Nu de lente haar intrede heeft gedaan en alles om ons heen groeit, bloeit en zoemt is ook het wildplukseizoen geopend. We namen je hier al even mee in de wondere wereld van het wildplukken en gaven je tips over hoe je veilig kunt eten uit de natuur. Natuurlijk wil je je gevonden natuurlijke schatten daarna ook nog kunnen verwerken tot iets lekkers. Daarom zetten we drie makkelijke en overheerlijke wildplukrecepten voor je op een rij!
Zodra het lente wordt steken ze overal de kop op: paardenbloemen! Ze worden, zoals zoveel smakelijke producten, meestal weggezet als onkruid. Zonde, want je kunt er heerlijke plantaardige honing van maken. Vroeger werd siroop van paardenbloemen al ‘armelui’s honing’ genoemd omdat de smaak van paardenbloemen sterk doet denken aan die van honing. Aan de slag dus: paardenbloemen wildplukken en dan honing maken.
Ingrediënten (voor 2 a 3 potjes paardenbloemenhoning)
Hoe maak je vegan paardenbloemenhoning?
Ga wildplukken en verzamel zo’n 200 paardenbloemen (alleen het bloemetje, de rest kun je laten staan) op een plek zonder zware milieuverontreiniging. Probeer honden uitlaatplekken te vermijden, verzamel de paardenbloemen bij voorkeur op een droge, zonnige dag en kies de mooiste openstaande bloemen om te plukken.
Als beginnend wildplukker zijn madeliefjes perfect om mee te beginnen, omdat ze makkelijk te herkennen en plukken zijn. Vaak zijn ze volop te vinden in je eigen achtertuin of in een nabijgelegen park. Je kunt alles van het madeliefje eten, en zowel de bloem als de blaadjes zijn fantastisch om je salade mee op te vrolijken. Madeliefjes lenen zich echter ook ontzettend goed voor het maken van kappertjes, die je dan weer in allerlei gerechten (zoals pasta’s en pizza’s) kunt verwerken.
Ingrediënten (voor 1 potje madeliefkappertjes)
Hoe maak je madeliefkappertjes?
Wanneer je in de lente graag door het bos wandelt bestaat de kans dat je het al eens geroken hebt, daslook is namelijk een sterk naar knoflook geurende plant. Van maart tot juni groeit daslook voornamelijk in schaduwrijke bossen, maar ik vond het ook al eens in de voortuin van een vakantiehuisje. Tot 2017 was daslookplukken in Nederland verboden, maar verantwoord wildplukken is inmiddels toegestaan. Daslook, ook wel wilde knoflook genoemd, doet het heel goed in soepen, salades en pasta’s maar laat zich ook heel goed verwerken tot een pesto.
Ingrediënten
Hoe maak je daslookpesto?
Laat jij jouw tips voor je favorieten wildplukrecepten achter in de reactie hieronder?
Lees hier hoe je je groenten (en dus ook je wildplukkers-oogst) het beste kan wassen (want je weet nooit of er een hond over een bloem geplast heeft). En: wildplukken, deze gratis eetbare planten, bloemen en zaadjes vind je in de natuur. En: Wildplukken is onze natuurlijke toestand, vertelt wildplukker Florès
Florine woont met haar man in een omgebouwde bus en probeert als nomade niet alleen meer zeggenschap over haar leven te krijgen, maar ook haar enthousiaste idealisme handen en voeten te geven. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis en maakt tegenwoordig onder de naam Van Verhalen podcasts en (reis)verhalen. Naast haar schrijvende bestaan geeft ze vegan kookworkshops met haar cateringbedrijf Florine does the cooking.