Bijna een jaar alcoholvrij. Het vloog om. Wat het moment was, waarop ik besloot om niet meer te drinken, weet ik niet meer precies. Ik denk dat het een samenloop van omstandigheden was. Een combinatie van moe, brak en stress door werk. Ik was er gewoon klaar mee en dacht ‘ik drink gewoon een maandje niet’. En dat werden er bijna 12.
Ik ben nooit een dagelijkse drinker geweest, maar ik houd wel van bubbels, wijn en GT’s. En dan niet eens zo veel van het drankje zelf, maar meer van de omstandigheden waaronder ik ze drink. Met vrienden, aan tafel, in een club, op het terras of op het strand. Het is een soort pavlov effect, waarbij ik gezelligheid en een drankje direct met elkaar verbind.
En mensen verbinden alcohol en gezelligheid ook met mij. Toen ik de eerste weken niet dronk, was dat voor veel mensen een grote teleurstelling. “Doe niet zo ongezellig”, “Een drankje kan best”, of “Zo erg is een drankje op zijn tijd toch niet.” Maar ik hield voet bij stuk. Mede dankzij een vriendin die al eerder was gestopt met drinken en haar mijn mantra deelde: ‘het ligt niet aan mij dat ze het niet gezellig vinden als ik niet drink, maar aan hun.’
Dat mantra herhaalde ik de afgelopen jaren tot in den treure, totdat het ineens niet meer nodig was. Van de ene op de andere dag leek mijn alcoholvrije leven geaccepteerd. Of door mijzelf of door de ander. Dat weet ik nog steeds niet.
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en omarmde ik alcoholvrije gin, champagne en biertjes. Die zijn echt net zo gezellig. Net als tea pairing in restaurants of kombucha bij de lunch. Daarmee heb ik eigenlijk het beste van ‘both worlds’. Het voelt als een feestje, maar dan zonder de minder fijne nasleep van alcohol.
De reden waarom ik het volhield, is omdat het me best veel opleverde.
Cheers: mijn favoriete alcoholvrije GT
Ingrediënten voor 1 glas
50 ml Gin 0.0
Flesje Fever Tree gin
2 plakjes komkommer
2 partjes limoen
Takje verse basilicum
3 ijsklonten
Ik heb nog geen plannen gemaakt, maar ik denk dat ik ook in 2025 minimaal zal drinken. Cocktails zijn alcoholvrij vaak net zo lekker. Net als alcoholvrij bier. Misschien af en toe een écht lekker glas wijn of bubbels. Ik verbied mezelf niets, maar ik heb er ook weinig behoefte aan.
Wat zijn jouw ervaringen? Deel je ze?
Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.