Door het verduurzamen van je woning uit te stellen, lopen huiseigenaren mogelijk tegen extra kosten aan. Hiervoor waarschuwt het NIBUD, nadat uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de huiseigenaren niet van plan is om hun woning snel te verduurzamen. De woning kan hierdoor niet alleen minder waard worden, maar de energierekening kan ook onnodig hoog uitvallen. Om dat een beetje binnen de perken te houden, hebben we een paar tips voor je op een rij gezet, die niet onmiddellijk heel veel investering vragen.
Zet je verwarming lager
Een open deur natuurlijk! Maar als je bedenkt dat het verwarmen van je woning ongeveer een derde van je energierekening bepaalt, is het de moeite waard om de thermostaat één graadje lager te zetten. Dat kan al een groot verschil maken in je energieverbruik. Meer tips hierover vind je op de site van verwarmingsexpert Feenstra.
Daarbij is het ook slim om de verwarming helemaal dicht te draaien in de ruimtes waar je op dat moment niet bent (met de deur dicht natuurlijk). En als je de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al op 15 graden zet, blijft het nog warm zat in huis. Heb je het toch een beetje frisjes? Trek dan een lekkere dikke trui aan of kom in beweging (ga even de was doen of opruimen of zo).
Douche korter
Ook een open deur natuurlijk, maar volgens Milieu Centraal belast warm water het milieu 50x meer dan koud water. En dat komt natuurlijk, omdat het verwarmen van water energie kost: 10 – 20% van het totale gasverbruik gaat hieraan op. Nou kan je natuurlijk heel erg hardcore koud douchen (heel gezond, maar niet voor iedereen weggelegd), maar je kan ook korter douchen. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de douche. Als je daar 5 minuten van maakt, scheelt dat 90 kilo CO2-uitstoot per persoon en bijna de helft aan douchegeld op je energierekening.
Stel de ketel goed af
Om te douchen wordt het water gemiddeld van 10° naar 40° verwarmd. Hoe veel geld dat kost, hangt af van het soort ketel dat je hebt. Een elektrische boiler is bijvoorbeeld 3x zo duur in verbruik als een combiketel en een hr-ketel is weer zuiniger dan een cv-ketel. Houdt daarbij ook rekening met het feit dat aardgas de komende tijd waarschijnlijk alleen maar duurder wordt en elektriciteit dus relatief goedkoper is. Toch is op dit moment het volledig elektrisch verwarmen van je huis nog 3x zo duur als het verwarmen met aardgas.
Ook het afstellen van je ketel heeft invloed op je gasrekening. Als je de ketel zuinig afstelt, kan je daarmee zo’n 10 – 20% besparen op je energierekening.
Vervang je ventilatiebox
Een ventilatiebox zorgt voor een gezond binnenklimaat. Meestal kijken we er na installatie niet meer naar om. Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude box hangt. Deze gebruikt zo’n 80 euro aan stroom per jaar. Dat is meer dan een wasmachine en koelkast bij elkaar! Een nieuwe, zuinige box verbruikt voor zo’n 8 – 16 euro per jaar. Dat scheelt toch behoorlijk wat.
Verwarm je keuken door te koken
Ook tijdens het koken, kan je energie besparen. Er komt genoeg warmte vrij om de hele keuken te verwarmen en je kan bijvoorbeeld de oven openzetten na gebruik. Denk er wel aan om de afzuigkap op tijd uit te zetten, want die zuigt de warmte juist weer naar buiten en dat is zonde. Verder is het natuurlijk altijd slim om te koken met het deksel op de pan (kost minder energie). Ben je toe aan een nieuw gasfornuis? Kies er dan voor om over te stappen op inductie koken: dat gaat je op de lange termijn (met de stijgende gasprijzen) geld besparen.
Kook je water op een efficiënte manier
Veel mensen willen tegenwoordig voor het gemak een kookkraan in hun keuken. Deze kraan levert op elk gewenst moment gekookt of warm water. Hiermee bespaar je water, omdat je de kraan niet meer eindeloos hoeft te laten lopen voordat het water warm is. Aan de andere kant: het water moet in een reservoir wel continu op temperatuur gehouden worden en dat kost over het algemeen meer energie dan een ouderwetse waterkoker. Wil je toch persé een kookkraan, denk er dan in ieder geval aan om ‘m uit te zetten als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Dat scheelt toch weer in je energierekening.
Investeer in energiezuinige apparatuur
We weten inmiddels dat Ledverlichting veel minder energie vraagt dan ‘gewone’ lampen en dat we onze stand-by apparatuur (zoals de tv of een wasmachine) het beste helemaal kunnen uitzetten als we ze niet gebruiken. Ook is het slim om je apparaten niet in het stopcontact te laten zitten als ze al volledig opgeladen zijn (opladen tijdens het slapen, is dus relatief duur). Ook slimme meters en thermostaten zorgen voor relatief zuinig stoken, omdat ze meer standen kennen dan alleen ‘aan’ en ‘uit’. Er komen steeds meer energiezuinige apparaten op de markt, dus houd daar rekening mee als je iets nieuws nodig hebt. Met een zuinige koelkast of wasmachine bespaar je uiteindelijk veel energie en dus geld.
