Geplaats door Wyke Potjer dinsdag 26 maart 2024 Duurzaam eten

15x groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te eten in 2024

Als we eerlijk zijn, kopen we bij hetkanWEL het liefst alles biologisch. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook om de boeren te steunen die met hun biologische producten voor verandering zorgen. Toch is alles biologisch in deze tijd van inflatie en prijsstijgingen niet altijd even haalbaar. Daarom hebben we uitgezocht welke producten je absoluut wél biologisch moet eten en bij welke producten dat iets minder belangrijk is.

De Environmental Working Group test regelmatig hoeveel pesticiden er aangetroffen worden op verschillende producten. Elk jaar komen ze met een lijst van de dirty dozen, oftewel de 12 soorten groenten en fruit waar de meeste bestrijdingsmiddelen op gevonden worden. Die wil je dus absoluut biologisch eten. Maar er bestaat ook een andere lijst, de clean fifteen, oftewel de producten waar de minste bestrijdingsmiddelen op aangetroffen worden. Die zijn dus minder belangrijk om biologisch te kopen. Alle producten die getest zijn, zijn overigens uitvoering gewassen en schoon geschrobd, dus met het goed schoonmaken van je groente en fruit krijg je de chemicaliën niet (helemaal) weg.

Het onderzoek van de EWG wordt overigens in de Verenigde Staten gedaan waar minder strenge regels gelden als het op pesticiden aankomt dan in de EU. Zo werden er op meer dan 50% van de niet-biologische aardappels, spinazie, sla en aubergine pesticiden aangetroffen die dodelijk zijn voor bijen en daarom in de EU verboden zijn, maar in de VS nog steeds zijn toegestaan.

Dat gezegd hebbende, is deze lijst ook voor ons een goede indicatie welke soorten groenten en fruit we wél of misschien niet biologisch willen eten. Vaak heeft het ook met de schil te maken: hoe dunner de schil van een vrucht bijvoorbeeld (denk aardbeien of perzik) hoe waarschijnlijker het is dat de pesticiden die gebruikt zijn door dat velletje de vrucht in gekropen zijn (en dan kan je schrobben wat je wilt, het helpt niet). En voor diegenen die denken: wat maakt het nou uit? Nou, pesticiden zijn gif bedoeld om beestjes te doden, maar op onze gezondheid hebben ze ook niet zo’n positief effect. Zo wordt een ziekte als Parkinson in verband gebracht met pesticiden.

Shane P8Zewoobzhi Unsplash

12x groenten en fruit die je altijd biologisch wil eten

Meer dan 90% van de goed schoon gemaakte niet-biologische producten uit de dirty dozen testte positief op resten pesticiden. Dat betekent niet alleen dat jij die ook binnenkrijgt als je deze producten niet biologisch eet, maar recent onderzoek van onder andere Harvard University toont ook aan dat de positieve effecten van het eten van groente en fruit teniet gedaan kunnen worden door de pesticiden die je binnenkrijgt. Denk je dus lekker bezig te zijn, valt dat bar tegen.

Dit is de lijst van 2024, onlangs bekend gemaakt. Opvallend is dat druiven, perziken en peren omhoog geschoten zijn in de lijst. Hier werden dus meer pesticiden op gevonden dan de vorige keer. Dat blauwe bessen en sperziebonen aan de lijst zijn toegevoegd. En dat bleekselderij en tomaten van de lijst zijn (die zijn dus wat schoner geworden).

  • Aardbeien
  • Spinazie
  • Boerenkool en andere groene bladgroente met een harde stengel
  • Druiven
  • Perziken
  • Peren
  • Nectarines
  • Appels
  • Paprika en pepers
  • Kersen
  • blauwe bessen
  • Sperziebonen
Louis Hansel H39Gharssno Unsplash

Twijfelgevallen

En dan zijn er nog wat andere producten, die iets minder belangrijk zijn, maar ook niet helemaal squeaky clean om het maar zo te zeggen. Denk aan: tomaten, pompoen, kersentomaatjes, bleekselderij, sla, mandarijnen, komkommer, courgette, broccoli, aardappels, pruimen, aubergine, frambozen, grapefruit, peultjes, sinaasappels, cantaloupe meloen, bananen en bloemkool.

15x groente en fruit die niet per se biologisch hoeven

Elk jaar is er ook een clean 15 lijst, oftewel groente en fruit die je ook prima kan eten als ze niet biologisch zijn, omdat de pesticiden de eventueel gebruikt worden blijkbaar niet echt blijven hangen op het product. Of het product heeft een dikke schil die je niet opeet (zoals een ananas) waar de pesticiden niet doorheen lekken. Hoe dan ook zijn er na het schoonmaken van deze producten minder chemicaliën op gevonden:

Shrooms
  • Avocado
  • Maïs
  • Ananas
  • Uien
  • Papaya
  • doperwten (bevroren)
  • Asperges
  • Honingmeloen
  • Kiwi
  • Kool
  • Watermeloen
  • Champignons
  • Mango’s
  • Zoete aardappelen
  • Wortelen

Opvallend is dat de Clean 15 lijst voornamelijk hetzelfde is gebleven, maar dat de Cantaloupe meloen naar de twijfelgevallen is verhuisd en de wortelen naar de schone lijst. Lees ook welke groenten je beter eerst kan koken voordat je ze eet. Lees hier wat het verschil is tussen biologisch, biodynamisch en regeneratieve landbouw. En lees hier hoe je je groente en fruit het beste kan wassen.

Over de schrijver

Wyke Potjer

Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).

Copyright 2025 Fonticons, Inc.--> Share