Houd jij van gladde benen, maar heb je een hekel aan scheren omdat je dan stoppels krijgt en het zo vaak moet doen? En vind je dat de harsstrips uit de winkel voor teveel afval zorgen? Dan weet je nu dat er een alternatief is! Met een paar ingrediënten en een beetje geduld kun je heel gemakkelijk en goedkoop thuis suikerharsen.
Het gebruiken van suiker om te ontharen is ontstaan rond 1900 voor Christus in het Perzische rijk. Tot de eerste eeuw voor Christus was suiker alleen beschikbaar in het Perzische rijk. Het gebruiken van suiker om te ontharen wordt wel sugaring, suikerharsen of Perzisch harsen genoemd. In het Midden-Oosten is het ook wel bekend als sukkar of halawa, in Turkije als ada en in Iran als moum. Van het suiker wordt met een paar andere ingrediënten een soort pasta gemaakt waarmee de huid onthaard kan worden.
Suikerharsen wordt vaak vergeleken met gewoon harsen. Met suikerharsen wordt een soort suikerpasta gebruikt die alleen de haartjes verwijderd en zich niet hecht aan de huid. Hierdoor is het minder pijnlijk dan gewoon harsen. De pasta kan op kamertemperatuur of lauwwarm gebruikt worden.
In de Arabische culturen hebben veel families hun eigen recept dat van moeder op dochter generaties lang wordt doorgegeven. Er zijn dus vele variaties op het recept mogelijk, maar hieronder vind je een getest en bewezen recept.
2 kopjes suiker
3 eetlepels citroensap (45 ml)
3 eetlepels water (45 ml)
Steelpan met dikke bodem
Suikerthermometer (kan ook zonder)
Plastic bakje met deksel/ weckpot (iets om je hars in te bewaren)
In onderstaande video kun je zien hoe je de hars kunt maken (zonder suikerthermometer) en hoe je het kunt gebruiken. Als je wel een suikerthermometer hebt, hoef je dus alleen maar te wachten tot je mengsel de gewenste temperatuur heeft bereikt.
Bronnen: