Lekker fit en gezond zijn, klinkt iedereen als muziek in de oren. Gezonde voeding en inname van bepaalde voedingsstoffen zijn hierbij belangrijk. Wellicht heb je er nog nooit over gehoord, maar een flavonoïde als quercetine draagt hieraan bij. Tijd om hier eens uitgebreid op in te gaan.
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met vitaminesperpost.nl
Querce- wat? Quercetine is een flavonoïde die in plantaardige voeding is te vinden zoals in bijvoorbeeld appels. Flavonoïden is een verzamelnaam voor verschillende antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die samen een team vormen om je lichaam te beschermen. Dat doen ze door de strijd aan te gaan met vrije radicalen en deze vervolgens onschadelijk te maken. Vrije radicalen ontstaan door verschillende invloeden van buitenaf. We hebben het dan over invloeden zoals roken, het gebruik van cosmetica, alcohol, verontreinigde lucht, zonlicht en stress. Een teveel aan deze vrije radicalen in je lichaam kan een negatieve invloed hebben op verschillende belangrijke lichaamsprocessen.
Het is duidelijk dat flavonoïden belangrijke antioxidanten zijn en onmisbaar in een gezonde levensstijl. Er zijn veel voordelen aan deze plantaardige krachtpatsers toegeschreven. In samenwerking met bijvoorbeeld vitamine C dragen ze bij aan een het behoud van een heldere geest. Daarnaast is de combinatie goed voor onze gemoedstoestand en ondersteunt de normale werking van de bloedvaten. Flavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Helaas bewerken en/of koken wij veel van onze voeding. Omdat een flavonoïde als quercetine wateroplosbaar is, kan de stof verloren gaan tijdens het bereiden van ons eten. Om deze reden krijgen we steeds minder flavonoïden via onze voeding binnen. Het flavonoïdegehalte in onze voeding kan door koken zelfs voor de helft tot 90% dalen.
Bepaalde voedingsmiddelen zijn rijk aan quercetine. Denk hierbij aan bessen en druiven, knoflook, kappertjes, kool, sperziebonen, thee en verschillende soorten ui (voornamelijk rode ui). Ook zit het in pure chocolade en rode wijn. Al klinkt dat laatste leuker dan het is. We zouden namelijk 3,5 kg pure chocolade moeten eten of 104 liter rode wijn moeten drinken om aan een goede dosis quercetine te kunnen komen. De gebruikelijke inname van quercetine via de voeding ligt tussen 5 mg en 40 mg per dag. Een inname van 200-500 mg per dag is mogelijk met een hoog gebruik van groenten en fruit, vooral wanneer de schil wordt .
Wist je dat quercetine verantwoordelijk is voor de rood/paarse kleur en soms bittere smaak aan voedingsmiddelen?
Vitaminesperpost.nl verkoopt quercetine in supplementvorm. Deze natuurlijke quercetine is hooggedoseerd en bevat ook bromelaïne (een extract uit de ananasplant) om de activiteit van quercetine te versterken. Eén natuurlijke quercetine capsule , terwijl een appel gemiddeld slechts 5,73 mg.
Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.
Bronnen:
https://www.sohf.nl/nutrient/quercetine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29127724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7047491
Foto van Tirachard Kumtanom
hetkanWEL schrijft al sinds 2005 over een groener, eerlijker en leuker leven. Dit doen we regelmatig in samenwerking met bedrijven, die dit levensmotto onderschrijven. Soms plaatsen we een zogenaamd partnerblog in samenwerking met deze bedrijven. Dit doen we, omdat we nou eenmaal de financiële middelen nodig hebben om al die leuke content voor je te kunnen blijven maken. Belangrijk is om te weten dat we niet zomaar met iedereen in zee gaan. We werken alleen samen met bedrijven en organisaties die zich –net als wij- inzetten voor een groener, eerlijker en leuker leven.