Nu we massaal binnen zitten vanwege het Corona virus is het misschien leuk om op deze Nationale Pannenkoekdag eens de keuken in te gaan om wat te experimenteren. Daarmee bedoelen we: bak eens wat andere pannenkoeken dan je gewend bent. Van kikkererwtenmeel bijvoorbeeld. Of met rode bieten. Of met cacao en cashewcrème. Ik ging op onderzoek uit, testte een aantal recepten voor vegan pannenkoeken en zette mijn drie favorieten voor je op een rijtje…
Gevulde pannenkoeken van kikkererwtenmeel
Kikkererwtenpannenkoeken worden ook wel socca of platbrood genoemd. Ze zijn super makkelijk te maken, zitten dankzij de kikkererwten tjokvol eiwitten en je kan ze, net als een wrap, eigenlijk met alles vullen dat je lekker vindt. Denk aan bonen met zoete aardappel en avocado. Of aan gestoofde aubergine (check dit fantastische recept van tv-kok Ramon Brugman). Of aan pulled jackfruit met komkommer en wat rode kool. Of aan boerenkool met venkel en kikkererwten. Of… nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan.
De vegan pannenkoeken zijn, zoals gezegd, heel simpel klaar te maken:
200 gr. kikkererwtenmeel, 1 tl bakpoeder, 250 ml water, peper, zout, 1tl komijn, 1½ tl garam masala kruiden (je kan natuurlijk variëren met je kruiden en bijvoorbeeld kurkuma, kerrie of paprikapoeder toevoegen).
Laat het beslag minimaal 10 minuten en maximaal een uur even rusten voordat je gaat bakken. Het wordt dan dikker, dus als je het te dik vindt, kan je altijd nog wat extra water door het beslag mixen. Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent met ouderwetse Hollandse pannenkoeken. Leg ze op een bord en schep de vulling erop.
Zoete pannenkoeken met rode bieten
De oerhollandse rode biet is een veelzijdige knol, die ook nog eens heel goed is voor je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk, verbetert sportprestaties, gaat ontstekingen tegen, beschermt tegen hart- en vaatziekten en schijnt je libido te verhogen. Bovendien kan je de biet voor heel veel verschillende gerechten gebruiken, waaronder de pannenkoek. Ik vond mijn inspiratie op I love beets, paste het recept enigszins aan, et voila…
Dit heb je nodig:
90 gram meel, 1 rijpe banaan, 250 ml plantaardige (haver)melk, 1 el maple syrup, 1 tot 2 rode bieten, 1 ½ tl bakpoeder, 1 tl gemalen kaneel, een snufje verse nootmuskaat en wat zout, 1 el lijnzaad.
Laat 1 el lijnzaad wellen in 2 el water. Meng de banaan, melk, maple syrup, biet(en) in de blender tot een glad mengsel. Meng in een kom het meel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Gebruik een mixer en giet hier het mengsel uit de blender in. Voeg als laatste het lijnzaad toe en laat heel even staan voordat je de vegan pannenkoeken op de ouderwetse manier gaat bakken. Serveer met vers fruit naar keuze en maple syrup.
Je kan op deze manier natuurlijk ook ‘zoete’ vegan pannenkoeken maken met andere groenten. Denk aan courgette, wortel, zoete aardappel of pompoen. Om er maar een paar te noemen. Volop ruimte om te experimenteren dus.
Cacao pannenkoeken met cashewcrème
Ik ben fan van alles waar rauwe cacao in gaat. In eerste instantie omdat alles gewoon beter smaakt met chocola erin. En ten tweede omdat het, net als rode biet, een superfood is met veel goede kwaliteiten. Het kan je bloeddruk en cholesterol verlagen, het is een antioxidant, het verbetert de bloedcirculatie en het helpt om te ontspannen en ontstressen. Toen ik dit recept van De Groene Meisjes vond, was ik dan ook meteen om.
75 gr meel, 2 tl bakpoeder, snufje zout, 200 ml plantaardige (amandel)melk, ½ el cacao
Bak de vegan pannenkoeken zoals normaal. Maak ondertussen de cashewcrème klaar:
70 gr rauwe cashews, ½ el maple syrup of agave siroop, 2 el amandelmelk, ¼ tl vanillepoeder of ½ tl vanilla extract.
Laat de cashews minimaal 2 uur weken in ruim water. Giet ze af en stop ze met de overige ingrediënten in een krachtige blender of keukenmachine. Serveer vervolgens de pannenkoeken met de cashewcrème en vers fruit naar keuze met een beetje kaneel en/of cacaopoeder erover.
Wat is jouw favoriete recept voor vegan pannenkoeken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.