Anti-verspillingstip: Deze groenten bewaar je in de koelkast en deze niet
“Zet maar in de koelkast.” Met die opmerking verdwenen de overgebleven tomaatjes in de groentebak, terwijl ik voorzichtig protest aantekende. Tomaatjes verliezen namelijk hun smaak in de koeling. Aan de andere kant is het ook hartje zomer wat de keuken bij tijd en wijlen in een waar dansfestijn van fruitvliegjes verandert.* Daarbij komt dat het in de koelkast over het algemeen langer goed blijft, zeker als het warm is, waardoor je voedselverspilling voorkomt. Maar wat moet nou eigenlijk in de koelkast en wat niet? We zetten het voor je op een rij.
In de koelkast:
Groenten:
Bladgroenten: zoals sla, spinazie, palmkool en boerenkool.
Koolsoorten: zoals broccoli (5 dagen goed), bloemkool (10 dagen goed), en spruitjes.
Komkommer: alleen als hij al is gesneden.
Wortelen en knolgroenten: zoals wortels, radijsjes, en bieten. Maar let op: bospeen wel in de koelkast, winterpeen niet.
Prei, lente-ui en bosui: blijft in de koelkast ongeveer 3 weken goed
Champignons: in een bakje of zakje ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Sperziebonen, sugarsnaps, peultjes: kan je een paar dagen bewaren in de koelkast, maar niet te lang (dan krijgen ze zwarte vlekjes van de kou). Je kan ze daarom (ongesneden) ook eerst tot 5 dagen buiten de koelkast op een koele, droge plek bewaren.
Fruit:
Bessen: zoals aardbeien, blauwe bessen, en frambozen.
Druiven: blijven langer vers in de koelkast.
Appels en peren: kunnen in de koelkast worden bewaard voor een knapperige textuur.
Citrusvruchten: zoals sinaasappels en citroenen, kunnen zowel in de koelkast als op kamertemperatuur worden bewaard, maar blijven langer goed in de koelkast.
Kersen en vijgen.
Groente en fruit verliezen vaak vocht in de koelkast. In de groentela onderin is de vochthuishouding anders geregeld, waardoor je groente en fruit langer goed blijft. Probeer ze daarom ook echt hier te bewaren. Laat groente en fruit in hun originele verpakking zitten om te voorkomen dat de boel uitdroogt (als je ze in een verpakking koopt, want zonder verpakking is eigenlijk duurzamer, maar zorg dan wel dat je de producten niet laat uitdrogen).
Niet in de koelkast:
Groenten:
Tomaten: de smaak en textuur kunnen worden aangetast door de koelkast (ze drogen uit). Bewaar wel op een koele plek.
Paprika: droog en koel bewaren buiten de koelkast om de smaak te behouden
Aubergine: op kamertemperatuur bewaren
Courgetteen komkommer: verliest smaak in de koelkast, dus bewaar koel en droog buiten de koelkast
Winterpeen: niet in de koelkast, dan worden ze sneller slap.
Uien en knoflook: blijven beter buiten de koelkast op een koele, donkere plaats.
Aardappelen: bewaar ze op een koele, donkere plek, maar niet in de koelkast.
Fruit:
Bananen: rijpen beter op kamertemperatuur.
Avocado’s: rijpen sneller buiten de koelkast. Zodra ze rijp zijn, kun je ze in de koelkast bewaren om ze langer goed te houden.
Steenvruchten: zoals perziken en nectarines, totdat ze rijp zijn.
Mango’s, ananas en papaja: kun je op kamertemperatuur laten rijpen.
In Nederland verspillen we jaarlijks ruim 33 kilo voedsel per persoon. Dat komt neer op 590 miljoen kilo voedsel per jaar. Daarmee belandt zo'n 9% van het door ons gekochte voedsel in de afvalbak. Zonde van het voedsel en zonde van onze portemonnee. Want deze voedselverspilling kost ons gemiddeld 140 euro per persoon per jaar. Daar kan je heel veel leuke dingen voor doen.
Extra Tips:
Niet-geopende zakken sla kunnen het beste in de originele verpakking in de koelkast worden bewaard. Het is overigens beter om sla ‘gewoon’ als krop te kopen, want gesneden producten (zoals sla) worden bewerkt zodat ze geen bruine randjes krijgen en er fris en fruitig uit blijven zien voor de consument. Het is gezonder en duurzamer om onverpakte en onbewerkte groente en fruit te eten.
Voorgesneden groenten en fruit moet altijd in de koelkast bewaard worden om bederf te voorkomen. Maar, zoals gezegd: het is beter om zelf te snijden. Als je zelf aan het snijden bent geweest en je hebt wat over: bewaar het dan ook in de koelkast, bijvoorbeeld in een bakje. /
Plastic of papieren zakken kunnen helpen om vocht vast te houden voor sommige groenten, terwijl anderen beter ademen in geperforeerde zakken of open containers.
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).