Een warmtepomp, zonnepanelen, een aandeel in een windmolen, isolatie, gasloos en groene stroom; we doen van alles om ons huis te verduurzamen, maar hoe zit het eigenlijk met het bouwmateriaal dat we gebruiken? Er komen tegenwoordig steeds meer houten huizen en gebouwen. Hoe duurzaam is dat?
Duurzame woonwijken
Het bouwen van een huis kost veel energie, maar er komen steeds meer duurzame oplossingen. Nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en gasloos, maar de bouwsector stoot jaarlijks wel 5 procent van de wereldwijde CO2 uit en dat heeft onder andere met het bouwmateriaal te maken.
Stenen huizen
De woningen zijn vaak van steen en bakstenen, cement en beton hebben een hoge milieu-impact. Sinds een aantal jaar kan beton worden gerecycled, maar dat is nog volop in ontwikkeling. Is een ander bouwmateriaal niet beter?
Zijn houten huizen een oplossing?
Uit onderzoek van de provincie Zuid-Holland (BRON) blijkt nu dat we meer moeten gaan bouwen met hout. Niet elk houtsoort is daarvoor geschikt, want het moet aan allerlei eisen voldoen, zoals op het gebied van brandveiligheid.
Uit dit onderzoek blijkt dat als we de komende jaren alle woningen (1 miljoen) van hout bouwen, we 100 megaton CO2 kunnen besparen.
Voordelen van hout als bouwmateriaal
Het voordeel van hout is dat hout een ecologisch bouwmateriaal is, maar natuurlijk alleen als het duurzaam hout is uit een productiebos met een herbebossingsprogramma. Als het hout van dichtbij komt, bij voorkeur uit Nederland, dan is er ook weinig energie nodig voor het verwerken en het vervoer. In totaal kan 140.000 hectare bos in Nederland dienen als grondstof voor deze houten huizen. Dan hoeven we ook niets te importeren.
Daarnaast isoleert hout goed.
Dat je daarnaast niet op comfort hoeft in te leveren, bewijst deze video.
De provincie Zuid-Holland laat weten dat vervolgonderzoek moet uitwijzen of het gebruik van hout ook op grote schaal toepasbaar is. Wat denk jij? Zijn er genoeg bomen in Nederland om verantwoord te kappen?
6 gedachten over “Echt duurzaam wonen: zijn houten huizen de toekomst?”
Hout gaat lang mee en is bovendien een mooi product om een huis mee te bouwen. Ik vind dat hout een antieke sfeer meebrengt. Als er genoeg bomen in Nederland zijn om verantwoord te kappen betwijfel ik zeer, want als we kappen moeten we er ook voor zorgen dat er genoeg aangeplant worden.
Beste Nudge. Hout is in Nederland een behoorlijk schaars materiaal. Ik geeft toe: ermee bouwen is beter dan het opstoken, maar voor het klimaat is bomen laten staan vooral erg goed. Behalve het probleem klimaat is er ook een groter probleem: biodiversiteit. Onverstoorde bossen, dus geen productiebossen, zijn daar heel goed voor
Wat een vreemde stelling. Sowieso is de CO2 niet de boosdoener, want CO2 hebben we nodig om te leven, maar de uitlaatgassen, de illegale gifdump in onze wateren, de vervuiling van de industrieën, de bestrijdingsmiddelen die nog steeds op grote schaal worden gebruikt en de illegale gigantische bomenkap die nu overal plaatsvindt (waarbij alle opgeslagen CO2 vrijkomt) zijn veel erger voor het milieu! En waar moeten die huizen dan van gemaakt worden? Van de bomen die er nu nog staan om ons van zuurstof te voorzien? Het lijkt wel de wereld op z’n kop!
Ik vraag me af hoe stevig het is. In Amerika heb je met iedere orkaan dat er ontzettend veel houten huizen wegwaaien en zwaar beschadigd raken, terwijl dat met stenen huizen geen issue is. Nu is dat in Nederland nog niet echt aan de orde op dit moment, maar ons weer wordt ook extremer. Hoe zwaar gaan onze stormen worden in de toekomst? Hoe duurzaam is het om steeds opnieuw te moeten bouwen als onze houten huizen ook zwaar beschadigd raken? Is het niet duurzamer om stevige stenen huizen te bouwen die minder snel beschadigd raken of in extreme gevallen zelfs kunnen wegwaaien?
In Scandinavisch en landen, Duitsland en Oostenrijk bouwt men veel met hout, in Amerika met gyproc C en multiplex, dat is niet hetzelfde hoor.
Hallo,
Je lijkt te veronderstellen dat steen stevig is en hout grotere kans van weg waaien heeft. Dit is niet het geval. Steen is zwaar en niet zo flexibel. Dit vraagt tevens een zwaar fundament. Als je lichter bouwt en flexibel dan kun je hele sterke en constructieve woningen bouwen waarbij je niet zwaar hoeft te funderen. Bovendien is beton, steen, plastic, pur en pir verantwoordelijk voor zeker 30% van de totale CO2 belasting in ons land. Laten we daarmee stoppen, overstappen naar schonere en lichtere bouwmethoden…
Reacties zijn gesloten.