Aloë vera noemen ze ook wel het “groene goud”, en dat is niet zo gek. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. De gel uit de bladeren bevat meer dan 200 actieve stoffen, waaronder vitamines, enzymen en antioxidanten, die je lichaam verzorgen en beschermen.
Van huidirritatie en brandwonden (al dan niet door de zon) tot insectenbeten en zelfs tandplak: aloë helpt. Het heeft een hydraterende, verkoelende en herstellende werking en zit dan ook in talloze verzorgingsproducten. Maar: het is net zo makkelijk – en wel zo goedkoop – om zelf met de plant aan de slag te gaan. Wij geven je 3 recepten voor het maken van je eigen gezichtsverzorging met aloë vera en onderzoeken ook meteen hoe duurzaam dit plantje is.
Het sap en de gel uit de bladeren van de aloë vera plant worden gebruikt in huidverzorging, wondgenezing, voeding en zelfs farmaceutische producten. Een van de bekendste toepassingen van is in huidverzorgingsproducten. De gel hydrateert en kalmeert de huid en wordt daarom vaak gebruikt in crèmes, lotions en aftersun-producten. Het helpt tegen een droge huid, eczeem, acne en kleine wondjes door zijn ontstekingsremmende en helende werking. Ook voor het haar heeft aloë vera voordelen: het kan de hoofdhuid hydrateren, roos verminderen en de haargroei stimuleren. Daarom is het ook een populair ingrediënt in shampoos en conditioners.
Aloë vera wordt ook in de medische wereld ingezet. Het bevordert de genezing van brandwonden en kleine snijwonden door de huid te herstellen en infecties tegen te gaan. Daarnaast kan het helpen bij spijsverteringsklachten, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), en mogelijk bijdragen aan een stabiel bloedsuikergehalte. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend, maar wetenschappers moeten de effectiviteit bij specifieke aandoeningen nog verder onderzoeken.
De puurste vorm van aloë vera is de verse gel, direct uit de plant gesneden. Hiervoor snijd je een blad van de plant (of je koopt een afgesneden blad in de eko-supermarkt, want dat kan ook). Je snijdt vervolgens de punt en de harde zijkanten van het blad af. Dan schil je met een mes de bovenste laag schil eraf (doe dit boven een bord, want het kan al behoorlijk gaan druppen nu) om vervolgens met een mes of lepel de gel uit de overgebleven schil te schrapen.
Je kan deze gel en het vocht van een groot blad in een blender (of met een staafmixer) mengen met ongeveer 200 ml water. Dit kan je enkele dagen bewaren in de koelkast, maar je kan het ook invriezen. Sommige mensen steken er zelfs stokjes in, zodat ze de aloë vera later als een soort ijsje over hun huid kunnen smeren als ze het uit de vriezer halen.
Aloë vera wordt niet alleen uitwendig gebruikt, maar ook als voedingssupplement en ingrediënt in dranken. In sommige culturen wordt het sap gedronken vanwege de veronderstelde detox-effecten en spijsverteringsvoordelen. Het wordt ook vaak toegevoegd aan verse sappen en smoothies, vooral in de gezondheids- en wellness industrie.
Daarbij is het wel belangrijk om te letten op de dosering, omdat te veel aloë vera een laxerend kan werken en niet voor iedereen geschikt is. Over wat dan precies te veel is, wisselen de meningen, dus dat is even uitproberen. Er wordt gesproken over max 1 tot 3 keer per dag 50 ml, maar ook over max 30 tot 40 ml per dag: voor of na de maaltijd, aangelengd met water of vruchtensap of dus door je smoothie.
Ingrediënten:
Bereiding:
Deze hydraterende gel kun je elke dag gebruiken voor je gezicht en je lichaam. Gebruik je geen natuurlijk conserveermiddel, zet het product dan in de ijskast en gebruik het in een week.
Ingrediënten:
Bereiding:
Deze crème hydrateert en voedt de huid diepgaand en kan zowel op het gezicht als het lichaam worden aangebracht.
Ingrediënten:
Bereiding:
Uit onderzoek blijkt dat aloë vera een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan veel andere gewassen. Deze plant is extra bijzonder omdat hij goed groeit in droge, arme grond en weinig water nodig heeft. Bovendien zijn bestrijdingsmiddelen nauwelijks nodig, omdat aloë vera van nature bestand is tegen ziekten en plagen. Daarnaast draagt de plant bij aan bodemherstel en helpt hij erosie voorkomen. Waar we wel op moeten letten, is dat er geen monocultuur ontstaat, omdat we allemaal dit plantje en de producten gaan kopen, want monocultuur verarmt de grond juist weer.
De plant komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten, maar groeit ook in Zuid-Europa (wat dan weer duurzamer is dan de aloë vera planten uit tropische gebieden verder weg). Je kan de plant ook prima binnen in je vensterbank hebben (bijkomend voordeel: deze plant vraagt echt niet heel veel van je groene vingers). Let bij het kopen van Aloë vera dus op de herkomst, koop uit kleinschalige en regeneratieve landbouw en let op duurzame en biologische keurmerken. Je kan een blad kopen de meeste eko-shops, maar je kan dus ook je eigen biologische aloë vera-plant aanschaffen en de gel zelf uit de bladeren te halen voor je DIY-recepten.
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.