Zo wordt de slimme meter nog slimmer

Wil je je huis verduurzamen, inzicht krijgen in je verbruik of jezelf doelen stellen om energie te besparen, dan is een slimme meter een must have. Hoe werkt deze slimme meter en waarom heb je die nodig? En wat gaat er allemaal mis als je er geen hebt? We zochten het voor je uit.

Na veel twijfel – en geld sparen – lagen eindelijk ook bij mij die zonnepanelen op mijn dak. Een deel aan de voorkant, een deel aan de achterkant. Zo kon ik de hele dag wassen, koken, afwassen, mijn fiets opladen en werken zonder uitstoot. En vond ik het elektriciteitsverbruik van mijn gamende kinderen ineens ook een stuk minder heftig. Ik kon mijn geluk dus niet op.

Het geluk was aan mijn kant

Toen de monteur me riep om te vertellen dat hij alles had aangesloten, liepen we samen naar de kelder om te kijken naar hoe mijn meter zou gaan terugdraaien. Ik had nog zo’n ouderwetse, maar dat was volgens het bedrijf geen probleem. Het was juist leuk om te zien hoe hij op een zonnige dag ineens driftig de andere kant op zou draaien. Het geluk was helemaal aan mijn kant, want het was een zonnige dag. Ik zou dus meteen resultaat zien.

Geen slimme meter

Met mijn neus in de meter keek ik hoopvol wat er gebeurde, maar dat was niets. Ik zag überhaupt niets draaien. Geen enkele kant op. Er waren alleen cijfers te zien. De monteur haalde zijn schouders op, checkte nog het een en ander en zei toen monter: “Alles is goed aangesloten. Ze doen het, dus het zal wel goedkomen. Vanaf morgen zie je ook wat je opwekt in de app.” Hij pakte zijn spullen en weg was hij. Ik bleef wat verbouwereerd achter. Op mijn dak lag voor een vermogen aan zonnepanelen en de blijdschap verdween langzaam de grond in.

In 2027 aan de beurt voor een slimme meter

Net als mijn opgewekte energie bleek een paar dagen later, toen een goede vriend – met verstand van zonnepanelen – onze nieuwe aanwinst bekeek. Droogjes zei hij: “Deze meter kan helemaal niet terugleveren aan het net. Je hebt een nieuwe meter nodig.” Langzaam trok ik wat witjes weg, want slimme meters waren er niet meer in Den Haag, had iemand van Stedin mij een tijdje daarvoor nog uitgelegd. Wij stonden voor 2027 op de planning voor een nieuwe meter.

Een onaangename discussie

Het was het begin van een onaangename discussie met het bedrijf dat de zonnepanelen op ons dak had gelegd en ons had beloofd dat we energie konden terugleveren met onze meter. Zij vonden mij namelijk een beetje dom dat ik dit niet zelf had gezien en ze hadden toch werkende zonnepanelen op het dak gelegd? De mensen van Stedin waren een stuk vriendelijker en dachten goed mee, maar ze wisten niet of ze me konden helpen. Ik moest gewoon blijven bellen, raadden ze aan.

Slim wassen, koken en afwassen

Elke zonnige dag probeerde ik zo slim mogelijk van mijn zelf opgewekte energie gebruik te maken en bedacht ik me dat ik in elk geval de hele wijk van duurzame stroom voorzag, maar het voelde toch een beetje treurig. Tot ik op een ochtend weer even met – mijn inmiddels vrienden van – Stedin belde en ze me het verlossende nieuws gaven: ik kreeg een slimme meter.

Wat is een slimme meter?

Het doel van slimme meters is om je te helpen bewuster om te gaan met energie, wat bijdraagt aan het verduurzamen van je huis en het behalen van je besparingsdoelen.

En eindelijk had ik ook zo’n mooi apparaat dat me kon helpen om mijn energiegebruik te beheren en veranderen. En een slimme meter uitlezen was reuze eenvoudig. Ik kon nu gewoon real-time mijn verbruik monitoren en analyseren. De meter registreert alles en stuurt deze gegevens automatisch door naar je energieleverancier. Hierdoor heb je altijd toegang tot de meest actuele informatie over je energieverbruik. Dit kan via een online portal of een app op je telefoon.

Hoe werkt een slimme meter?
Een slimme meter heeft digitale sensoren die nauwkeurige metingen verrichten van het stroom- en gasverbruik. Dit helpt je om patronen te herkennen, bijvoorbeeld welke apparaten de meeste energie verbruiken en op welke tijden je energieverbruik het hoogst is. Door deze inzichten kun je bewuster omgaan met je energiegebruik en maatregelen nemen om je verbruik te verminderen. Je energieleverancier kan je ook adviseren om je maandbedrag te verhogen of te verlagen.

Internet of Things

De ontwikkeling van de slimme meters staat ook niet stil. Nieuwe technologieën en functies maken deze apparaten steeds geavanceerder. Een van de belangrijkste innovaties is de integratie van Internet of Things (IoT)-technologie, waardoor slimme meters beter kunnen communiceren met andere slimme apparaten in huis. Dit opent de deur naar een volledig geautomatiseerd en geoptimaliseerd energiebeheer. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten die automatisch de verwarming aanpassen op basis van je verbruikspatronen, of wasmachines die draaien op tijdstippen wanneer de energie goedkoop is. Daarnaast worden slimme meters steeds nauwkeuriger in het meten van energieverbruik, wat leidt tot nog beter inzicht en meer mogelijkheden om energie te besparen.

Ik geloof het allemaal wel. Ik zie nu hoeveel energie ik opwek en wat ik gebruik en ben een tevreden mens. En jij? Heb jij inzicht in je energieverbruik?

Over de schrijver