Hoe herken je (echt) duurzame en milieuvriendelijke schoenen?

In deze tijd waar duurzame kreten je om de oren vliegen, kan het lastig zijn een keuze te maken voor echt milieuvriendelijke schoenen. Vooropgesteld; 100% duurzaam bestaat niet. Niks kopen is natuurlijke de meest duurzame keus voor je ecologische footprint. Maar ja, we lopen toch liever niet op onze sokken. Waar kun je dan op letten wanneer je milieuvriendelijke schoenen wilt kopen?

Kenmerken van duurzame en milieuvriendelijke schoenen

Duurzame en milieuvriendelijke schoenen zijn stappers die worden gemaakt met respect voor de planeet, maatschappij en het welzijn van dier en mens. Dit is nog weinig concreet natuurlijk. Gelukkig zijn er een paar kenmerken waarop je kunt letten.

Milieuvriendelijke schoenen:

  • hebben milieukeurmerken en certificeringen die aangeven dat de schoenen aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen (bijvoorbeeld Global Organic Textile Standard (GOTS) voor biologische vezels);
  • verminderen waterverbruik en beperken afval tijdens het productieproces;
  • zijn niet behandeld met schadelijke chemicaliën;
  • bevorderen lokale productie voor een minimale ecologische voetafdruk van transport;
  • bestaan bij voorkeur niet uit dierlijke producten;
  • zijn zoveel mogelijk gemaakt van biologisch afbreekbare of gerecyclede materialen;
  • worden op milieuvriendelijke manier geproduceerd met minimale uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen;
  • komen op een eerlijke manier tot stand en voldoen aan de maximale mensenrechten;
  • zijn van hoge kwaliteit waardoor ze een langere levensduur hebben.

Het probleem van greenwashing

Duurzaamheid verkoopt. Hierdoor worden veel schoenen door verschillende modemerken ‘groen gewassen’. Oftewel, de schoenen krijgen een milieuvriendelijk imago, zonder dat ze dat daadwerkelijk zijn. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat veel milieuvriendelijke en duurzame termen niet beschermd zijn. Daardoor kunnen groene kreten met gemak worden gebruikt. Denk aan begrippen zoals natuurlijk, duurzaam of ecologisch. Vaak aangevuld met groene logo’s en afbeeldingen van planten en natuur. Deze (soms opzettelijke) misleiding in de vorm van greenwashing maakt het lastig een goede duurzame keuze voor milieuvriendelijke schoenen te maken.

Duidelijkheid en transparantie

Naast de eerder genoemde kenmerken, is het dus belangrijk dat de eco-vriendelijkheid duidelijk en controleerbaar wordt gecommuniceerd. Bedrijven die eerlijke en milieuvriendelijke schoenen aanbieden, zullen hier trots op zijn! Deze aanbieders zijn transparant over de herkomst van de gebruikte materialen en productieprocessen. In de productinformatie of de website vind je eventuele milieukeurmerken en meer gedetailleerde informatie over hoe de schoenen tot stand komen.

Kijk verder dan dat je milieuvriendelijke schoenen lang zijn

Probeer door oppervlakkige duurzaamheid heen te kijken. Zo zijn er schoenen van milieuvriendelijke materialen, maar waarbij totaal niet duidelijk is of ze op een mens- of diervriendelijke manier gemaakt worden. Ook zegt het niet zoveel over de eventuele schadelijke milieu-impact tijdens de productie. Wil je echt een bewuste keuze maken, kijk dan verder naar de achtergrond van de leverancier.

Een mooi voorbeeld: milieuvriendelijke schoenen op Courir. Hun inzet is gebaseerd op vier duurzame pijlers. Waaronder het eerste eco-beoordelingssysteem in de sneakerwereld met duurzame en milieuvriendelijke kenmerken. Ook ondersteunen ze actief het aandeel van vrouwen in het bedrijfsleven en stimuleren ze sociale diversiteit. Courir heeft zich daarnaast verbonden aan vermindering van CO2-uitstoot en inzet voor ‘The Sea Cleanders’ in strijd tegen oceaanvervuiling.

Vegan is diervriendelijk, maar niet per definitie duurzaam

Vegan schoenen zijn steeds meer in opkomst. Passend bij een groeiend aantal mensen die veganisme omarmen in zowel voeding als leefstijl keuzes, waaronder kleding en schoenen. Veganistische schoenen worden gemaakt zonder het gebruik van dierlijke producten, zoals leer of wol. Diervriendelijk dus! Het draagt daarmee ook bij aan vermindering van de milieu-impact van de vleesindustrie. Alleen ook hier is het belangrijk verder te kijken. Het wil namelijk niet zeggen dat ze de schoenen op milieuvriendelijke of op een eerlijke manier tot stand komen.

Tenslotte, kies zorgvuldig. Milieuvriendelijke laarsjes die toch niet zo comfy blijken – of het pittige kleurtje dat achteraf totaal niet matcht met je garderobe – zijn een stuk minder duurzaam wanneer ze ongebruikt in je kast liggen.

Over de schrijver