Mijn zoon steekt zijn hoofd om de hoek van mijn werkkamer. “Mam, ik heb honger. Wat gaan we eten”? Ik kijk snel op de klok, klap mijn laptop dicht, loop naar de keuken en een kwartier later staat het eten op tafel. Hoe ik dat zo snel voor elkaar kreeg? Tegenwoordig doe ik aan meal preppen.
Meal preppen is een leuk woord voor het vooraf voorbereiden van je maaltijden. Vooral als je door de week weinig tijd, gezonder wil eten of bijvoorbeeld wat vaker plantaardig wil koken, dan is meal preppen een uitkomst. Je kunt alles vast voorsnijden, maar ook de maaltijden alvast koken. Vervolgens bewaar je alles in de ijskast of je vriest de maaltijden in. ’s Avonds hoef je de maaltijden dan alleen op te warmen, of nog even snel te bakken of braden. Je kunt hierbij denken aan een pastasaus, soep of verschillende soorten groenten. Wat nog een mooie bijkomstigheid is, is dat meal preppen ook voedselverspilling tegengaat. Je gebruikt namelijk alleen wat je nodig hebt.
Ik moest wel even een drempel over, voordat ik begon met meal preppen. Lang geleden deed een goede – extreem georganiseerde – vriendin al aan meal preppen. Kwam je bij haar eten, dan stond er binnen een half uur een restaurantwaardig diner op tafel. Ik was er toen behoorlijk van onder de indruk, maar ik vond het ook een beetje omslachtig. Het idee dat ik in een dag moest bedenken wat ik de hele week zou eten, een uur of twee in de supermarkt ging doorbrengen en daarna nog de hele middag in de keuken (want dat deed zij), vond ik iets te veel van het goede. Hoeveel tijd ik door de week ook zou besparen.
Toch ben ik nu ook overstag en dat had vooral met het thuiswerken te maken. Ik werd er namelijk een beetje lui van in de keuken. Na een hele dag thuis werken, had ik zelden nog zin om ook nog uitgebreid te koken. Het resultaat was dat we op een gegeven moment twee keer in de week een pasta pesto met een salade aten en dat kwam ons allemaal onze neus uit. Het moest dus anders, maar ik wilde het mezelf wel een beetje gemakkelijk maken. En daar hielp Rechstreex me mee. Ik kende Rechstreex al van de verse, seizoensgebonden producten van boeren en makers uit de buurt, die ik bij het wijkpunt kan ophalen. En nu hadden ze ook een meal prepper.
De meal prepper van Rechstreex is een krat vol vegetarische producten, met recepten, waarmee je 2 lunches en 2 diners kunt maken. Als je het krat ophaalt heb je ongeveer 2 uur nodig om alles voor te bereiden, maar binnen een kwartier heb je daarna een gezonde, lekkere lunch of diner op tafel staan. Muziekje erbij en lekker snijden maar. Als je de recepten volgt, is het ontzettend goed te doen. Je moet er wel rekening mee houden, dat je een heleboel bakjes nodig hebt, die je goed kunt afsluiten. En ruimte in je ijskast. Maar dan heb je ook wat, want het is niet alleen gemakkelijk, maar ook ontzettend lekker. Wil je het zelf ook een keer proberen? Dan geven we je 8 tips.
Ik ben heel benieuwd of jij ook aan het meal preppen bent. Deel je je ervaring en tips met ons?
Wij mogen een meal prepper van Rechtstreex weggeven, waarmee je 2 lunches en 2 diners kunt maken. Wat moet je doen om kans te maken? Woon je in Den Haag of Rotterdam, laat dan een reactie achter onder dit bericht waarin je ons vertelt waarom jij deze meal prepper goed kunt gebruiken!
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.