Moringa staat bekend als de “wonderboom” of “de boom des levens”. Het is een van de meest snel groeiende planten ter wereld en de bladeren – oleifera – bevatten een schat aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten. Ik hou zelf niet zo van het woord, maar de Moringa wordt bestempeld als een superfood. Maar is dit ook zo?
De Moringa-boom – in het Nederlands noemen we het de peperwortelboom – komt van oorsprong in Noordwest-India. Daar werd het gebruikt in de traditionele geneeswijzen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt de plant gebruikt om meer dan 300 verschillende aandoeningen te behandelen. Van het verlichten van ontstekingen tot het ondersteunen van je spijsvertering.
Inmiddels wordt de boom ook gekweekt in tropische en subtropische gebieden in Afrika, Zuidoost-Azië en delen van Zuid-Amerika. De boom is heel veerkrachtig en overleeft in droge, voedselarme grond. Het is dus een waardevolle bron van voeding in regio’s waar er ondervoeding heerst.
Moringa wordt op allerlei manieren gebruikt: de vruchten zijn een populair ingrediënt in Zuidoost-Aziatische gerechten, terwijl de volgroeide varianten als noten worden gegeten. De zaden leveren waardevolle behenolie (moringaolie) en kunnen zelfs water zuiveren. De wortel voegt extra smaak toe aan maaltijden, terwijl de bladeren worden gekookt, verwerkt tot moringapoeder of gebruikt om thee van te maken.
Hoewel Moringa al duizenden jaren wordt gebruikt, is het pas de afgelopen jaren in het Westen populair geworden. Dankzij de groeiende interesse in natuurlijke en duurzame voedingsmiddelen heeft Moringa een plekje veroverd tussen bekende superfoods zoals spirulina, chlorella en matcha. Het poeder, dat gemaakt wordt van gedroogde Moringa-bladeren, is gemakkelijk te gebruiken in smoothies, soepen en zelfs in gebakken producten.
Moringa is rijk aan antioxidanten, zoals quercetine en chlorogeenzuur, die vrije radicalen bestrijden en celbeschadiging helpen voorkomen. Hierdoor heeft het anti-aging eigenschappen. Daarnaast bevat het collageenbevorderende stoffen, die bijdragen aan een gezonde, stralende huid. De combinatie van vitamines, mineralen en essentiële aminozuren in Moringa kan helpen bij het vertragen van het verouderingsproces en het ondersteunen van de algehele vitaliteit.
Naast zijn indrukwekkende voedingswaarde en anti-aging eigenschappen heeft Moringa nog meer voordelen:
Moringa-poeder heeft een milde, licht bittere smaak die goed past in verschillende gerechten. Je kunt het toevoegen aan:
Het is dus absoluut een product met heel veel voordelen, maar kies wel voor biologisch geteelde Moringa om pesticiden en chemicaliën te vermijden en koop fair trade gecertificeerde producten van boeren die werken met agroforestry (boslandbouw) of regeneratieve landbouwtechnieken. Zo weet je dat de boeren een eerlijke prijs krijgen en de bodem niet wordt uitgeput of dat er ontbossing plaatsvindt. Maar of we het nou allemaal moeten gaan gebruiken? Ik denk als je gevarieerd en gezond eet met producten in het seizoen en uit de buurt, dat je duurzamer bezig bent. Denk je daar heel anders over? Laat het ons weten in een reactie.
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.