Ontbijt jij weleens met een bakje havermout? Dan ben je zeker niet de enige! Het is een populair ontbijt dat ook nog eens in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum past. Gezond dus, maar wist je ook dat er een heus WK Haverpap bestaat? Daar mag je trouwens geen havermout gebruiken, maar daar kan Miriam Groot, ook bekend als The Veggie Reporter, je alles over vertellen. Zij won niet alleen het WK Haverpap, maar reist op dit moment ook heel Nederland door om voor bezoekers van de documentaire The Golden Spurtle een heerlijk bakje haverpap te maken.
Al tijdens haar studententijd was Miriam groot fan van een bakje haverpap als ontbijt. “Ik vond het leuk om verschillende combinaties uit te proberen. Bijvoorbeeld met fruit, pindakaas of nootjes. En ik wilde graag mensen inspireren om vaker te kiezen voor een vrolijk bakje haverpap in plaats van een saaie boterham als ontbijt. Dus begon ik een blog en deelde ik mijn ontbijtjes op mijn Instagram-account.” Een aantal jaar later raakte Miriam verdwaald op het internet en vond ze het WK Haverpap. Een schot in de roos!
“We hebben allemaal weleens een moment dat we scrollen van het ene naar het andere filmpje. Ik kwam zo uit bij een oproep om je aan te melden voor het WK Haverpap in Carrbridge, Schotland. “Ik dacht meteen: dit is het, hier móét ik aan meedoen.”
Afreizen naar Schotland ging helaas niet, want het was 2021 en we zaten midden in de corona-pandemie. “Het WK Haverpap was daarom online. We moesten ons recept uitschrijven en dat, samen met een filmpje waarin we het gerecht maakten, insturen naar de jury.” Toen begon het grote wachten. En was Miriam haar deelname eigenlijk alweer een beetje vergeten.



Totdat ze op een dag in oktober wakker werd met een ontplofte telefoon. “Ik had meldingen van over de hele wereld, van Engeland tot aan Nieuw-Zeeland. Bleek dat ik het WK Haverpap had gewonnen met mijn arancini van havergrutten. Superleuk!”
Voor dit gerecht maakte Miriam gebruik van havergrutten, gemengde paddenstoelen en een veganistische vervanger van kaas. Maar naast ‘speciale pap’ draait het WK Haverpap vooral om de traditionele (Schotse) pap: havergrutten, water en wat zout. En dat zie je ook in de bejubelde documentaire The Golden Spurtle, die op dit moment in Nederland in de bioscoop te zien is.
“Deze documentaire is gemaakt in 2023, toen ik voor de derde keer meedeed aan het WK Haverpap”, vertelt Miriam. In de documentaire zie je bewoners van Carrbridge zich klaarmaken voor dit jaarlijkse hoogtepunt en volg je deelnemers van over de hele wereld, van Australië tot Canada. Iedereen is enorm gepassioneerd over haverpap, iets waar Miriam zich goed in kan vinden.
“Veel mensen die ik spreek tijdens mijn tour door Nederland hebben geen goede herinneringen aan haverpap. Ik wil ze laten zien dat mijn pap echt wel anders is dan wat ze vroeger voorgeschoteld kregen.” En met succes! “Soms twijfelen mensen wel een beetje, maar eigenlijk probeert bijna iedereen het en dan zijn ze positief verrast.”
WK-waardige haverpap bestaat maar uit drie ingrediënten: havergrutten, water en een snufje zout. “En daarnaast veel liefde”, vult Miriam aan. Havergrutten moeten langer koken dan havermout of havervlokken. Maar als je ze de avond van tevoren al weekt, kan je je pap in een half uurtje gaarkoken.
Dat klinkt misschien heel lang, maar voor Miriam hoort dit er juist bij. “We hebben allemaal zoveel haast tegenwoordig, haverpap dwingt je om een beetje te vertragen. Niet iedereen heeft die luxe, dat snap ik. Maar het is soms een kwestie van een kwartiertje eerder opstaan. Ik vind het juist wel lekker om er ’s ochtends wat meer tijd voor te nemen, in een wereld waar alles supersnel gaat. Maar ik doe het ook zeker niet elke dag!”
Tijdens het WK Havermout mag je alleen koken met havergrutten, gebruik je havermout of havervlokken dan word je gediskwalificeerd. “Havergrutten hebben een hele andere structuur dan havermout of havervlokken”, vertelt Miriam. “Het heeft meer bite, je kunt het een beetje vergelijken met risotto.”
Je kunt daarom ook makkelijk zowel hartige als zoete gerechten maken met havergrutten. “Bijvoorbeeld de havergrutten koken in groentebouillon en dan aftoppen met champignons, courgette en paprika. Of maak een zoete variant met dadelkaramel, appel en amandel. Dat is eigenlijk geïnspireerd op het basisgerecht van GRØDuit Kopenhagen. Hét haverrestaurant in Kopenhagen. Is echt een classic. Beetje kaneel erbij en je feestontbijt is klaar.”
Met haar ‘havertour’ brengt Miriam een stukje Schotland naar Nederland. “Het is leuk om de bezoekers niet alleen de haverpap te laten proeven, maar ook te laten zien hoe zo’n WK eraan toegaat.” En mocht je nu denken: dat lijkt mij ook tof! Dan hoef je niet helemaal naar Schotland toe.
Komend jaar wordt de eerste editie van het NK Haverpap georganiseerd door Miriam in samenwerking met Meesters van der Halm, een biologische graanpletterij. En de enige producent van havergrutten in Nederland. “De aanmeldingen stromen binnen, maar er is zeker nog plek voor meer mensen. Dus meld je vooral aan als het je leuk lijkt”, vertelt Miriam enthousiast.
Terwijl de toekomstige deelnemers vast hard oefenen voor het NK Haverpap, gaat Miriam door met experimenteren in de keuken. “Het lijkt me heel tof om tortilla’s te maken van haver. Of zuurdesem. Maar ik weet eigenlijk niet of dat wel kan.” En mocht je nou totaal niet van de pap zijn? Dan heeft Miriam nog een tip voor je! “Maak haverbrood. Heel simpel, je gooit alles in één kom, laat het een nachtje rijzen, doet het in een bakblik, in de oven ermee en je hebt een brood. Je hoeft niet te kneden, ideaal!”
Tip: wil je Miriam ontmoeten en haar beroemde haverpap proberen? Ga dan aanstaande zondag, 16 november, naar Delft om bij Filmhuis Lumen te genieten van de pap en natuurlijk de documentaire. Tickets zijn hier te koop: The Golden Spurtle: Pap & Film met Miriam Groot – Filmhuis Lumen.
Lees ook: 7 dingen die je met havermout kan doen (naast het opeten)
Lauri van Oosterom is historicus met een groen hart en een voorliefde voor schrijven. Ze is al jaren veganist, een enorme boekenwurm en drinkt liters thee. Ze is graag buiten in de natuur en probeert met veel liefde haar kamerplanten in leven te houden.
Reacties
Geen reacties