Zo doe je zero waste boodschappen: 7 tips

Wil jij graag boodschappen doen met minder verpakkingen? Dat is makkelijker dan je denkt! We delen onze ervaringen om je de drempel over te helpen. Met onze 7 tips ga je goed voorbereid van start met zero waste boodschappen doen én lukt het om het vol te houden.

1.Neem je eigen bakjes en zakjes mee

Stap 1 op weg naar een zero waste boodschappenroutine is om eigen verpakkingen mee te nemen. Een stoffen zak voor broodjes. Een glazen potje voor noten. Een netje voor groente en fruit. Een mok of thermos voor een kopje koffie of thee. Speciale producten aanschaffen is daarvoor niet nodig. Doe het met wat je hebt. Gebruik bijvoorbeeld een leeg glazen potje uit je glasbak, een stoffen tas die je nog hebt liggen of een plastic bewaarbakje. Geloof me: je hebt genoeg in huis om te beginnen met zero waste.

2. Ga naar de markt

De beste plek om zero waste boodschappen te doen? De markt! Hier liggen vrijwel alle etenswaren onverpakt in kratten, schalen of bakken. Denk aan noten, groente, fruit, kaas, vlees, vis, snoep, verse kruiden, olijven, koeken, brood en tapenades. Op sommige markten is zelfs een kraam met onverpakte droge producten zoals pasta, rijst, bonen en havermout te vinden. De meeste marktlui kijken er niet meer van op als je jouw producten in je eigen eigen bakje of zakje mee wil nemen. Voel je dan ook vrij om hierom te vragen.

3. … de speciaalzaak…

Ook speciaalzaken zijn een geschikte plek voor zero waste boodschappen. Hiermee bedoelen we alle winkels die zich richten op één type product, zoals de bakker, de visboer, de ijszaak, de koffie- en theewinkel. En ook: de bonbonwinkel, de groenteman, de slager, de snackbar. Veel speciaalzaken hebben een Zero Waste Raamsticker opgehangen om klanten te laten weten dat ze welkom zijn met hun eigen verpakkingen. Voel je je onzeker over het meenemen van je eigen verpakkingen? Begin dan eens bij zo’n winkel. Een overzicht met locaties waar de sticker hangt, vind je hier.

4. … of je eigen supermarkt

Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, zijn er ook in de supermarkt méér etenswaren zonder verpakking te vinden dan je denkt. Loop maar eens een rondje door je eigen supermarkt. Grote kans dat er onverpakte broden liggen. Dat je er eieren los kunt krijgen. Dat er een tap is om noten uit te halen. Of een pers voor verse sinaasappelsap. Daar zet je dan je eigen beker of glazen pot onder.

5. Voorkom voedselverspilling

Voedselverspilling tegengaan is óók onderdeel van zero waste. Shop daarom eens in je eigen voorraadkast. Misschien staat er wel een pak rijst waarvan je niet meer wist dat je het had. Maak het halflege potje uit de koelkast op voordat het bederft. Eet je vriezer leeg. Kook met de kruiden die je hebt voordat de smaak eruit gaat. Bewaar een restje avondeten voor de lunch van de dag erna. Kortom: maak op wat je hebt voordat je (verpakkingsvrij) iets bijkoopt.

In de supermarkt ga je voedselverspilling tegen door producten met een 35% kortingssticker te kopen. Deel je eigen leftovers met mensen uit de buurt. Of gebruik de app Too Good Too Go om winkeliers af te helpen van producten die zij anders weggooien. Doe boodschappen met een lijstje, want zo koop je minder snel producten die je niet nodig hebt. Wees ook kritisch op aanbiedingen. Heb je echt 2+1 komkommers nodig of heb je voldoende aan eentje? Zonde als je er na een week twee moet weggooien omdat je ze niet op kreeg.

6. Doe mee aan Zero Waste Tour

Vind je het spannend om boodschappen te doen met eigen bakjes en zakjes? Doe dan mee met een Zero Waste Tour. Onder leiding van een lokale zero waster ondek je in eigen stad of dorp de plekken waar je terecht kan voor onverpakte producten. Je ontmoet gelijkgestemden die ook graag bewuster en duurzamer boodschappen willen doen. En je ervaart hoe het is om producten mee te nemen in eigen verpakking. Op 4 juni 2022 vinden er meer dan 40 Zero Waste Tours plaats in Nederland. Er is er vast een bij in jouw buurt.

Woon je in Apeldoorn, dan zul je mij tegenkomen als gids van de tour! Na drie tours in Utrecht, leid ik dit jaar voor het eerst een groep in mijn nieuwe woonplaats Apeldoorn. Als gids is het elke keer weer bijzonder om de deelnemers te laten zien dat er méér plekken zijn waar je terecht kan voor zero waste boodschappen dan je denkt.

De meerwaarde van een Zero Waste Tour? Het is een ideale plek om vragen te stellen over verpakkingsvrij leven, om ervaringen uit te wisselen en om geïnspireerd te raken om vaker je eigen bakjes en zakjes mee te nemen. De tour kan je de drempel over helpen om zero waste boodschappen te doen door je net dat ene zetje in de rug te geven.

HetkanWEL's Asceline ging in Den Haag op stap met zero waste gids Michiel van Zuijlen. Samen deden ze boodschappen op de Haagse Markt. Ze maakte er bovenstaande video over. Asceline: "De Haagse Markt is niet alleen een markt met een enorm groot aanbod van producten uit alle windstreken, maar ook een plek waar je heel goed zero waste boodschappen kunt doen. Michiel wist alle kramen te vinden, waarvan de eigenaren al dat plastic ook beu zijn; van de groenten- en fruitkraam tot de noten- en theebar. Maar ook brood en kaas kun je in je eigen verpakking mee naar huis nemen. De tour was echt een feest. Niet alleen omdat ik met een volle boodschappentas, zonder plastic, naar huis ging, maar ook omdat ik weer besefte hoe gemakkelijk en leuk zero waste boodschappen doen is. En niet te vergeten, hoe gezellig. Deze tour is dus echt een aanrader voor de ervaren én de minder ervaren zero waste shopper."

7. Doe het stap voor stap

Wil je zero waste boodschappen doen, doe het dan stap voor stap. Je hoeft niet van de ene op de andere dag je volledige boodschappenroutine om te gooien. Stel een klein, haalbaar doel. Bijvoorbeeld: ik koop deze week al mijn fruit onverpakt. Of: ik neem een herbruikbare broodzak mee naar de supermarkt voor mijn brood. Bevalt dit en ben je eraan gewend? Ga dan door met een volgend doel. Want kleine succeservaringen werken stimulerend. En bedenk: alle beetjes helpen. Eén herbruikbaar zakje per dag is maar liefst 365 zakjes per jaar. En wie weet inspireer jij zelfs anderen als ze jou met eigen verpakkingen boodschappen zien doen!

Meer ervaringen en tips over zero waste vind je op onze blog: hetbewustestel.nl. Meedoen aan een Zero Waste Tour op 4 juni? Kijk hier waar de tours plaatsvinden. Heb jij aanvullende tips voor zero waste boodschappen doen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bekijk ook de masterclass van Elisah Pals van Zero Waste Nederland over leven zonder afval en hoe je dat aanpakt.

Over de schrijver