Nu het kwik eindelijk een beetje stijgt en de dagen op zijn langst zijn, is het verleidelijk om niet te denken aan de jaarlijkse winterdepressie. Maar juist nu is het een goed idee om ermee aan de slag te gaan, zegt Claudy Schonis. Zij heeft een praktijk in alternatieve geneeskunde in Vianen en is voedingscoach. “Een winterdepressie komt elk jaar terug. Je hoeft niet te wachten tot de depressie er weer is. En emotionele ballast zit er altijd, alleen in de zomer voel je het minder omdat je meer op buiten gericht bent.”
Dip of depressie?
“Er zitten gradaties in winterdepressies. Heb je een winterdip of winterdepressie? Een dipje is dat mensen zich een paar dagen lamlendiger voelen, gebrek aan licht hebben gehad”, vertelt Claudy. “Maar een winterdepressie gaat verder dan dat. Dan keer je je in jezelf, heb je nergens zin in, ben je moe en de stap om naar buiten te gaan is groot. Daarnaast komt het elk jaar weer terug in de winter, voor minimaal twee weken. Vaak langer.”
Winterdepressie en melatonine
Claudy legt uit dat het onder andere te maken heeft met de aanmaak van melatonine. “Melatonine is een hormoon dat ’s avonds wordt aangemaakt. Het zorgt ervoor dat je in slaap valt. Het past zich aan aan de seizoenen. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt waardoor ze snel slaperig zijn. Dan heb je een overschot en dat voel je.”
Dat is echter niet de enige reden. “Vaak zitten er meer oorzaken achter een winterdepressie. Je dag en nachtritme bijvoorbeeld, maar ook emotionele problemen. In de winter ben je meer binnenshuis en keer je automatisch ook meer naar binnen. Door de lockdown ben je misschien ook meer alleen. Maar als je van binnen veel hebt op te lossen, wordt je continue met jezelf geconfronteerd. En als je het dan niet op kán oplossen, of je herkent het niet als zodanig, dan helpt die donkerte buiten ook niet mee.”
Zonlicht pakken en bewegen
Claudy geeft aan dat de al vaak genoemde methodes, zoals meer naar buiten gaan, zonlicht pakken en beweging ook echt helpen. “En de huisarts kan ook nog wel eens lichttherapie voorschrijven of vitaminesupplementen. Maar als je dagenlang je bed niet kan uitkomen, dan is het tijd om hulp te gaan zoeken.” Dat kan in vele vormen. “De huisarts, maar je kan ook verder kijken dan dat. Voor de een helpt een psycholoog, de ander EMDR, of je komt bij mij terecht.” Claudy werkt met spiertesten. “Ik kijk naar de kern van de klachten. Is het lichamelijk of emotioneel van aard? Dat achterhaal ik door de spierkracht in je lichaam te meten. Je lichaam raakt namelijk uit balans en is zwakker, als het het niet eens is met wat je zegt of doet of inneemt.”
Emotionele balans
Als voorbeeld noemt ze het volgende: “Als je zegt, mijn naam is Loesje, maar jouw naam is helemaal niet Loesje, dan is je lichaam uit balans. Dat kan ik laten zien door je twee vingers bij elkaar te laten houden. Als je lichaam het niet eens is met wat je zegt, kunnen je vingers uit elkaar gehaald worden.” Dat zelfde geldt voor voeding. “Als je lichaam iets inneemt wat het niet zo goed kan hebben, raakt het uit balans. Dat heeft een lichamelijk effect en kan leiden tot chronische hoofdpijn, huiduitslag of een spastische darm. Ik vraag het aan je lichaam, want je lichaam geeft het aan.” En zo werkt ze ook met mensen met een winterdepressie. “Ik kijk naar je energielevel, naar je vitamines, naar je voeding en de opname daarvan, en naar de emotionele ballast.”
Gezonde voeding
Wat kun je zelf doen om een winterdepressie tegen te gaan? “Kijk welke vitamines je inneemt, voeding is echt belangrijk. Veel mensen hebben de neiging om te grijpen naar chips en andere snacks, maar dat maakt het echt alleen maar erger. Daarnaast, maak een afspraak met een iemand, al is het online. Je kan ook op afstand worden behandeld, dat doe ik ook. Vaak voel je je dan al wat lichter. Samen kan je meer doen.”
Werk in de zomer aan je winterdepressie
Een andere goede tip van Claudy is om er juist nu – in de zomer – mee aan de slag te gaan. “Als het in de winter te zwaar voelt, ga dan deze zomer met jezelf aan het werk. Je weet dat het elk jaar terugkomt, je hoeft niet te wachten totdat de depressie er weer is. Emotionele ballast zit er altijd, alleen in de zomer voel je het minder omdat je meer op buiten gericht bent.”
“Bij een winterdepressie denken mensen nog wel eens ‘Ik heb dit nou eenmaal, het ligt aan de winter. Ik leer er maar mee leven.’ Maar vaak kan je er echt wel wat aan doen, je moet alleen de juiste weg vinden.”