Er zijn weinig dingen zo zomers als na een warme dag de barbecue aansteken. Uitgebreid eten en als de zon langzaam wegzakt marshmallows roosteren boven de nog nagloeiende kooltjes: het ultieme vakantiegevoel! Gelukkig liggen de tijden dat je als vegetariër of veganist een uitnodiging voor een gezellige barbecue af moest slaan wegens het gebrek aan alternatieven ver achter ons. Een barbecue is zeker niet alleen geschikt voor vlees, maar leent zich ook heel goed om creatief aan de slag te gaan met groenten en plantaardige alternatieven. Daarom delen we vandaag drie BBQ recepten voor groenten op de barbecue, die zelfs de meest overtuigde carnivoor van zijn geloof doen vallen. Want zeg nou zelf, alles smaakt beter als het van buiten komt, toch?
Simpel maar effectief: groentespiesjes van de barbecue. Behalve een heleboel groenten in alle kleuren van de regenboog heb je hier namelijk maar weinig voor nodig. Groenten die zich goed laten barbecueën zijn bijvoorbeeld: aubergine, rode ui, courgette, groene paprika, oranje paprika, rode paprika en cherrytomaatjes (jazeker, op volgorde van de regenboog) maar ook bloemkool, broccoli, champignons, rode bieten of zelfs ananas lenen zich prima voor de grill. Ook ideaal om eventuele restjes mee op te maken!
Week een aantal bamboestokjes een paar uur in water zodat ze niet verbranden, maak een marinade van zeezout, knoflook en olijfolie, hussel de – in hapklare stukken gesneden – groenten er door en schuif ze vervolgens op de prikkers. Grill de groenten een minuut of tien of tot de groenten, naar eigen smaak, gaar zijn. Wil je een beetje variatie? Wissel de groenten dan af met balletjes falafel of stukjes gemarineerde tofu.
Groenten mogen groenten zijn, maar als je op zoek bent naar iets dat de ervaring van vlees toch een beetje nabootst dan zijn portobello’s – of grote champignons – uitermate geschikt. De vlezige en sappige structuur laat je, zeker als de rooksmaak van de barbecue er goed in is getrokken, haast geloven dat je een biefstukje aan het wegwerken bent.
Besprenkel een aantal portobello’s met wat olijfolie, zout, peper, knoflook en chilivlokken en laat een minuut of 10 grillen tot ze gaar zijn. Ook heel erg lekker: de portobello’s vullen met (buffel)mozzarella, tomaat en basilicum zodat je caprese portobello’s krijgt. Portobello’s laten zich überhaupt goed vullen dus ook andere soorten (room)kaas, noten of (vegan) kruidenboter zijn heerlijk in en op deze plantaardige biefstukjes.
Een Amerikaanse klassieker; maiskolven van de barbecue. Een hartige variant maak je met paprikapoeder, maar wil je liever een zoete? Strooi er dan een beetje (kokosbloesem)suiker over. Het vergt wel een beetje voorbereiding, want de maiskolven dienen wel even gekookt te worden voor ze op de barbecue kunnen! Verwijder voor je de kolven kookt het blad en de pluim, kook ze vervolgens in ongeveer 10 minuten gaat, strooi er wat zout, peper en eventueel paprikapoeder overheen en ze zijn klaar voor de grill. Als je ze elke 3-4 minuten omdraait, zijn je maiskolven in een mum van tijd mooi gelijkmatig bruin. Ook altijd lekker: laat een klontje (plantaardige) boter smelten over de maiskolven.
Wat is jouw favoriete recept voor de barbecue? Laat het ons weten.
En zoek je nog tips om zo duurzaam mogelijk te barbecuen? Lees dan ook nog dit blog.
Foto door Ella Olsson
hetkanWEL schrijft al sinds 2005 over een groener, eerlijker en leuker leven. Dit doen we regelmatig in samenwerking met bedrijven, die dit levensmotto onderschrijven. Soms plaatsen we een zogenaamd partnerblog in samenwerking met deze bedrijven. Dit doen we, omdat we nou eenmaal de financiële middelen nodig hebben om al die leuke content voor je te kunnen blijven maken. Belangrijk is om te weten dat we niet zomaar met iedereen in zee gaan. We werken alleen samen met bedrijven en organisaties die zich –net als wij- inzetten voor een groener, eerlijker en leuker leven.