3 recepten voor het paasontbijt; lekker en snel klaar

Een lekker paasontbijt met je geliefde, gezin of goede vriend(in) is ongetwijfeld een van de leukste onderdelen van Pasen. Een fair trade chocolade eierenjacht is echter een goede tweede! Met deze drie gemakkelijke ontbijtrecepten heb je minder tijd nodig in de keuken en kun je meer tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt.

(Vegan) gezonde quiche 4 porties
20 a 30 min. bereiding | 40 min oventijd

Met deze gezonde quiche zet je een mooi gerecht op tafel met veel groenten. Zet alvast een koekenpan en een ovenschotel klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het klein snijden van 1 grote ui, een half doosje champignons, 1 rode paprika en een halve courgette. Bak deze groenten, samen met ongeveer 125 gram verse doperwten, in een koekenpan. Voeg kruiden naar smaak toe, vooral de Franse (provençaalse) kruidenmix. Leg de gebakken groenten op de bodem van de ovenschaal.

Laat ondertussen een 100 gram bladspinazie uit de vriezer ontdooien en uitlekken. Halveer ook 6 à 8 kleine trostomaten.

Vegan variant 

Voeg 500 gram tofu, een theelepel kurkuma, een eetlepel citroensap, 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels sojamelk en zout naar smaak in een keukenmachine en meng alles tot een gladde massa. Schenk het tofu mengsel over de groenten heen en leg de spinazie en tomaatjes bovenop.

Vegetarische variant 

Kluts 5 eieren samen met een half kopje melk en eventueel wat peper en zout totdat het schuimt. Giet het mengsel in de ovenschaal zodat het alle gebakken groenten bedekt. Leg vervolgens de tomaten en spinazie bovenop het mengsel. Bestrooi het geheel met een kaas naar keuze.

Plaats de ovenschaal voor 40 minuten in de oven en smullen maar!

Fruitige (vegan) yoghurt met notengranola 4 porties
20 min bereiding | 20 min oventijd

Een fris gerecht met fruit is een goed begin van je dag en smaakt ook nog eens heerlijk.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar. Hak 175 gram ongezouten notenmelange fijn. Je kunt natuurlijk ook andere noten naar keuze toevoegen. Pak 250 gram 4-granen muesli en meng dit met de noten in een schaal. Schep er ook 150 milliliter vloeibare honing, of maple sirop, doorheen.

Verdeel het muesli-noten mengsel over een bakplaat en maak er met een lepel een platte koek van 1 cm dikte van. Bak de muesli koek 20 minuten in de oven en laat deze daarna afkoelen om zo de granola krokant te maken. Breek de granola in stukjes en verpak het in een luchtdichte, afgesloten pot totdat je het gaat gebruiken.

Snijd wat fruit naar keuze, bijvoorbeeld banaan, aardbeien, meloen of kiwi, en creëer een fruitsalade. Pak de (vegan) yoghurt en verdeel dit, samen met de fruitsalade en de granola, over de kommen en serveer het met een lepel.

Vegan cinnamon rolls

Begin met het deeg. Mix 3 eetlepels vegan boter met een eetlepel met een beker amandelmelk en warm het langzaam op totdat de boter is gesmolten. Let op dat het niet gaat koken. Laat het vervolgens weer afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de gist toe (2 1/4 theelepel). Laat het 10 minuten staan. Voeg daarna een eetlepel suiker, een snuf zout en heel langzaam 3 koppen all purpose meel toe. Kneed het goed door totdat je er een bal van kunt maken. Dek deze af en laat de gist zijn werk doen. Een uur later is je bal twee keer zo groot.
Terwijl het deeg rijst, kun jij vast de vulling maken. Mix 3 eetlepels gesmolten vegan boter met 1/4 kop suiker en 2 eetlepels kaneel tot een glad geheel.
Als het deeg klaar is, rol je het uit tot een rechthoek van 0,5 centimeter dik en smeer je de vulling over het deeg. Vervolgens rol je het op en snijd je het in 10 stukken van ongeveer 3 centimeter breed. Zet deze stukken op z’n kop in een ronde ingevette ovenschaal. Laat het nog even staan, terwijl je de oven opwarmt tot 250 graden.
Smeer vlak voordat je de cinnamon rolls in de oven zet wat gesmolten boter over de bovenkant en laat het 30 minuten in de oven staan, tot ze goudbruin zijn. Als ze klaar zijn, laat ze een klein beetje afkoelen en eet ze dan meteen allemaal op. En mocht dat net iets te veel zijn, dan kun je ze altijd nog 2 tot 3 dagen bewaren.

Bonus: Eieren in een potje 4 porties
10 min bereiding | 10 min oventijd

Vind je echt dat eieren niet mogen ontbreken bij Pasen, dan hebben we nog een lekker recept voor je. Hiervoor heb je 4 ovenvaste potjes of bakjes nodig, een ovenschaal en een oven. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Voor 4 porties haal je 4 grote biologische eieren en 150 gram crème fraîche in huis. Pak daarnaast alvast het peper en zout.

Breek boven ieder ovenvaste potje 1 ei. Doe hierop een schep crème fraîche en verdeel het goed over het ei. Besprenkel met peper en zout. Pak een extra ovenschaal en vul deze met een laagje heet water (ca. 3 cm). Zet de potjes voorzichtig in de met water gevulde ovenschaal. Zet het geheel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 à 12 minuten.

Serveer dit gerecht eventueel met brood, croissantjes of ander deegwaar waar je dit eitje lekker over uit kunt smeren.

Met deze 3 simpele gerechten hoef je tijdens het paasontbijt niet lang in de keuken te staan en laat je de oven veel van het werk doen. Nog meer paasontbijt ideeën vind je hier.

Over de schrijver