Veel mensen overwegen de aanschaf (of uitbreiding) van zonnepanelen voor duurzamere en goedkopere energie. Maar door nieuwe ontwikkelingen ontstaat steeds vaker de vraag of zonnepanelen nog steeds een verstandige investering zijn. Want door afschaffing van de salderingsregeling, stijgende netbeheerkosten en aanpassingen in de energiebelasting, is dit antwoord een stuk minder duidelijk dan een paar jaar geleden. Is het nog de moeite waard?
De salderingsregeling in 2025 en daarna
Begin dit jaar sneuvelde in de Eerste Kamer het voorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. Nu is op afgelopen Prinsjesdag het nieuwe voorstel bekendgemaakt om deze regeling in één keer te stoppen. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, kun je vanaf 2027 geen teruggeleverde zonnestroom meer tegen je verbruikte stroom wegstrepen. Je krijgt dan waarschijnlijk alleen een ‘redelijke vergoeding’ voor de teruggeleverde stroom.
Kunnen zonnepanelen uit zonder salderingsregeling?
Zonnepanelen zijn zonder salderingsregeling vooral interessant wanneer de terugleververgoeding stijgt of de terugleverkosten dalen. Zonder de salderingsregeling wordt het bovendien nog belangrijker om je opgewekte stroom direct zelf te verbruiken, bijvoorbeeld met energie-opslagsystemen of door je stroomverbruik slim te timen. Door bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten te gebruiken als de zon schijnt, en je elektrische auto overdag op te laden, in plaats van ‘s nachts.
De voordelen van zonnepanelen zijn nog steeds groot
Veruit het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is dat ze bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door zelf duurzame energie op te wekken, verlaag je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan de energietransitie.
Naast deze milieuvoordelen, kunnen zonnepanelen ook komende jaren nog steeds iets voor je portemonnee betekenen. De prijs van zonnepanelen is de laatste tijd namelijk historisch laag, mede door verbeteringen in technologie en massaproductie. Dit betekent dat je voor minder geld meer energie kunt opwekken.
Let op de terugverdientijd
De minder zonnige kant van panelen blijft de flinke investering, zelfs nu de aanschafprijzen gedaald zijn. Het duurt dan ook wel even voordat je deze hebt terugverdiend en echt kan profiteren van je aanschaf. Houd rekening met een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 10 jaar. Hoeveel het precies is, hangt af van de efficiency van je panelen ten opzichte van het eigen verbruik.
Kies altijd voor zonnepanelen die bekend staan om de hoge efficiëntie, betrouwbaarheid en lange levensduur. Door Sunpower zonnepanelen kopen, kun je bijvoorbeeld rekenen op de hoogste kwaliteit met een minimale garantie van 30 jaar. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen makkelijk het eind van de terugverdientijd halen!
Heffing extra kosten op de energienota
Een gevolg van de hoge groei van duurzame energie, is dat deze opgevangen moet kunnen worden. Hiervoor wordt het elektriciteitsnetwerk de komende jaren flink uitgebreid en versterkt. De verwachting is dan ook dat de netbeheerkosten flink zullen toenemen, welke vervolgens doorberekend zullen worden naar de klant. Voor 2025 verwacht de ACM (Autoriteit Consument en Markt) een stijging van ongeveer 60 euro per jaar. Daar staat tegenover dat de overheid de energiebelasting omlaag wil brengen naar € 0,12 per kWh stroom. Deze plannen moeten in december nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden voordat ze definitief zijn.
Dus, zijn zonnepanelen nog de moeite waard?
Ja, ondanks de aankomende veranderingen in de salderingsregeling en de stijgende netbeheerkosten, blijven zonnepanelen een goede investering. Met name door de verwachting dat er straks meer mogelijkheden zijn voor het gebruik van energieopslagsystemen, zoals thuisbatterijen. Dit maakt je minder afhankelijk van het terugleveren. Hoewel deze oplossingen momenteel nog relatief duur zijn, wordt verwacht dat de prijs in toekomst zal dalen, net als de aanschaf van zonnepanelen.
Naast zonnepanelen kun je ook gebruikmaken van andere technische oplossingen die je energieverbruik verduurzamen. Helemaal nu de ISDE-subsidie in 2025 beschikbaar blijft. Denk aan warmtepompen, isolatie of zonneboilers. Ook zonder de verplichting voor hybride warmtepompen vanaf 2026, blijft verduurzaming een slimme investering. Het is goed voor het milieu, verlaagt je energierekening, en verhoogt de waarde van je woning!