Thea woont op het Vriendenerf: een woongemeenschap voor 50-plussers

In het Overijsselse Olst, een rustig dorp waar de natuur nog het tempo bepaalt, zijn maar liefst drie anders wonen projecten te vinden. We schreven in ons eerste boek al over de wijk Aardehuizen. In ons tweede boek interviewden we Sarah die haar eigen huis van stro bouwde in de natuurinclusieve woonwijk Olstergaard. En er is het Vriendenerf, een gemeenschappelijk erf voor 50-plussers met 12 huizen. Thea Wiegers (74) is bewoner van het eerste uur in deze woongemeenschap. “Elke ochtend staat de koffie klaar en we helpen elkaar met kleine dingen. Ik zou niet meer anders willen.”

Woongemeenschap Het Vriendenerf bestaat nu zo’n zeven jaar. Thea en haar man Jaap woonden al in Olst, en de beslissing om vroeg in het project te stappen was snel gemaakt. “We hebben vrienden die ook in een gemeenschappelijk woonproject wonen, en we waren er al snel over uit dat wij dat ook wel wilden. We zagen dat het onderling contact anders was dan in een gewone straat. Je kijkt meer naar elkaar om.”

In Olst was net een ander woonproject opgezet, Vereniging Aardehuizen, vertelt Thea. “En de gemeente Olst was zo geïnteresseerd in ons project, dat ze ons hebben geholpen met een voorschot voor de koop van een terrein.” Van het idee tot de bouw van de woongemeenschap duurde zo’n vijf jaar. “Dat was hard werken. Regelmatig vergaderen, alle ideeën en plannen bij elkaar krijgen. Je moet er echt aan blijven doorwerken, anders komt het niet van de grond.” In 2017 was de bouw klaar en konden Thea en Jaap hun huis in.

Een woonproject voor 50+

Op het Vriendenerf wonen mensen boven de vijftig jaar, koppels of alleenstaanden. “We hebben gekozen voor kleinere woningen die minder geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Ook zijn activiteiten van onze woongemeenschap voor een oudere doelgroep toch anders dan voor jonge mensen. De leeftijdsgrens zorgt voor een bepaalde rust en duidelijkheid.”

Belangstellenden kunnen op de wachtlijst komen als ze tussen de 50 en 65 jaar oud zijn. “En na je zeventigste ga je er weer af. Dat hebben we gedaan omdat de huidige bewoners een stukje ouder worden en iedereen blijft hier wonen. Op deze manier komt toch de noodzakelijke verjonging in de groep.”

De woningen zijn energieneutraal en op een levensloopbestendige manier ontworpen, zodat de bewoners er zo lang mogelijk kunnen blijven. “Zo zitten de slaapkamer en badkamer beneden. Wij hebben beneden schuifdeuren gemaakt, die gaan makkelijker open.” Verder zijn er gemeenschappelijke ruimtes, zoals de tuin, een aantal schuren en een deelhuis met een logeerkamer. “Samen delen is erg belangrijk binnen het Vriendenerf”, vertelt Thea.

Meer dan alleen buren

Bijna iedere ochtend om 10 uur drinkt Thea koffie met de buren. “Soms eten we ook samen en we houden regelmatig een filmavond of een muziekmiddag. Ik zit op sportief wandelen met een buurvrouw.” Thea denkt even na. “Je bent meer dan alleen buren in een woongemeenschap. Je ziet elkaar veel, je hebt fijne contacten. We zijn samen verantwoordelijk voor het terrein en voor de gezamenlijke deelauto. We zorgen voor elkaar. Ik zou niet anders meer willen.”

Zo helpt Thea haar buurvrouw die onlangs een nieuwe heup kreeg, met wat dagelijkse taken. “Ze had wat hulp nodig met aankleden en koken. Dat doen we dan samen.” Een ander kreeg long-covid. “Dan maken we afspraken over wie er eten bij diegene brengt. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, we zijn er voor elkaar.”

GemeenschapppelijkWonenDag

Iedereen die geïnteresseerd is in het Vriendenerf, kan tijdens de jaarlijkse GemeenschappelijkWonenDag op zaterdag 17 mei een kijkje komen nemen. Tijdens deze landelijke open dag openen woongemeenschappen door heel Nederland hun deuren.“Toen wij ons project wilden opzetten, hadden we voorbeelden nodig. We hebben veel gehad aan de informatie van andere woonprojecten. Nu willen we anderen ook helpen en laten zien hoe wij het hebben aangepakt.”

Het Vriendenerf geeft op 17 mei rondleidingen om 11.00 en 14.30 uur. Opgeven voor de rondleiding kan via vriendenerf@gmail.com Kijk op vwww.gemeenschappelijkwonendag.nl voor alle deelnemende woonprojecten en hun openingstijden.




Over de schrijver

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *