Culinair paradijs Baskenland: hotspots en restauranttips  

Baskenland is een culinair paradijs verscholen in het hart van Noord-Spanje, waar alles draait om lekker eten, gastvrijheid en het ontdekken van nieuwe smaken. Voor vegetariërs is het een waar walhalla. Zowel in de bruisende steden als in de charmante dorpjes. Een goede reden dus om deze zomer op ontdekkingstocht te gaan. En om je vakantie dan nog wat gemakkelijker te maken geeft Daisy Scholte, impact manager van Better Places en organisator van de Vegan Food Tour, je 14 restauranttips.

Bilbao de grootste stad van het Baskenland

Het Baskenland is bijna 21.000 km² en er wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Er is dus genoeg te ontdekken. Laten we beginnen in Bilbao, de grootste stad van het Baskenland. Hier komen architectuur en kunst samen in het wereldberoemde Guggenheim Museum. Maar laten we eerlijk zijn, naast het bewonderen van kunst willen we ook genieten van heerlijk eten, toch? Gelukkig heeft Bilbao een bruisende culinaire scene met voor ieder wat wils. Vooral pinxtos zijn populair! Dit zijn kleine hapjes, die zijn uitgestald in bars. Je betaalt er ongeveer twee tot drie euro per stuk voor. En je eet ze – voor de liefhebbers – onder het genot van een glas Txakolina, de witte wijn uit de streek.

Restauranttips van Daisy in Bilbao 
Green Bistrot: een echte pintxosbar met heeeeel veel keuze aan vegan pintxos. Lekker met een koude cervesa erbij!
Bar La Muga: leuk terrasje en veel vegan opties. Vooral de loempiarol met seitan was erg lekker! Personeel is heel vriendelijk en behulpzaam.
Bar K2: in het historische centrum. Ze hebben een apart menu met vegan pintxos en broodjes. Wel in het Spaans, maar met Google translate kwamen we heel ver. Gezellige bar. Ook weer erg lekker!
Nossie Be: vegan ijs!!! Niet alleen maar sorbetijs (saai!), maar ook chocolade, walnoten, vanille met koekjes... Hmm!

Niet geweest, nog wel op het wensenlijstje 
TxuKrut Vegan Bar: typische Baskische gerechten, maar dan vegan. Leuk om zo toch traditioneel te kunnen eten en eens iets anders dan pintxos.
La Camelia Vegan Bar: veel goede verhalen over gehoord en het menu zag er fantastisch uit. Helaas gesloten toen wij er waren ivm corona. Volgens Google en recente reviews inmiddels weer open. 
Boroa: Michelinrestaurant buiten de stad, in een vijftiende-eeuwse boerderij. Ze combineren typisch Baskische producten met moderne kooktechnieken en toveren zo een bijzonder vegetarisch negengangenmenu


San Sebastián de gastronomische hoofdstad van de wereld

En dan hebben we San Sebastián, de onbetwiste gastronomische hoofdstad van de wereld. Het wordt ook wel het Rio de Janeiro van Spanje genoemd. Deze badplaats aan de Baai van Biskaje staat bekend om zijn Michelin-sterrenrestaurants, maar er zijn genoeg plekken waar je simpeler én met een kleiner budget net zo lekker kunt eten. Of wat dacht je van een take-away maaltijd die je op de adembenemende stranden kunt opeten?

Restauranttips van Daisy in San Sebastian
KM.0: een pintxosbar met 100% vega en vegan tapas. Bijna alles is vegan en je kan er dingen proberen als pintxos met vegan chorizo en vegan tortilla.
Fresh Green: Vegetarische pintxosbar met een terras langs de boulevard. Heel veel keuze wbt pintxos, maar ook burgers, taco's en taartjes. 
Iraila: hole in the wall winkeltjes voor afhaal, midden in het historische centrum. Voor zoete taartjes en heerlijke empanada's en gevulde bladerdeeghapjes.

Niet geweest, wel op het wensenlijstje 
Mirador de Ulia: restaurant met 1 Michelinster. Ligt op een berghelling met uitzicht over de boulevard van SB. Chef gebruik lokale producten en laat zich inspireren door de Baskische keuken. Ze hebben een speciaal vegetarisch menu.


Zelf leren koken

In Baskenland draait het niet alleen om eten, maar om de complete ervaring. Lokale kookclubs, bekend als “sociedades gastronómicas”, verwelkomen je daarom met open armen om samen te koken, te eten en herinneringen te maken. Het is de perfecte manier om de lokale cultuur te proeven en nieuwe vrienden te maken.

Andere hotspots

Als je na het lezen van dit blog denkt dat je in het Baskenland alleen maar kunt eten en drinken, dan heb je het mis. In het Baskenland kun je ook genieten van het strand en de zee. Het is een geweldige hotspot om te (leren) surfen. Maar je kunt er ook heerlijk wandelen in natuurpark Pagoeta, 25 kilometer ten westen van San Sebastián of vogels kijken in het Urdaibai-biosfeerreservaat. Dit is een moeraslandschap 40 kilometer ten oosten van Bilbao.
Ook in Oviedo kun je ook geweldig wandelen en mountainbiken. Je fietst daar een deel van de ‘Senda del Oso’ ofwel de berenroute, waar je langs een plek komt waar twee geredde bruinen beren leven.

Restauranttips in andere steden 
Llanes: Sidrería As de Guía: hier hebben we een waanzinnig lekkere 'arroz con verduras' gegeten. Je krijgt zo'n grote, platte pan met een enorme hoeveelheid rijst om te delen. Het was echt fantastisch lekker en we hoefden 's avonds niet meer te eten 
Oviedo: El Manglar: fijn en mooi terras achter het restaurant. Onwijs lekker gegeten! 100% vega en bijna alles vegan. Hier eet je de traditionele Asturiaanse Asturische Cachopo, maar dan gemaakt van seitan ipv varkensvlees.
Redes: Tierra del agua: het restaurant bij het hotel heeft een paar lekkere vegan gerechten. Je zit er prachtig op het terras met een heel mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap.

Dus… waar wacht je nog op? Pak je koffers, laat je smaakpapillen verwennen en ontdek de culinaire schatten van het Baskenland. Een avontuur vol smaak en plezier wacht op jou.

Wist je dat je ook heel goed met de trein en bus door Spanje kunt reizen? Better Places heeft een prachtig aanbod voor je.

Over de schrijver