Geplaats door Asceline Groot vrijdag 19 januari 2024 Duurzaam eten

Als je op deze manier gaat koken, hoef je nooit meer op dieet

Hoe vaker je uit eten gaat, iets lekkers afhaalt, of een kant-en-klaar maaltijd in de supermarkt in je mandje legt, hoe minder gebalanceerd je voeding is. Wil je voedzaam en gezond eten, dan is elke dag zelf koken – met verse, onbewerkte ingrediënten – de oplossing. Met deze tips is dat een koud kunstje en hoef je ook nooit meer op dieet.

De voordelen van zelf koken

Sommige mensen zijn geboren als keukenprins(es), maar voor velen van ons is dagelijks koken een behoorlijke opgave. Lunch haal je snel even in de kantine, of bij de supermarkt om de hoek. Als je thuiskomt van een dag werken, heb je misschien zo’n honger, dat je geen zin hebt om nog een uur in de keuken te staan. Of je hebt simpelweg te weinig tijd. Toch heeft zelf koken veel voordelen; het is gezond, voedzaam en goedkoper.

Gezond, omdat je precies weet wat er in je maaltijd zit (en je er dus voor kan zorgen dat je niet teveel vet, suiker of andere onzin binnen krijgt). En goedkoop, omdat je met verse ingrediënten een voedzame maaltijd neer kan zetten (dat is toch altijd nog goedkoper dan uit eten gaan of bestellen). Maaltijdboxen spelen hier massaal op in door het je met recepten en de bijbehorende ingrediënten (van lokale boeren) makkelijk te maken om gezond te eten, maar je kunt het ook voor jezelf goed organiseren.

Anders koken is anders boodschappen doen

Hoe vaak ga jij naar de supermarkt? Meerdere keren, of een keer per week? Het is aan te raden om niet op het laatste moment te beslissen wat je ’s avonds gaat eten. Maak op een vaste dag een planning voor de hele week te maken en doe dan in een keer alle boodschappen. Dat scheelt veel tijd én geld, want je wordt minder snel verleid tot het ‘spontaan’ kopen van zakken chips of kant-en-klare zakjes vol zout, suiker en andere rommel. Ga dus ook niet met honger of dorst de supermarkt in. Ga bij voorkeur naar kleine winkels, of naar de markt, want dan kun je veel verpakkingen vermijden, al wordt de grote supermarkt daar ook steeds beter in.

In het begin is het best wennen, maar je krijgt er vanzelf handigheid in. En als je vaak spontaan met een vriend(in) afspreekt, kun je daar rekening mee houden. Dan plan je gewoon voor vijf dagen in de week een maaltijd, in plaats van zeven. Of je kookt de maaltijd die je voor vandaag gepland had morgen of overmorgen, scheelt weer aan nieuwe boodschappen. Denk bij het boodschappen doen ook: groente, groente, groente. Want daar krijgen we doorgaans echt veel te weinig van binnen en juist die zitten vol vezels en voedingsstoffen die we nodig hebben. Probeer (als het betaalbaar is) voor biologisch te gaan: dat is echt veel gezonder. Zie hier onze lijst van groenten die je biologisch móet eten (dirty dozen) en de groenten die je eventueel ook niet-biologisch kan eten (clean fifteen).

Begin simpel en ontwikkel een routine

Als je niet gewend bent om elke avond een driegangenmenu te koken, start daar dan ook niet meteen mee. Begin gewoon heel simpel, met goede ingrediënten en weinig poespas. Houd het vol, want als je routine hebt, kun je jezelf uitdagen om iets nieuws te proberen. En als je dan iets nieuws gaat uitproberen, doe dat dan op dagen dat je meer tijd hebt: in het weekend of als je eerder thuis bent. Dat scheelt een hoop stress en frustratie.

Kookboeken, TV-programma’s en Instagram

Veel kookboeken, –programma’s en Instagram accounts zijn een feest om naar te kijken, maar soms lastig in de praktijk te brengen. Al lijkt het zo simpel. Websites met eenvoudige en praktische recepten werken vaak beter. Vooral als je een routine wilt opbouwen. Het aanbod is zo groot dat je echt wel een site vindt, die bij je past. Zelf slaan we ook regelmatig (vegan) recepten op die we op Instagram tegenkomen. Het voordeel daarvan is dat je ze altijd bij de hand bent. Ook als je op vakantie bent bijvoorbeeld en in je blokhut in de sneeuw ook een lekkere en gezonde maaltijd wil bereiden (zie hier ons overzicht van onze favoriete vegan influencers)

Gebruik je vriezer

Maak je hele lange dagen, of heb je onregelmatige werktijden, dan kan het zinvol zijn om op een dag meerdere maaltijden te koken en in te vriezen. Zo kun je vooruit werken en hoef je ’s ochtends alleen maar een pakketje uit de vriezer te halen. Denk bijvoorbeeld aan soep, curry’s, of andere gerechten die je gemakkelijk kunt opwarmen. Even in de oven of op het fornuis en klaar ben je. Je kunt ook je restjes gebruiken om iets nieuws mee te maken, of om te combineren met je lunch voor de volgende dag. (Lees hier onze tips voor meal prepping, zoals dat zo mooi eet).

Mindful koken

Als je begint met koken, doe het dan met aandacht. Vergeet je favoriete Netflix serie op je Ipad, of de klant die je nog even wilde bellen. Sta stil bij wat je gaat eten, hoe je smaken met elkaar kunt combineren en wat een bijzondere groenten, of andere ingrediënten er toch zijn. Probeer koken te zien als een rustmoment in je dag, een soort meditatie waar je door met je handen iets te maken je zinnen verzet. Als je goed hebt ingekocht, is dat echt mogelijk.

Je zult zien dat als je een routine ontwikkelt, koken steeds leuker wordt. Je lichaam en je portemonnee zullen je dankbaar zijn en bijkomend voordeel van al die goede voedingsstoffen is; je hoeft nooit meer op dieet. Heb jij nog tips? Deel ze dan alsjeblieft met ons!
 

Over de schrijver

Asceline Groot

Asceline Groot is partner bij hetkanWEL, onderzoeker, specialist op het gebied van duurzame trends en ontwikkelingen en co-auteur van het boek 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven'. Daarnaast heeft ze een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed onderzoek hoe social enterprises hun ideeën ontwikkelen.