Wat is toch die witte waas bij natuurlijke zonnebrand?

Natuurlijke zonnebrand laat een witte waas achter op je huid. Wat is dat precies? En waarom is het er? In dit blog leggen we het je uit.

Of je met zonnig weer een middag in de tuin werkt, een dagje naar het strand gaat, of een stuk gaat fietsen; zonnebrand mag natuurlijk niet ontbreken. Elke dag goed smeren, zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint de kans op huidkanker. En dat is hard nodig, want vorig jaar werd bij 70.000 mensen in Nederland huidkanker geconstateerd.

Reef friendly zonnelotion

Bij hetkanWEL kiezen we bij voorkeur voor een duurzaam merk, waarbij zowel de inhoud als de verpakking van het product kloppen. En dat testen we ook graag uit. Daarom gebruikte ons testpanel vorige maand de zonnelotion van Lavera. Deze natuurlijke, ‘reef friendly’ zonnelotion heeft minerale UV-filters en dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren.

Ons testpanel was heel enthousiast over de verpakking, de geur, de werking (niet onbelangrijk) en hoe het smeert, maar vroegen zich af hoe het nou met die witte waas zit, die je krijgt door de minerale UV-filters?

Twee filters

In zonnebrand kunnen twee filters zitten, een chemisch filter of een mineraal/fysisch filter. Het belangrijkste verschil tussen die twee, is dat een zonnebrand met een chemisch filter geabsorbeerd wordt door de huid en een mineraal filter daarentegen op de huid ligt.

Chemische filters

Bij een chemisch filter wordt het UV-licht dus geabsorbeerd door de huid en dat resulteert in een chemische reactie in de moleculen. Hierdoor heb je meestal geen last van een witte waas. De Environmental Working Group (EWG) heeft laten zien dat de chemische deeltjes van deze filters in het lichaam en ons bloed blijven circuleren en dat zou volgens de onderzoekers mogelijk impact kunnen hebben op onze gezondheid. Meer onderzoek, wat uitsluitsel kan bieden in hoeverre dit echt schadelijk is voor ons, is nog niet gepubliceerd. Daarnaast heeft onderzoek van de National Ocean Service laten zien dat het chemische filter oxybenzone schadelijk is voor het koraalrif en kan het onder andere veroorzaken dat het koraal verbleekt.

Minerale filters

Hoe kan je dit voorkomen? Een goede optie is om te kiezen voor een zonnebrand met een mineraal filter, titaniumdioxide en/of zinkoxide. Een mineraal filter ligt op de huid en zorgt ervoor dat het zonlicht wordt weerkaatst. Dit betekent dat de crème dus niet wordt opgenomen en je geen risico loopt dat er deeltjes in je lichaam circuleren met eventuele negatieve gevolgen. De zonnelotion van Lavera bevat dan ook een mineraal filter, namelijk titaniumdioxide. Dit blijft als een witte waas op je huid liggen.

Een mogelijke oplossing

Een oplossing hiervoor, die soms wordt toegepast, is het gebruik van nanotechnologie. Hiermee worden de deeltjes kleiner gemaakt zodat de witte waas minder aanwezig is. Maar hiermee komen we op een ander discussiepunt, namelijk dat de nanodeeltjes mogelijk wel je huid kunnen binnendringen en schadelijk zijn voor het koraalrif. Lavera heeft hier daarom niet voor gekozen wat de witte waas verklaart bij het gebruik van de zonnelotion.

Ben je benieuwd of jouw zonnebrand chemische of minerale filters bevat? Check de verpakking eens op de volgende ingrediënten en je zult het weten.

Chemische filters: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate en octinoxate.

Minerale filters: zinkoxide en titaniumdioxide.

Uitkomsten testpanel Lavera

Lavera zonnelotion

Verpakking: 4,2 sterren van de 5

Ontwerp fles: 3,8 sterren van de 5

Geur: 4,4 sterren van de 5

Smeren: 3,2 sterren van de 5

Bescherming: 4,0 sterren van de 5

Ons panel testte ook Lavera self-tanning

Geur: 3,8 sterren van de 5

Smeren: 3,8 sterren van de 5

Egaal resultaat: 4,2 sterren van de 5

Het hetkanWEL testpanel

Het aantal duurzame producten blijft maar toenemen en daar zijn we bij hetkanWEL heel blij mee, maar het maakt het soms ook lastig om te kiezen. Met het hetkanWEL testpanel willen we hierbij helpen door onafhankelijke reviews van interessante producten te plaatsen.

Het testpanel bestaat uit lezers, die hebben aangegeven af en toe een product voor ons te willen testen en daar een vragenlijst over in te vullen. Het bedrijf, in dit geval Lavera, betaalt daar niet voor, maar stelt alleen de producten ter beschikking.

Foto door Athena Kavis

Over de schrijver