Hoe vaker je uit eten gaat, iets lekkers afhaalt, of een kant-en-klaar maaltijd in de supermarkt in je mandje legt, hoe minder gebalanceerd je voeding is. Wil je voedzaam en gezond eten, dan is elke dag zelf koken – met verse, onbewerkte ingrediënten – de oplossing. Met deze tips is dat een koud kunstje en hoef je ook nooit meer op dieet.
De voordelen van zelf koken
Sommige mensen zijn geboren als keukenprins(es), maar voor velen van ons is dagelijks koken een behoorlijke opgave. Lunch haal je snel even in de kantine, of bij de supermarkt om de hoek. Als je thuiskomt van een dag werken, heb je misschien zo’n honger, dat je geen zin hebt om nog een uur in de keuken te staan. Of je hebt simpelweg te weinig tijd. Toch heeft zelf koken veel voordelen; het is gezond, voedzaam en goedkoper.
Gezond, omdat je precies weet wat er in je maaltijd zit (en je er dus voor kan zorgen dat je niet teveel vet, suiker of andere onzin binnen krijgt). En goedkoop, omdat je met verse ingrediënten een voedzame maaltijd neer kan zetten (dat is toch altijd nog goedkoper dan uit eten gaan of bestellen). Maaltijdboxen spelen hier massaal op in door het je met recepten en de bijbehorende ingrediënten (van lokale boeren) makkelijk te maken om gezond te eten, maar je kunt het ook voor jezelf goed organiseren.
Anders koken is anders boodschappen doen
Hoe vaak ga jij naar de supermarkt? Meerdere keren, of een keer per week? Het is aan te raden om niet op het laatste moment te beslissen wat je ’s avonds gaat eten. Maak op een vaste dag een planning voor de hele week te maken en doe dan in een keer alle boodschappen. Dat scheelt veel tijd én geld, want je wordt minder snel verleid tot het ‘spontaan’ kopen van zakken chips of kant-en-klare zakjes vol zout, suiker en andere rommel. Ga dus ook niet met honger of dorst de supermarkt in. Ga bij voorkeur naar kleine winkels, of naar de markt, want dan kun je veel verpakkingen vermijden, al wordt de grote supermarkt daar ook steeds beter in.
In het begin is het best wennen, maar je krijgt er vanzelf handigheid in. En als je vaak spontaan met een vriend(in) afspreekt, kun je daar rekening mee houden. Dan plan je gewoon voor vijf dagen in de week een maaltijd, in plaats van zeven. Of je kookt de maaltijd die je voor vandaag gepland had morgen of overmorgen, scheelt weer aan nieuwe boodschappen. Denk bij het boodschappen doen ook: groente, groente, groente. Want daar krijgen we doorgaans echt veel te weinig van binnen en juist die zitten vol vezels en voedingsstoffen die we nodig hebben. Probeer (als het betaalbaar is) voor biologisch te gaan: dat is echt veel gezonder. Zie hier onze lijst van groenten die je biologisch móet eten (dirty dozen) en de groenten die je eventueel ook niet-biologisch kan eten (clean fifteen).
Begin simpel en ontwikkel een routine
Als je niet gewend bent om elke avond een driegangenmenu te koken, start daar dan ook niet meteen mee. Begin gewoon heel simpel, met goede ingrediënten en weinig poespas. Houd het vol, want als je routine hebt, kun je jezelf uitdagen om iets nieuws te proberen. En als je dan iets nieuws gaat uitproberen, doe dat dan op dagen dat je meer tijd hebt: in het weekend of als je eerder thuis bent. Dat scheelt een hoop stress en frustratie.
Kookboeken, TV-programma’s en Instagram
Veel kookboeken, –programma’s en Instagram accounts zijn een feest om naar te kijken, maar soms lastig in de praktijk te brengen. Al lijkt het zo simpel. Websites met eenvoudige en praktische recepten werken vaak beter. Vooral als je een routine wilt opbouwen. Het aanbod is zo groot dat je echt wel een site vindt, die bij je past. Zelf slaan we ook regelmatig (vegan) recepten op die we op Instagram tegenkomen. Het voordeel daarvan is dat je ze altijd bij de hand bent. Ook als je op vakantie bent bijvoorbeeld en in je blokhut in de sneeuw ook een lekkere en gezonde maaltijd wil bereiden (zie hier ons overzicht van onze favoriete vegan influencers)
Gebruik je vriezer
Maak je hele lange dagen, of heb je onregelmatige werktijden, dan kan het zinvol zijn om op een dag meerdere maaltijden te koken en in te vriezen. Zo kun je vooruit werken en hoef je ’s ochtends alleen maar een pakketje uit de vriezer te halen. Denk bijvoorbeeld aan soep, curry’s, of andere gerechten die je gemakkelijk kunt opwarmen. Even in de oven of op het fornuis en klaar ben je. Je kunt ook je restjes gebruiken om iets nieuws mee te maken, of om te combineren met je lunch voor de volgende dag. (Lees hier onze tips voor meal prepping, zoals dat zo mooi eet).
