Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker met weersextremen te maken. Terwijl het voorgaande zomers heet en droog was, komt het water dit jaar met bakken uit de hemel. Zo stond een paar dagen geleden de A1 nog blank door de grote hoeveelheid regen. De overheid, Rijkswaterstaat, de Waterschappen en de landbouw zijn al jaren druk met verschillende plannen en maatregelen om het water zo snel mogelijk te kunnen afvoeren, maar ook om het vast te kunnen houden ten tijden van droogte. En daar kunnen wij zelf als burgers ook aan bijdragen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een wadi in je tuin. En dat kan zelfs in een kleine stadstuin.
Wat is een wadi?
In de openbare ruimte zie je ze steeds vaker; groene greppels die meestal droog staan en gebruikt worden als Wadi (in Nederland staat het voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie). Als er een fikse regenbui valt, wil je niet dat het water bij je naar binnen komt stromen door overlopende riolen. Een wadi in de buurt kan ervoor zorgen dat het overtollige regenwater daar blijft staan en zo het riool niet overbelast. Daarnaast vult het regenwater, dat langzaam in de wadi naar beneden zakt, het grondwaterpeil aan zonder dat het eerst door de rioolwaterzuiveringsinstallatie hoeft. En zo helpt het bij uitzonderlijke droogte én bij wateroverlast.
Die wateropvang kun je ook in je eigen tuin toepassen. Bij de meeste huizen stroomt het hemelwater zo via de dakgoten het riool in. Weg uit de grond van je tuin. Zonde! Want een paar weken later kun je in een hittegolf zitten en dat water in de grond hard nodig hebben voor de planten in je tuin. Als je het hemelwater afkoppelt van het riool en naar een wadi laat stromen, kun je regenwater dus opslaan in je tuin en gebruiken tijdens periode van droogte. Het is eigenlijk heel gemakkelijk en kan in bijna elke tuin. Maar hoe leg je er een aan? En waar moet je op letten? Hieronder leggen we het uit in 5 stappen.
(Lees verder onder de foto’s)



Het aanleggen van een wadi in 5 stappen
Een wadi is een makkelijke en ook redelijk goedkope manier om regenwater op te vangen in je tuin. Hieronder hoe je in 5 stappen hoe je er een kan aanleggen:
- Bekijk om te beginnen wat de laagste plek in je tuin is. Let erop dat het water van je huis wegstroomt in plaats van ernaartoe. Houd minimaal anderhalve meter afstand tussen wadi en de gevel, om problemen met vocht in de kruipruimte en wateroverlast te voorkomen.
- Bepaal hoe groot je je wadi wilt maken op die plek. Dat hoeft helemaal niet groot te zijn, een vierkante meter met zo’n 20 cm diepte kan al 200 liter regenwater bufferen. Je kunt de grootte op twee manieren bepalen:
- Door de grootte te berekenen op basis van het oppervlakte van je dak.
- Door de emmertest te doen: graaf op verschillende plekken een klein gat van 30 centimeter diep en vul de gaten met een emmer water. Als het water binnen 15 minuten wegloopt, infiltreert het regenwater goed. Als het minder dan uur duurt, is de waterdoorlatendheid gemiddeld. Is het water na een uur nog niet volledig weggezakt? Dan is de waterdoorlatendheid laag en kun je bijvoorbeeld met drainageplaten onderin je wadi werken.
- Graaf op jouw gekozen plek een kuil in de grootte die je bepaald hebt van ongeveer 50 cm diep. Op de bodem leg je, afhankelijk van de waterdoorlatendheid uit de vorige stap, drainageplaten met daarbovenop een zandlaag. Helemaal bovenop komt een laag aarde die nodig is voor de beplanting.
- Ontkoppel nu de regenpijpen en leidt het water naar je wadi. Dat kan met buizen onder de grond maar ook met natuurlijke goten, die een leuke waterloop in je tuin creëren.
- Beplant je wadi. In de openbare ruimte wordt hiervoor vaak gras gebruikt, maar je kunt ze leuker en natuurvriendelijker inrichten. Door bijvoorbeeld verschillende kruiden en bloemmengsels te planten. Dan komen er bijvoorbeeld meer wormen, waardoor de bodem luchtig blijft en het water makkelijker infiltreert.
Je wadi is klaar voor de regen!
Tips voor planten in je wadi
De planten in een wadi moeten natuurlijk tegen natte voeten en periodes van droogte kunnen. Enkele bloemen en planten om in je wadi te zetten:
- Gewone smeerwortel trekken hommels aan.
- Grote kattenstaart zijn een lust voor veel bijensoorten en vlinders.
- Koninginnekruid zijn eveneens een favoriet voor de bijtjes en vlinders.
- Valeriaan ruikt heerlijk en schenkt mooie luchtige witte bloemen.
- Watermunt verspreidt het hele jaar door een heerlijke frisse pepermuntgeur.
- Lisdodde is een echte waterzuiveraar.
Subsidie
In verschillende gemeenten is ook een subsidieregeling voor het afkoppelen van de hemelwaterafvoer van het riool. Zo kost het aanleggen van een wadi weinig tot zelfs niets!
Tot slot leuk om te weten: in landen met woestijn is een wadi een droge rivierbedding die alleen bij zware regenval volloopt. Het woord is Arabisch en betekent ‘rivierbedding’, ‘ravijn’ of ‘vallei’.
Lees ook hoe je voor een gezonde bodem in je eigen tuin zorgt en hoe je duurzaam kan tuinieren.
1 gedachte over “Leg je eigen wadi aan in 5 stappen en houd zo regenwater vast voor drogere tijden”
Een wadi aanleggen lijkt mij de oplossing tegen de droogte,.
het vergt tijd en moed!!
Reacties zijn gesloten.