Leveranciers van zonnepanelen kunnen de grote vraag naar groene energiesystemen bijna niet aan. Steeds meer mensen willen schonere energie en zoeken oplossingen voor de hoge energierekening. Wanneer je ook zelf zonnestroom wilt opwekken, dan heb je een eigen dak en een zak geld nodig. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Wat zijn de alternatieven?
Zonnestroomprojecten
Wanneer je zelf geen geschikte plek hebt voor zonnepanelen, kun je meedoen met een zogenoemd zonnestroomproject. Voor een klein bedrag profiteer je dan van panelen ergens bij je in de buurt. Zoals op een voetbalstadion, school, clubhuis of op boerenland. In steeds meer buurten kun je lid worden van zulke energiecoöperaties. De voorwaarde om mee te doen aan zo’n project met gezamenlijke groene stroom, is dat je in de buurt woont. Dit is geregeld via de ‘postcoderoos’. Ben je een organisatietalent? Zet dan samen met andere bewoners een eigen zonnestroomproject op.
Investeren via je energieleverancier
Ook energiebedrijven bieden mogelijkheid te profiteren van panelen op het dak van een ander. Dit is een goed alternatief wanneer er geen regeling in jouw buurt is, of wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van een postcodegebied. Anders dan bij eigen zonnepanelen of de postcoderoosregeling wordt deze regeling niet fiscaal gesubsidieerd. Een voordeel is dat je elk moment kunt in- of uitstappen, extra panelen bij kunt kopen en nog steeds mee kunt doen als je verhuist naar een ander postcodegebied.
Zonnepanelen via crowdfunding
Er zijn verschillende crowdfunding projecten waarbij je kunt investeren in zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen. Zo kan je al voor een paar tientjes aansluiten bij een nieuw project, afhankelijk van met hoeveel delen je wilt meedoen. Voorbeelden van zulke projecten zijn ‘Zonnepanelendelen’ of ‘DuurzaamInvesteren’. Je investeert direct in een zonne-energieproject op een geschikt dak. Vervolgens krijg je jaarlijks de opbrengst van de zonnestroom uitgekeerd op je bankrekening. Afhankelijk aan welk soort project je mee doet, zitten hier wel wat risico’s aan. Zo kan het rendement bijvoorbeeld veel lager uitpakken dan je had verwacht. Maar dit is natuurlijk ook het geval met panelen op je eigen dak.
Zonnepanelen in je tuin, op je carport of camper
Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Je tuin of gevel misschien wel. Ook zie je steeds vaker een carport met zonnepanelen. Dit is een slimme, duurzame parkeer- en laadoplossing voor elektrische auto´s. AmperaPark bijvoorbeeld verzorgt dit voor bedrijven die hun medewerkers en bezoekers een groene autoplek willen aanbieden. En waarom zou je dit niet voor jouw eigen carport doen? Dit is vooral goed mogelijk wanneer het platte dak niet in de schaduw van je huis ligt. Een ander optie is een kant-en-klare carport met zonnepanelen. Zo kun je een plek creëren voor een schone auto én schone energie.
Geen carport, maar wel een busje of camper? Ook hier kun je vrij makkelijk een zonnepaneel op installeren. En wist je dat flexibele zonnepanelen steeds verder doorontwikkeld worden? Het zou dan ook niet raar zijn dat over enkele jaren zonnepanelen op onze gordijnen hangen of zelfs op de kleding die we dragen.