Wonderlijk werken aan een piepklein huisje

Foto: Waterlandhuisje
Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Teun de Bok van ‘Waterland-huisje.

Ergens in Eindhoven is een experimenteel stadsdeel: Strijp-S. Hier werken creatieve ondernemers aan de mooiste plannen. Onderdeel van Strijp-S is Plug-in-City: een creatieve community met een grote nadruk op de circulaire economie. De komende jaren zal deze plek zich verder ontwikkelen als bottom-up creatieve community. Op dit bijzondere terrein is ergens een piepklein huisje te vinden. Dit huisje wordt in 2015 en 2016 verhuurd als werkplek of bed & breakfast. De ervaringen van de tijdelijke bewoners worden gebruikt om het huisje te verbeteren met als ultieme doel een off-grid en zelfvoorzienend huisje te creëren. Maar werken aan een piepklein huisje, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is jullie achtergrond?
Ik ben project adviseur en reisleider. Peer van Ling is architect en Reinoud Boland is freelance tekenaar en ontwerper. We zijn alle drie naast Waterland-huisje dus ook werkzaam in ons eigen bedrijf.

Waar komt het idee voor het Waterland-huisje vandaan?
Het idee is ontstaan na het lezen van een blog over tiny houses in de VS. Na een aantal jaar deed zich een gelegenheid voor om het huisje te bouwen voor Plug-in-City, een plek op Strijp-S in Eindhoven. Hier kunnen we het huisje ook verhuren als Bed & Breakfast. De naam komt van Waterland, de streek vlak boven Amsterdam. Eén van de weinige plekken in Nederland waar traditioneel in hout gebouwd werd.

Waar komt volgens jou/jullie de behoefte vandaan om kleiner, bewuster en duurzamer te leven?

Voor een deel is het de romantische gedachte om terug te gaan naar de natuur. Maar die gedachte is van alle tijden. een ander deel is dat mensen door de economische crisis zijn gaan inzien dat het misschien verstandiger is jezelf niet te overladen met schulden en het gewoon met minder te doen. Belangrijk is denk ik ook dat mensen door het internet steeds meer in een virtuele wereld leven en daar heb je helemaal geen ruimte voor nodig.

Foto: Waterland-HuisjeWat zit er allemaal in het huisje? En wat maakt het zo bijzonder?
Het huisje is voorzien van douche en (spoel)toilet en keuken. Slapen doe je op het slaapzoldertje. Er zijn meer dingen die het huisje bijzonder maken, bijvoorbeeld de veranda die goed werkt als een soort tussen ruimte tussen binnen en buiten. Ook de ramen aan alle kanten maken het huisje een aangename plek om te verblijven. Voldoende licht zonder dat je zelfs midden op Strijp-S bekeken voelt. Bovendien staat het op wielen dus als de stad ons teveel wordt rijden we het huisje naar buiten.

Waarom kan er nog niet (officieel) in het Waterland-huisje gewoond worden?
Er is meer dan één reden maar de belangrijkste is het huisje te klein om binnen het bouwbesluit als woning te dienen. Het bouwbesluit schrijft een bepaald minimum aantal vierkante meters verblijfsgebied voor waar we niet aan komen. Daarnaast moet volgens datzelfde bouwbesluit de woning een bepaalde EPC-waarde (energie prestatie) halen waar we ook niet aan voldoen. We willen in een volgend project kijken of we daaraan kunnen voldoen. Maar huisje nummer 1 hebben we niet gebouwd om in te kunnen wonen. Het ging er nu om hoe kunnen we het huisje konden bouwen zodat we er mee over de weg zouden mogen. Daarnaast waren we benieuwd hoe het ruimtelijk zou werken en of er belangstelling voor zou zijn.

Foto: Waterland-Huisje

Wat is het uiteindelijke doel van het Waterland-huisje?
We willen meer huisjes bouwen liefst in opdracht. Ook willen we graag het huisje verder ontwikkelen om tot een geheel zelfvoorzienende woning te komen.

Hoe voelt het om aan een project te werken dat je zelf geïnitieerd hebt?
Dat voelt erg goed. Het heeft veel verschillende kanten die het interessant maken. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel maar ook de verplaatsbaarheid en de regelgeving rondom kleine woningen

Wat vind je het leukste aan dit werk?
De ontmoetingen en gesprekken met mensen die geïnteresseerd zijn of zelf met een soort gelijk project bezig zijn.

Wat voor (werk gerelateerde) dromen heb je voor de toekomst?
We zijn op dit moment aan het kijken of we onze werkplaats op het NRE terrein in Eindhoven kunnen behouden. Dat is een creatieve hotspot waar we ons erg thuis voelen. Het hangt af van de hoogte van de huurverhoging die de eigenaar van het gebouw (Gemeente Eindhoven) wil gaan doorvoeren. Behoud van de werkplaats is een belangrijke stimulans voor de voortzetting van ons bedrijf. Daarnaast hebben we voor de ontwikkeling van het NRE terrein een plan ingediend. Het is een plan met kleine mobiele huisjes.

Meer weten over Waterlandhuisje? Klik dan hier voor de site. Geïnteresseerd in zo’n mooi huisje? Stuur dan een mailtje naar info@waterlandhuisje.nl voor meer info.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door Maartje Meesterberends i.s.m. stylist Ingrid Hamels

Foto: Waterland-Huisje

Over de schrijver

2 gedachten over “Wonderlijk werken aan een piepklein huisje”

  1. Pingback: Deze 6 tiny houses staan in Nederland

  2. Wat geweldig om te zien dat er steeds meer initiatieven worden genomen om kleiner en zelfvoorzienend te gaan wonen!!
    Mijn camper is een opknappertje en zou het geweldig vinden als ik kan realiseren dat deze aangepast omgebouwd wordt naar een paradijs. (Zelfvoorzienend en kleiner dan een huis)
    Mijn vriend heeft ideeën genoeg! Helaas hebben we niet de financiën om dit voor elkaar te krijgen…
    Heel veel succes en ik blijf jullie volgen!

Reacties zijn gesloten.