Groente en fruit wassen, is heel belangrijk. Het verwijdert bacteriën, schimmels en pesticiden en zorgt ervoor dat je producten langer goed blijven. We geven je handige tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
In Nederland zijn we gezegend met schoon water uit de kraan. Dat maakt het wassen van groente en fruit een fluitje van een cent. De meeste producten maak je gewoon schoon onder koud stromend water uit de kraan. Het helpt als je je handen gebruikt als een soort afwasborstel. Na het wassen, droog je de producten met een schone theedoek of papier. Droogwrijven, deppen, of aan de lucht laten drogen het kan allemaal.
Ook als je van plan bent om, bijvoorbeeld een perzik, te schillen, is het goed om deze toch eerst te wassen. Anders besmet je de binnenkant alsnog, als het in aanraking komt met de buitenkant. Groente en fruit wassen, kan je het beste doen vlak voordat je het gaat eten. Als je het eerst wast en daarna bewaart, is de kans groot dat het een beetje vochtig blijft en daardoor het sneller bederft.
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Je kunt er ook voor kiezen om geen baking soda, maar azijn bij het water te doen. Daardoor blijven je groente en fruit iets langer goed en verwijder je tegelijkertijd bacteriën en schimmels. De verhouding is 3 kopjes water en 1 kopje witte azijn.
Je kunt ervoor kiezen om zo veel mogelijk biologische producten te kopen, maar als dat niet lukt, is het handig om rekening te houden met de gifstoffen die groente en fruit bevatten. Groente en fruit met de meeste gifstoffen zijn aardbeien, spinazie, nectarines en perziken, appels, druiven, kersen, peren, tomaten, selderij en pepers.
De minste gifstoffen vind je terug op avocado’s, mais, ananas, kool, ui, papaja, asperges, mango, aubergine, meloen, kiwi, bloemkool en broccoli.
Hoe was jij je groente en fruit? Heb je nog aanvullende tips om groente en fruit te wassen? Deel ze met ons door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook welke groente en fruit je het beste biologisch kan kopen (dirty dozen) en bij welke dat minder belangrijk is, omdat er minder pesticiden op achter blijven na het wassen (clean fifteen).
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.