Avocado’s zijn niet alleen lekker, vooral ook heel gezond. Maar hoe zit het met de ecologische voetafdruk van deze superfoods? Want avocado’s zijn (helaas) niet zo duurzaam. Waarom is dat? En waar kun je rekening mee houden om ze toch zo duurzaam mogelijk te eten? We zochten het voor je uit!
De verkoop van avocado’s is in relatief korte tijd sterk gegroeid. Deze ‘steenvrucht’ is een geliefd ingrediënt in allerlei lekkers. Van smoothies, salades en sandwiches tot guacamole. Naar schatting eten we in Nederland jaarlijks gemiddeld per persoon wel meer dan twee kilo. Dit is het viervoudige vergeleken met tien jaar geleden. En deze groei is begrijpelijk, want avocado is voor van alles te gebruiken en bevat veel gezonde voedingsstoffen. Ze zitten bomvol goede vetten en belangrijke vitamines & mineralen.
Voor de productie van avocado is water nodig… veel water. Afhankelijk van waar ze geteeld worden, kan een kilo wel meer dan 1000 (!) liter verbruiken. Ter vergelijking, voor gewassen zoals tomaat, sla, aardappel en kool ligt dit tussen de 200 en 300 liter per kilo. Dat grote verschil komt vooral omdat veel avocado in landen groeit waar al waterschaarste is. Op deze plekken wordt grondwater gebruikt voor irrigatie. Met alle gevolgen voor het milieu.
Avocado is een voedselhype te noemen en dit is per definitie niet duurzaam. Het economische succes legt een enorme druk op de teelt. Dat werkt op zijn beurt milieuvervuilende praktijken in de hand, zoals ontbossing en het gebruik van chemische stoffen.
De hoeveelheid pesticiden die bij de avocadoteelt wordt gebruikt, heeft niet alleen impact op het milieu. Het schaadt ook de gezondheid van avocadoboeren die met de stoffen werken. Daarbij komen de vervuilende stoffen in het drinkwater terecht en zorgt het enorme waterverbruik voor tekort in de omliggende dorpen. Maar dat is niet het enige menselijke leed dat de grote vraag naar avocado’s veroorzaakt. Drugskartels hebben het namelijk voorzien op de avocadohandel. Jaren geleden verschenen al berichten over de gevolgen van deze miljardenindustrie in Mexico. Met veel afpersing en geweld als gevolg. Voor zover bekend is Mexico overigens het enige land waar de georganiseerde misdaad probeert controle over de plantages te krijgen.
Avocado’s kunnen niet groeien in ons koude kikkerlandje of omringende gebieden. Daarom komen ze voornamelijk uit verre landen. Vooral voor ‘eetrijpe’ avocado’s in de supermarkt is snel transport nodig, zoals het vliegtuig. En we weten allemaal hoe vervuilend vliegen voor het milieu is. Ook moeten de vruchten tijdens transport op temperatuur worden gehouden. Bij aankomst rijpen ze vaak nog verder in speciale klimaatkamers. Al met al een enorm energieverslindend proces.
Een avocado uit de supermarkt is niet bepaald goedkoop, maar de prijs op ecologisch en menselijk vlak ligt dus nog vele malen hoger. Dit geldt natuurlijk voor meer producten en is wat ons betreft geen reden om er nooit meer een te eten. Met onderstaande tips houd je de avocado in ieder geval zo duurzaam mogelijk!
Gelukkig is de laatste jaren steeds meer aandacht voor duurzamere productie. Zoals teelt in Europa waarbij ze vervoerd worden per vrachtwagen in plaats van vliegtuig. Net als het gebruik van technieken zoals druppelirrigatie, slimme compostering en herbebossing. Wist je trouwens dat je ook je eigen avocado boom kunt kweken?
De duurzaamheid van avocado’s is misschien wel minder groot dan van veel ander fruit. Maar nog altijd kleiner dan van kaas of vlees. Vanuit milieu oogpunt kun je bijvoorbeeld dus nog beter minder vlees eten. Koop bewust & duurzaam, koop minder en geniet meer!
Ellen Oortwijn schrijft met veel plezier voor HetKanWel.nl. Als zzp’er houdt ze zich specifiek bezig met onderwerpen als voeding, gezondheid, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Vanuit het mooie Drenthe ondersteunt ze “bewuste ondernemers met een missie” door het hele land.