Vroeger, toen ik net vegetariër was, kreeg ik regelmatig de vraag: wat eet je dan? In die tijd vond je in een gemiddelde supermarkt welgeteld één vegaburger die naar bordkarton smaakte en een uitgedroogd blok tofu. Maar ook nu de supermarkten vol liggen met vlees- en zuivelvervangers krijg ik nog regelmatig de vraag: eet je als vegan niet altijd hetzelfde? Vanuit de grond van mijn hart (en maag) kan ik hier volmondig nee op antwoorden. Sterker nog, ik heb nog nooit zo avontuurlijk gekookt als nu. Mede dankzij de vegan influencers, foodies en chefs die ik op Insta volg. Ik zet ze voor je op een rijtje, voor als je wat extra inspiratie nodig hebt. Here we go:
Dit Britse koppel maakt hele simpele gerechten. Van eigen notenpasta (super makkelijk en veel goedkoper dan notenpasta kopen) tot aan pasta (maar dan de Italiaanse) met een pesto van boerenkool, basilicum, pijnboompitten en edelgistvlokken (niet schrikken, dit is een vegan smaakmaker die je gewoon in de supermarkt kan kopen) en zout en peper. Heerlijk simpel.
Hier komen veel recepten van verschillende vegan influencers samen. Al zijn er zeker een paar gezichten die regelmatig terugkeren met hun populairste gerechten. Heerlijk browsen dus tussen de verschillende stijlen en zo jouw favoriete vegan instakoks te ontdekken. Zoals deze chick:
Ik ben absoluut fan van Maya, alias FitGreenMind. Ze heeft iets ontwapenends in de manier waarop ze keer op keer vol enthousiasme haar kookkunsten laat zien. En haar gerechten zijn simpel genoeg om thuis ook te proberen. Denk aan Vietnamese noedels met gerookte tofu (bij de eko-supermarkt te koop) met een heerlijk zelf gemaakt sausje. Prima manier om jezelf tijdens de lunch even weg te slepen bij de computer en jezelf te verwennen met een lunch die net even wat anders is dan een bammetje hummus (niet dat daar iets mis mee is overigens).
Ook dit is een verzamelplatform waar reels van meerdere vegan influencers worden gedeeld, maar daardoor is de variatie wel weer lekker groot. Van zoetigheid tot snacks en van ontbijt tot vegan dinners. Zo ben ik zelf op een soort queeste om de perfecte creamy pasta te maken en er zijn heel wat variaties out there. Van pompoen tot zoete aardappel of cashewnoten, silky tofu of witte bonen als basis. Of (iets heel anders) watermeloen of wortel gemarineerd met nori, zodat het een vissmaak (of laten we zeggen zeesmaak) krijgt en door kan gaan voor visvervanger. De vegan keuken is echt eindeloos creatief.
Voor wie eens wat anders wil dan de bekende pasta’s of Aziatische keuken is deze account met Nigeriaanse gerechten op z’n plantaardigs. Deze dame uit Groot-Brittannië weet me altijd weer te verrassen met bijvoorbeeld Akara, blackbean flatbread en Miyan Ridi Sesame Seed Soup. Dat zeg ik: het is weer eens wat anders. Een wereldreis door de vegan keuken kortom. Ook verfrissend is dat zij ook gewoon laat zien als er iets totaal mislukt, dus niet alleen maar Insta pracht en praal. Daar houd ik van: keep it real.
Over deze Ierse tweelingbroers heb ik al eens eerder geschreven. Ze hebben inmiddels talloze kookboeken op hun naam staan, maken podcasts, runnen nog steeds hun eigen winkel / café en maken eindeloze filmpjes voor YouTube en Insta met de meest simpele (en lekkere) gerechten! Inclusief comfort food. Ze zijn dan ook niet voor niks één (of twee dus eigenlijk) van de meest bekende vegan influencers en gaan al een tijdje mee. Als ik op zoek ben naar inspiratie is dit één van mijn online to-go-to places.
Jessica (uit Miami) is gespecialiseerd in vegan comfort food. Misschien niet het meest gezonde genre, want sommige van haar gerechten druipen echt van de olie of zoetigheid, maar voor af en toe wel lekker. Want wie heeft er af en toe nou geen zin in double chocolate oatmeal muffins of fudgy brownies? Precies, dat bedoel ik.
Ook leuk om te volgen op Insta:
Welke vegan influencers volg jij op Insta? Laat het ons weten door hieronder jouw tips te delen en zo nog meer inspiratie te bieden voor een vegan keuken.
Wyke Potjer is content manager van hetkanWEL. Ze heeft journalistiek gestudeerd en werkt sindsdien fulltime voor landelijke radio, televisie, print en online media. Ze is vegan, heeft geen auto, probeert plastic uit haar leven te bannen en biologisch te eten. Naast haar freelance bestaan als journalist geeft ze yogales (vinyasa en yin).