Drie keer heb ik me laten verleiden tot een ‘spring detox’ en drie keer heb ik achteraf gezworen dat ik het nooit meer zou doen. De eerste keer ging het om een sappenkuur van zeven dagen waarbij een dagelijkse lepel honing het grote geluksmoment van de dag vormde. Voor de rest was er vooral honger en dus chagrijn.
De tweede keer was jaren later: dit keer mocht ik gewoon eten. Nou ja gewoon…. suiker, granen en melkproducten mochten niet, net zomin als thee, koffie en alcohol. Na tien dagen snakte ik echt naar een volkoren boterham met Hollandse kaas.
De derde keer leek op de tweede, behalve dan dat dit keer ook alle dierlijke producten verboden waren en je bij elke maaltijd een handvol dure supplementen moest nemen om je organen te ondersteunen in dit ontgiftingsproces. Die pillen gingen me zo tegenstaan dat ik me na de detox verre van blij voelde.
Uit mijn ervaring blijkt dus duidelijk dat zo’n detox geen pretje is, maar een kwestie van afzien en doorbijten. De vraag komt dan ook op of het überhaupt nuttig is? Naar traditioneel medische maatstaven is het antwoord simpel: nee. Het lichaam is prima in staat om te ontgiften zonder een detox. Sterker nog: je lijf doet niet anders. Je lever, nieren, longen, huid en spijsverteringsorganen zijn dagelijks bezig om de gifstoffen die we binnen krijgen weer zo goed en zo kwaad als dat kan overboord te kieperen.
Daar komt bij dat de effecten van een detox wetenschappelijk niet gemeten kunnen worden. Natuurlijk kan je meten of je inderdaad een paar kilo bent afgevallen, maar dat is vaak niet het doel van een detox. Het doel is om je lichaam als het ware te resetten, weer in balans te brengen en even rust te geven. Maar de vraag is of die effecten er ook daadwerkelijk zijn en hoe lang die voelbaar blijven na zo’n korte periode van afzien.
Daarbij waarschuwen sommige diëtisten voor de gezondheidsrisico’s van een detox. Je ontzegt jezelf als het ware hele voedingsgroepen, die veel nuttige voedingsstoffen bevatten. Als je bijvoorbeeld langere tijd geen brood meer eet, kan een jodiumtekort ontstaan wat op langere termijn kan leiden tot een vergrote schildklier.
Toch kan het nuttig zijn om af en toe onze eet- en drinkgewoonten eens onder de loep te nemen. Een maand geen alcohol bijvoorbeeld of een drastische vermindering van zout of suiker in je dieet. Ook dat zou je een detox kunnen noemen: bewust dat wat slecht voor je lichaam is, niet meer tot je nemen om te kijken wat de effecten daarvan zijn. Zo kwam ik er na een periode van minder suiker achter dan mijn lievelings brownie bij mijn favoriete bakker eigenlijk mierzoet was. Sterker nog: ik vond ‘m ineens niet meer zo lekker.
Het mooie van een spring detox is dan ook dat je ‘m kan doen op de manier die jij wilt. Je kan inderdaad besluiten om hardcore een sappenkuur te doen met elke dag een handvol aanvullende supplementen. Je kan ook besluiten een maand lang geen suiker te eten en je koffie te laten staan om te kijken of je je daardoor inderdaad fitter en energieker door voelt.
Als je jezelf, net als je huis en je tuin, inderdaad wilt onderwerpen aan een grote schoonmaak, denk dan aan de volgende dingen:
Heb jij ervaring met detoxen of tips? Deel het dan met ons en laat een reactie achter onder dit blog.
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).