Van de ruim zeven miljoen huishoudens in ons land gebruikt 5% geen gas meer in de woning. 95% procent is er nog wel afhankelijk van aardgas, maar dat gaat de komende decennia in rap tempo veranderen. Steeds meer nieuwbouwwoningen worden nu zonder aansluiting op het gasnetwerk opgeleverd. En ook voor bestaande woningen zijn steeds meer alternatieven voor aardgas beschikbaar.
CO2-uitstoot verminderen
All-electric wonen of gasvrij wonen: het komt erop neer dat we leren leven zonder aardgas. In de jaren ’60 verruilde Nederland de kolen voor het toen veel schonere aardgas uit eigen land. Maar gas heeft zijn beste tijd gehad. Deze fossiele brandstof zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Om te kunnen voldoen aan de internationale klimaateisen moet de CO2-uitstoot drastisch omlaag. De overheid streeft naar een 100% duurzaam Nederland in 2050. Dat kan als we allemaal gasvrij wonen.
Zonder gasaansluiting
Gasvrij wonen kent ten minste twee sporen: nieuwbouwwoningen opleveren zonder gasaansluiting en bestaande woningen van het gasnetwerk halen. Verhuis je in de komende jaren naar een nieuwbouwwoning, dan is de kans groot dat je elektrisch kookt en verwarmt. De traditionele cv-ketel is vervangen door een warmtepomp en je wekt hoogstwaarschijnlijk zelf zonne-energie op. Hoewel er nog steeds woningen met gas worden opgeleverd, komt het omslagpunt naar uitsluitend gasvrij bouwen steeds dichterbij.
De grootste uitdaging zit in het ombouwen van bestaande woningen naar gasvrije woningen. Je kunt wachten tot je gemeente of netbeheerder je benadert met een plan om je woning gasvrij te maken. Dat is zeker een optie, alleen kan het nog wel jaren duren voordat je aan de beurt bent. Wie daar niet op wil wachten, kan zelf aanpassingen in de woning doen.
Koken en verwarmen
In huis gebruik je het meeste aardgas voor verwarmen en een klein deel voor koken. Voor de keuken is elektrisch koken een goed alternatief. Denk aan inductie, dat is een heel gebruiksvriendelijke manier van koken. Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Stap dan zeker over op elektrisch koken.
Voor het verwarmen van je woning zijn meerdere opties. Wil je een elektrische oplossing? Vervang dan je cv-ketel voor een warmtepomp. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht, uit de grond of het grondwater en gebruikt die voor het verwarmen van je huis. Niet van je water. Daar heb je een warmtepompboiler voor nodig. Voor een all-electric woning geldt natuurlijk: kies een energieleverancier die 100% groene stroom levert.
Warmtenet en biogas
Nog twee alternatieven voor gasgebruik zijn een aansluiting op een warmtenet en biogas. Een warmtenet bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt, afkomstig van een bron in de omgeving. Zodra jij daarop bent aangesloten, verwarm je je woning middels vloerverwarming of radiatoren.
Biogas is methaan dat vrijkomt door vergisting van bijvoorbeeld organisch afval en mest. Na opwaardering tot ‘groen gas’ kan het gemengd met aardgas in de woning worden gebruikt. Zou je hiervoor kiezen, dan is het wel aan te raden flink te bezuinigen op je gasverbruik. Bijvoorbeeld door je woning goed te isoleren.
Vraag je energieleverancier om advies
Zie jij voorlopig nog geen kans om gasvrij te wonen, maar wil je wel verduurzamen? Plaats zonnepanelen en zoek een energieleverancier die jouw CO2-uitstoot compenseert door te investeren in duurzame projecten.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pricewise.
Lees ook: Zo snel mogelijk van het gas af maar hoe? en Kleine tips voor groots energiezuinig leven
8 gedachten over “Wonen zonder aardgas? Het kan wel!”
Pingback: Een aardbeving bestendig en duurzaam huis in Groningen
Het denken in problemen heeft nog nooit wat opgelost. Laten we proberen om in oplossingen te denken.
Toen ik zonnepanelen heb laten installeren vertelde de installateur mij dat zij bezig waren om de afgedankte accu’s van electrische of hybride auto’s te gaan gebruiken voor het opslaan van de energie uit zonnepanelen. Opslag van de accu’s zou dan in de kruipruimte onder het huis kunnen. Die accu’s zijn daarvoor nog jarenlang prima geschikt. Uiteindelijk moeten de accu’s nog wel gerecycled worden, maar dan heb je er nog wel een flinke tijd extra plezier van gehad.
Dat vind ik een voorbeeld van denken in oplossingen.
Stroom opwekking voor verwarming is een onrendabele manier van verwarmen. Een hr ketel heeft een veel hoger rendement. Stroom wordt nu opgewekt met fossiele brandstof, dus co2, meer dan zelf stoken.
Buiten dat is het stroomnet beslist niet betrouwbaar. Denk maar aan de ijzelschade in tachtiger jaren toen diversen hoogspanningsmasten om gingen. Ook gemakkelijk te saboteren.
Elektriciteitsnet in Nederland behoort tot de betrouwbaarste ter wereld. Gasleidingnet is overigens ook prima te saboteren.. De trajecten waar de persleidingen lopen staan netjes gemarkeerd met gele paaltjes.
Iemand wel eens bedacht wat dat gat kosten , verwarmen op elektra?
Denk het niet . Verwarmen met een elektra cv of warmtepomp is vele malen duurder
Je huis verwarmen met een warmtepomp is goedkoper dan stoken op gas. Zelfs op grijze stroom is de CO2 uitstoot minder bij verwarming met een warmtepomp.
De prijs van gas stijgt en die van elektra daalt. De terugverdientijd van een warmtepomp wordt gestaag korter.
Goed isoleren is nog goedkoper.
Als we geen gas meer mogen stoken dan gebruiken we toch gewoon de open haard en vergiftigen de hele buurt ermee door alle afval (plastic) er in te verbranden.
Aardgas en dus CO2 is geen boosdoener als het om het klimaat cq milieu gaat. Geoengenering oftewel chemtrails, HAARP, giftige onkruidbestrijders, chemicaliën en plastic zijn degene die ongelofelijke schade aan de aarde toebrengen. Ook het slopen van bossen is een belangrijk punt.
Reacties zijn gesloten.