Bij hetkanWEL volgen we alle ontwikkelingen op het gebied van wonen op de voet. Of het nou gaat om beweegbare huizen, oplossingen voor woningnood, een mini villa of tiny house in de natuur; we besteden er graag aandacht aan. De afgelopen weken kwamen we weer een aantal bijzondere wooninitiatieven tegen, die we graag met je willen delen.
Flexibel wonen in een houten studio
Voor jongeren is het steeds moeilijker om betaalbare woonruimte te vinden, dat ondervonden ook de initiatiefnemers van Woodyshousing toen ze een huis zochten voor hun kinderen. In plaats van zich druk te maken om de huidige situatie, besloten ze zelf in actie te komen en ontwikkelden een (bijna) volledig zelfvoorzienende duurzame houten studio.
Je kunt tijdelijk of permanent in de woning wonen en zelf aangeven hoe groot je het huisje wilt. Doordat ze modulair zijn, kun je ze aan elkaar te koppelen én het is mogelijk ze tot 8 hoog te stapelen. Daarom zijn ze ook niet alleen voor jongeren geschikt, maar eigenlijk voor iedereen. Het hout komt van duurzame bossen, waardoor het volledige concept duurzaam en circulair is.
Een duurzame recreatiewoning
Greenhuus ontwikkelde een volledig duurzaam huis voor de recreatiesector. Greenhuus combineert zelfvoorzienend wonen op het gebied van energie, afval en watervoorziening, met een cradle-to-cradle filosofie. Alles aan het huis is uiteindelijk weer her te gebruiken. Het resultaat is een prachtige eco-lodge, met een minimale impact op het milieu. In Zeeland staan de huisjes al, maar er komen ook nieuwe locaties bij. Daarnaast is het huisje ook los te koop.
Leven als een prins(es) in een Mini Villa
Er is in Nederland best veel bouwgrond beschikbaar waar niets mee gebeurt. De initiatiefnemers van de Mini Villa zagen dat als een oplossing voor de woningnood onder studenten. Deze locaties zijn namelijk vaak prima geschikt voor kleine huisjes, waar studenten tijdelijk of permanent kunnen wonen.
NAD architecten en 2 studenten van de TU Delft ontwikkelden de Mini Villa. Het zijn vrijstaande huisjes met twee verdiepingen. De standaard maat is 3 x 5 meter, of 3 x 6 meter en de huisjes zijn ook aan elkaar te koppelen. De huizen zijn binnen een dag te plaatsen en hebben alle voorzieningen die je nodig hebt. Ze zijn aan te sluiten op het riool, water en electriciteitsnetwerk, maar ook off-the-grid verkrijgbaar. Door goede isolatie, zonnepanelen en een zonneboiler gebruiken ze weinig energie.
Kwam je zelf nog opvallende wooninitiatieven tegen? Deel je ze dan met ons?
1 gedachte over “Zelfvoorzienend wonen in een mini villa”
Leuke tiny houses. Toevallig vroeg mijn dochter vandaag of we niet samen een tiny house voor haar konden regelen voor als ze gaat studeren volgend jaar. Wat een timing!
Reacties zijn gesloten.