Isoleer je huis
Toegegeven: het isoleren van je huis vraagt om een flinke investering, maar je verdient dat ook (gedeeltelijk) terug in het energieverbruik. Zo bespaar je met het isoleren van een spouwmuur al gauw 460 euro per jaar. Het isoleren van een schuin dak kan 500 euro per jaar opleveren. Het isoleren van de vloer levert ongeveer 160 euro per jaar op. Je kan hier dus keuzes in maken: niet alles hoeft tegelijkertijd tiptop. Soms heb je ook recht op subsidie voor het verduurzamen van je huis.
Hoe zorg jij voor een lagere energierekening? Laat het ons wetend oor hieronder een reactie achter te laten.
9 gedachten over “Zo breng je je energierekening omlaag”
Vergeet de isolatiefolie niet achter de radiator en de gordijnen óp de versterbank in plaats van tot op de grond voor de radiator!
Met koken kun je energie besparen door een stoominzet te gebruiiken en de aardappels e.d klein te snijden zodat de kooktijd heel kort wordt. Ook kun je er een paar eieren tegelijk bij indoen zodat ze meestomen! Na 10 minuten kun je dan eten!
Ongelofelijk, dat wist ik niet! Bedankt! ik heb bewust geen magnetron en inductie gaat het nu ook niet meer worden! Dan liever waterstof als brandstof!
Wat vaak niet bij koken op inductie wordt vermeld is dat er een zeer hoge straling vanaf komt. Hou er maar eens een stralingsmeter bij (zie ook filmpjes op youtube). In de handleiding wordt niet voor niets vermeld dat hartpatiënten een risicogroep zijn. Ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen beter ver(der) weg blijven van inductieplaten.
Elektrische boiler is bijvoorbeeld 3x zo duur in verbruik als een combiketel, staat bij één van de tips. Dit geld denk in helemaal niet als de elektriciteit opgewekt wordt door zonnepanelen. Heb je alleen de investering in de panelen.
Heel goed artikel! De meeste van de tips hebben we ook meegekregen van de installateur tijdens de verbouwing.
Lees ik in de reacties nog erg handige tips, wow..leuk te weten dat men het nog met een ander meent en graag hun kennis deelt.
Echt top hoor!
In een bestaande woning die al een beetje geisoleerd is kan een hybride warmtepomp ook een goede methode zijn om het gasverbruik fors te laten dalen. De investering is relatief beperkt (3.000-5.000 euro incl. installatie, excl. ISDE subsidie 1.700-1.900). Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.600 m3 per huishouden is een besparing van een paar honderd euro per jaar mogelijk, zodat de warmtepomp zich binnen 10 jaar terugverdient. In mijn tussenwoning uit 1892 gebruik ik nu 80% minder gas dan vroeger, bij een totale investering van onder de 10.000 euro aan isolatie en een hybride warmtepomp (8 kW).
Als kooktoestel hebben wij gas onder glas.Dat heeft een brander met opgesloten vlam met een stand en een tweede met twee standen:klein en groot.De opgesloten vlam zorgt voor een schone verbranding zonder stikstofoxyde zoals bij de blauwe vlammetjes geproduceerd wordt.Achter de branders zijn warm houd gedeeltes.Daarna komen de warme gassen in de keuken.Alle warmte wordt zo benut.De kookplaat is van glas en vlak ,dus vrij gemakkelijk schoon te houden in vergelijking met een gebruikelijk gas kooktoestel.Wel duurt het minuten voor het kookoppervlak warm wordt en weer koud na het uitzetten van het gas.
wij hebben geen centrale verwarming,, al sinds 1972, een haard in de woonkamer. Dikke vesten voor de winter – en je went er ieder jaar weer vrij snel aan.
een geiser inde keuken; en meestal tap ik daar een yoghurtemmertje warm water waar wat scrubzout in wordt opgelost en in de douche gooi ik dat over me heen. tot het water op temperatuur is, vang k dat op voor de tuin of de kamerplanten.
In de badkamer een elektrische verwarming die op drie standen kan, meestal is stand 2 genoeg, ongeveer 20 minuten.
“En als je de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al op 15 graden zet, blijft het nog warm zat in huis.” Dat klopt, maar opmerkelijk dat jullie dit als energiezuinig bestempelen. Je verbruikt nl. minder gas (bij een redelijk tot goed geisoleerd huis) als je het verschil tussen dag en nacht tot niet meer dan 2 graden laat oplopen. Het blijft dan in huis op temperatuur, de ketel hoeft niet te draaien. en in de ochtend hoeft deze niet als een gek te draaien om het weer op temperatuur te krijgen. Ik doe dit al jaren op advies van mijn installateur en heb een heel laag gasverbruik.
Reacties zijn gesloten.