Mindful koken
Als je begint met koken, doe het dan met aandacht. Vergeet je favoriete Netflix serie op je Ipad, of de klant die je nog even wilde bellen. Sta stil bij wat je gaat eten, hoe je smaken met elkaar kunt combineren en wat een bijzondere groenten, of andere ingrediënten er toch zijn. Probeer koken te zien als een rustmoment in je dag, een soort meditatie waar je door met je handen iets te maken je zinnen verzet. Als je goed hebt ingekocht, is dat echt mogelijk.
Je zult zien dat als je een routine ontwikkelt, koken steeds leuker wordt. Je lichaam en je portemonnee zullen je dankbaar zijn en bijkomend voordeel van al die goede voedingsstoffen is; je hoeft nooit meer op dieet. Heb jij nog tips? Deel ze dan alsjeblieft met ons!
8 gedachten over “Als je op deze manier gaat koken, hoef je nooit meer op dieet”
Tussendoortjes kunnen best in een afvalprogramma… 6 eetmomenten zijn oké. Dan blijft de motor branden… en verder heeft niet iedereen de luxe van een moestuin, laat staan groene vingers…
Ik doe wekelijks boodschappen en de groenten haal ik per keer… als het niet uit de moestuin komt…
Behalve je boodschappen doen, kun je ook je keuken en receptuur organiseren… koken is zó leuk!
Ik snap het artikel niet geloof ik, waarom hoef je nooit meer op dieet als je zelf kookt? Of past de titel niet bij de tekst? Want wat ik lees zijn tips om vaker zelf te koken, en wat de voordelen van zelf koken zijn.
Ik ben helemaal voor zelf koken, en gezond eten. Maar zelf je maaltijden bereiden is geen garantie voor gezonde maaltijden of voor gewicht verliezen en/of op gewicht te blijven.
En qua 1x per week boodschappen doen, ik doe dat ook wel. Dan plan je de maaltijden zo dat je de meest bederfelijke dingen eerst eet. Dus de broccoli gelijk de eerste of tweede dag, en de winterpeen de laatste dag.
Ik heb een pan met een stoompan erop. Daar doe ik altijd soorten groenten en soms aardappels in. Als alles gaar is doe ik olijfolie in een grote braadpan, de gestoomde groenten erbij, zout, peper en kruiden, soms feta of gebakken champignons, net wat er is, soms gebakken vis. Dan even door elkaar scheppen en klaar is het. Het duurt hooguit 20 min en is heerlijk. Nog wat salade erbij.
Vind ik ook, Mikkie. 1x p.wk boodschappen doen. Nooit gesnapt hoe mensen dat doen. Eind van de week wat uitgedroogde, gerimpelde produkten en halfrotte spinazie?
Ik heb helaas geen eigen tuin, ga zeker 3x p.wk zo vers mogelijke groente kopen. Groente bij stalletjes aan huis zijn vaak zelfde dag geoogst.
Ik ben vegerarier en ik val daar niet van af. Integendeel.
Verder is het stom om 1x in de week naar een supermarkt te moeten gaan, volgens het artikel. Je krijgt op die manier nooit verse groente binnen. Vers is, in mijn beleving , zó van de tuin op het bord. Als groente in de supermarkt ligt, i s het al meer dan 24 uur onderweg. Hello Fresh vind ik hier ook zo’n voorbeeld van. Ik kom wel eens bij een gezin wat van Hello Fresh eet. Nou, niet te vergelijken met wat ik van de tuin haal. Als ik een krop sla rooi en ik laat het 1 dag liggen, is het totaal verpieterd. Zelfs mijn komkommers zijn na 2 dagen slap. Dus wat zit er allemaal op die groente om ze dagenla ng vers te laten ogen?
Ik klikte hierop omdat mijn man wel wat kilo’s kwijt kan. Mijn oudste dochter eet veganistisch en zegt dat je daar ook van afvalt. Dus ik denk dat ik met minder vlees ga koken : ) Je moet ergens beginnen tenslotte.
‘Men’ zegt dat geen van de afvaldiëten werkt, behalve het VADH-dieet.
Het VADH – Van Alles De Helft – dieet heeft als voordeel dat je gewoon met de rest van het gezin kunt mee-eten.
E.e.a. natuurlijk lós van het gebruikelijke max. 3x per dag eten, geen tussendoortjes, geen late-avond-snacks, geen alkoholhoudende drank, etc.
En probeer eens de halve hoeveelheid suiker in je koffie/thee te doen, smaakt ook beter.
Je hoeft helemaal geen dieet te volgen, allemaal onzin..en spekken van de portemonnee van de gene die het dieet aanbeveelt , beter is permanent je eetpatroon te veranderen, geen toegevoegde suikers, geen frisdranken, snoepje , koekje en chips maar gezonde volkoren en onbewerkte producten.
gewoon alles eten maar verantwoord , alles vers , geen pakjes en dergelijke….niks atkins of herba life of Weight watchers enz enz, allemaal weggegooid geld, gewoon je gezonde verstand gebruiken en niet boven, voor jou berekende calorieën eten.
Ik heb echt alle diëten geprobeerd ,maar niets helpt blijvend, stop je er mee , dan zitten de kilo’s er zo weer aan.
er zijn zat FB sites die jou kunnen helpen je eetpatroon om te gooien, het is gratis, en heel effectief, als je gemotiveerd bent
Reacties zijn gesloten.