Niet meer naar de supermarkt om boodschappen te doen, maar rechtstreeks naar de boer. In het Overijsselse Broekland doen ze het. De bewoners van dit kleine boerendorp hebben samen een voedselcoöperatie opgericht: De Autark. Groente, fruit, vlees, eieren, jam, kaas: alles kopen ze bij verschillende boerderijen in de buurt. Alleen bier konden ze niet vinden, dus dat zijn ze maar zelf gaan brouwen.
Het werkt simpel. De boeren houden online het aanbod bij en de bewoners vullen vervolgens op de website hun wekelijkse boodschappenlijstje in. Eens in de zoveel tijd ben je als lid van de voedselcoöperatie aan de beurt om de tocht langs de boerderijen te maken om alle boodschappen voor iedereen op te halen. De anderen komen vervolgens hun kratje met spullen op een centraal punt afhalen en betalen.
De voedselcoöperatie werd begin 2017 opgericht door 10 bewoners. Inmiddels bestaat De Autark uit zo’n 20 deelnemers. “Je woont in een boerendorp, je bent buren van een boer, maar je koopt boodschappen bij een supermarkt. Dat is onzin,” zegt één van de oprichters, Mireille Groot Koerkamp, in een interview met De Stentor. “Waarom zou je aardappelen in Polen halen als ze ook hier groeien?” vraagt deelnemer Ralph Mulders in een interview met Trouw. “We willen met de coöperatie op zo’n kort mogelijke afstand eten kopen van iemand die we kennen.”
Een Granny Smith moet een kleine 20.000 kilometer reizen voordat ie op een Hollandse fruitschaal belandt. Een blik tomatensoep met balletjes legt gemiddeld 32.000 km af voordat ie hier in de pan gaat. En een diepvriespizza is regelmatig samengesteld met ingrediënten uit 5 verschillende werelddelen! Dan is één en één heel snel twee, vonden ook de inwoners van Broekland.
Seizoensgebonden eten uit de eigen omgeving is natuurlijk vele malen verser dan bijvoorbeeld een appel, die er al een halve wereldreis op heeft zitten. Los van de CO2-uitstoot door het transport, gaan er minder voedingsstoffen verloren als de afstand korter is. Bovendien komt het ook ten goede van de smaak. De deelnemers waren dan ook blij verrast door het aanbod. Een lokale varkensboer liet zelfs speciaal voor de mensen van De Autark een paar biggen vrij rondscharrelen in het stro, zodat de deelnemers scharrelvlees konden eten.
Naast een praktische functie heeft De Autark ook een sterk sociale functie. “Je leert op deze manier je dorpsgenoten kennen,” zegt Mulders in Trouw. “Koffiedrinken is voor de coöperatie even belangrijk als het ophalen van de boodschappen.” Omdat er geen lokaal bier te krijgen was, is de coöperatie dat maar zelf gaan brouwen, bij Mulders thuis. Hij levert ook wijn uit zijn eigen wijngaard met 1200 ranken.
Wat vind jij van het idee van een eigen voedselcoöperatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).