Afvalvrije badkamer: zo omarm je de minimalist in jezelf

In je badkamer kun je heel gemakkelijk stappen zetten om je dagelijkse routine te vereenvoudigen en je impact op het milieu te verminderen. Wil je ook een afvalvrije badkamer? Dan deel ik mijn twee favoriete stappen met je, die mijn dagelijks leven hebben veranderd: een gezichtsreinigingsdoek en een magnetische zeephouder. Dankzij deze toevoegingen heb ik elke dag minder verpakkingsafval.

Jarenlang zat ik vast in een cyclus van make-up removers, tonics en wattenschijfjes. Elke dag gebruikte ik talloze wattenschijfjes, vaak zelfs nog verpakt in plastic voor eenmalig gebruik, die een enorme berg afval creëerden. En ik was niet de enige.

Miljarden wattenschijfjes doen er jaren over om te ontbinden

Bedenk dit: miljarden wattenschijfjes worden dagelijks weggegooid, vullen stortplaatsen en doen er jaren over om te ontbinden. Voor het productieproces zijn ook aanzienlijke hulpbronnen nodig, zoals water, energie en chemicaliën, die ons milieu kunnen vervuilen. Bovendien bevatten veel make-up removers chemicaliën die een negatief effect hebben op het waterleven wanneer ze in waterwegen terechtkomen.

Make-up watjes zijn van katoen gemaakt en komen bij het restafval terecht. Het kost gemiddeld 10.000 liter water om een kilo katoen te produceren. 

Afvalvrije badkamer: een gezichtsreinigingsdoekje

Op een dag ontdekte ik een gezichtsreinigingsdoekje. Ik besloot het te proberen en deze eenvoudige verandering veranderde mijn make-upverwijderingsroutine volledig. Helaas bevatten veel van deze doekjes polyester, zoals trouwens veel textielproducten in ons huishouden. Als je besluit om er een te kopen, raad ik je aan om ze in een waszakje te wassen om de vervuiling door microplasticvezels te verminderen. Of nog beter te kiezen voor een natuurlijke variant.

Waarom ik ervan hou

Herbruikbaar
De handdoek is zacht en zeer effectief in het verwijderen van make-up, inclusief waterproof producten. In plaats van elke dag meerdere wattenschijfjes weg te gooien, gebruik ik nu één handdoek die ik was en opnieuw gebruik. Ik gebruik die van mij inmiddels al vijf jaar dagelijks en hij ziet er nog steeds als nieuw uit. Het draagt dus echt bij aan een afvalvrije badkamer.

Minder afval
Door wegwerpwatjes en make-up removers te elimineren, heb ik mijn afval drastisch verminderd. Geen wegwerpproducten meer die mijn ruimte vervuilen.

Reisvriendelijk
Het compacte formaat maakt het perfect voor op reis. Ik kan het gemakkelijk inpakken zonder dat ik me zorgen hoef te maken over morsen of extra verpakking.

Zacht voor de huid
De zachte stof is veel vriendelijker voor mijn huid en minimaliseert irritatie in vergelijking met veel commerciële make-up removers.

Wil je zelf shampoo maken? Hier vind je het recept voor elk haartype.  

De magnetische zeephouder: Een schonere aanpak

Het tweede item dat een grote impact heeft gehad op mijn minimalistische badkamer is de magnetische zeephouder. Traditionele douchegels zitten vaak in grote flessen die bijdragen aan vervuiling en verspilling. Ik wilde een efficiëntere oplossing en dit product past daar perfect bij. Je kunt genoeg opties vinden op de Nederlandse markt, zoek maar eens op “magnetische zeephouder”. Ik gebruik momenteel deze.

De voordelen van een afvalvrije badkamer

Ruimtebesparend ontwerp
De magnetische houder bewaart mijn zeep, waardoor hij langer meegaat en ik minder vaak hoef te kopen.

Stimuleert het gebruik van staafzeep
Door deze houder te gebruiken, ben ik meer geneigd om te kiezen voor staafzeep, die minder verpakkingsmateriaal bevat dan vloeibare alternatieven.

Hygiënisch en schoon
Het voorkomt dat de zeep in het water blijft liggen, waardoor bacteriën minder snel groeien en mijn badkamer opgeruimd blijft.

Het opnemen van deze twee items in mijn routine heeft niet alleen mijn leven vereenvoudigd, maar heeft ook een positieve invloed op duurzaamheid. De voordelen van minimalisme reiken verder dan mijn badkamer.

Afvalvrije badkamer: dit trekt je over de streep

  1. Door minder verpakte producten te gebruiken, wordt er minder energie verbruikt bij de productie en het transport ervan. De keuze voor dergelijke opties draagt bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen.
  2. Minimalisme moedigt me aan om bewuste keuzes te maken. Ik ben me bewuster geworden van de producten die ik in mijn leven gebruik en kies voor producten die mijn verpakkingsverbruik verminderen.
  3. Het delen van mijn reis naar een afvalvrije badkamer kan vrienden en familie motiveren om na te denken over hun gewoonten.

Het integreren van deze eenvoudige items in mijn dagelijks leven heeft me laten zien dat het verminderen van verpakkingsafval geen kwestie is van ontbering; het gaat om het maken van bewuste keuzes die onze waarden weerspiegelen. Of het nu gaat om het overstappen op herbruikbare producten of het kiezen voor verpakkingsvrije alternatieven, elke inspanning telt!

Over de schrijver