Ella heeft een zero-waste supermarkt op wielen

Zero waste boodschappen doen wordt steeds ‘normaler’. Op de markt stimuleren standhouders om je eigen verpakking mee te nemen, Pieter Pot brengt verpakkingsvrije boodschappen gewoon bij je thuis en zelfs bij een aantal traditionele supermarkten kun je – dankzij de inspanningen van Zero Waste Nederland – je eigen verpakking meenemen. En in Engeland is er ook een mooi initiatief: een zero-waste supermarkt op wielen.

Foto: Still uit Vimeo video

Als ik het muziekje hoor, sprint ik naar buiten. De SRV wagen rijdt de straat in en ik mag van mijn moeder een bolletje, eieren en melk kopen. En natuurlijk een snoepje. Niets vond ik als kind leuker dan de mini-supermarkt op wielen, waar ik zelf boodschappen mocht doen. Niet gek dus, dat ik nu nog steeds een zwak heb voor supermarkten op wielen. Helemaal als het een zero-waste supermarkt is.

De TopUp Truck

In Londen rijdt sinds vorig jaar de TopUp Truck; een omgebouwde verpakkingsvrije supermarkt in een oude melkwagen. Het initiatief is van Ella Shone, die op het idee kwam toen ze tijdens een van de lockdowns vrijwillig maaltijden rondbracht bij COVID patiënten. Ze genoot van het contact met mensen in haar buurt en besloot dat ze veel meer in haar eigen community actief wilde zijn. En tegelijkertijd de strijd aangaan met plastic.

Een oude melkwagen

Ella kocht een oude melkwagen, die ze eigenhandig opknapte en ombouwde tot een zero waste supermarkt. Ze zorgde voor grote containers en een divers aanbod: van noten tot wasmiddel. Via de website konden mensen in Londen haar vragen om langs te komen in hun straat en met hun eigen containers boodschappen doen. Ze vroeg hen ook om vrienden en buren over haar initiatief te vertellen en zo groeide haar klantenbestand. Het doel is niet alleen om mensen te helpen om plasticvrij te winkelen, maar ook om hen meer te vertellen over de impact van plastic op onze planeet. Daarom rijdt ze ook met haar truck langs scholen en kinderdagverblijven.

Pieter Pot

In Nederland kun je je boodschappen ook thuis laten bezorgen, door Pieter Pot. Al eerder interviewden we Jouri Schoemaker, een van de oprichters. Hij vertelt: “We richten ons op mensen die wel duurzaam willen leven, maar er niet echt extra moeite voor willen doen. Daar valt de meeste milieuwinst te behalen. Wij vinden het namelijk belangrijker dat we heel veel mensen kunnen helpen om een beetje duurzamer te leven, dan een klein groepje volledig zero-waste. Daarom kost boodschappen doen via Pieter Post geen extra moeite, tijd of geld.” En die aanpak werkt, want steeds meer mensen worden klant van deze bijzondere (en te gekke) supermarkt, die inmiddels ook een webshop heeft.

Verpakkingsvrije winkels

Naast de supermarkten die bij je thuis komen, zijn er natuurlijk ook in Nederland een groeiend aantal verpakkingsvrije winkels. Sinds vorig jaar opende de Franse Caroline Perrier l;épicerie (het Franse woord voor supermarkt) in het hartje van het centrum van Leiden aan de Breestraat een verpakkingsvrije winkel. ‘’Ik merkte dat ik elke keer na het boodschappen doen weer thuiskwam met een grote hoeveelheid overbodig plastic, daar was ik echt klaar mee,’’ vertelt Caroline.

Je kan in L’épicerie met je eigen bakjes en zakjes terecht, maar als je die niet bij je hebt, heeft de winkel er genoeg op voorraad. ‘’Ik begon eerst vooral met glazen flessen, maar realiseerde me al snel: dat is best zwaar om elke keer mee te slepen. Daarom ben ik duidelijker gaan uitleggen dat je alles mee kunt nemen. Van plastic bakjes tot katoenen zakjes.’’

Zero-Waste Supermarkt

Tips om zero waste te winkelen

Wil je zelf ook plastic verminderen? Dan kun je natuurlijk bij Pieter Pot of bij een verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt terecht, maar ook op de markt en in de gewone supermarkt kun je heel veel plastic besparen. In dit blog geven we je 7 tips en welke zero-waste supermarkt bezoek jij graag? Laat het ons weten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Ella heeft een zero-waste supermarkt op wielen”

  1. Mensen die duurzamer willen leven en dan de boodschappen thuis laten bezorgen? Volgens mij zit daar een contradictie in. Zelf wil ik ook graag minder plastic als gevolg van het boodschappen doen, maar als ik dat dan thuis laat bezorgen i.p.v. op de fiets mijn boodschappen te doen hoe duurzaam is dat dan???????? Helaas in mijn stad geen mogelijkheid tot boodschappen doen met eigen potten etc. Wel al zelf een zakje bij me voor groente en fruit en ook altijd een eigen boodschappentas.

Reacties zijn gesloten.