Renske en Maarten zijn met hun elektrische auto op wereldreis

Met de tent op het dak van de auto richting het zuiden rijden. De meeste mensen denken dan aan een imperiaal met daarop onder andere een tent waarmee je richting Frankrijk rijdt om te genieten van de zon, een croissantje, een baguette en natuurlijk wijn. Maar Renske Cox en haar vriend Maarten van Pel pakten het anders aan. Met hun elektrische auto besloten ze naar Zuid-Afrika te rijden en weer terug. We spraken ze vorig jaar al eens over hun op handen zijnde wereldreis (lees dat verhaal hier) en vonden het tijd voor een update. Renske vertelt hoe ze Zuid-Afrika inmiddels bereikt hebben.

De grootste angst van elektrische autobezitters is om tijdens de vakantie in the middle of nowhere zonder brandstof te zitten. Is jullie dit wel eens overkomen?

“Brandstof gebruiken wij natuurlijk in geen enkele vorm, zelfs niet om te koken. Maar ook nooit zijn we zonder energie komen te staan. Je ziet dit gelukkig altijd goed aankomen. Soms hebben we de mogelijkheden verkend door een steile berg te beklimmen of een bestemming op het randje van de mogelijkheid uit te kiezen. Het voordeel is dat je de range altijd kunt rekken door langzamer te rijden. Met een elektrische auto is het letterlijk hoe langzamer je rijdt, hoe verder je komt. Een keer reden we dus 15km per uur! Verder hebben we het voordeel dat we zonnepanelen mee hebben om de auto op te laden. Wanneer we dus zonder energie zouden komen te staan, hoeven we enkel te wachten tot de zon weer schijnt.”

Waar ging het bijna mis?

“Het ging bijna mis bij de weg van Nigeria naar Kameroen. Alle grensovergangen waren gesloten wegens wat onrust in de landen, enkel deze was geopend. Maar dit was via een bergroute die eigenlijk alleen geschikt is voor echte offroad auto’s. Iets wat wij niet zijn. 150km reden wij steile stukken met stenen, blubber en meer. Aangezien de accu van onze elektrische auto een enorm belangrijk onderdeel is en die hier niet gerepareerd kan worden, mocht geen enkele steen de bodem raken. Wij reden daarom gemiddeld 6km per uur voor 3 dagen om deze weg te trotseren. Ik liep veel voor de auto uit om te zien hoe we ons erdoorheen konden manoeuveren. En Maarten bestuurde de auto met veel precisie. Het was echt teamwerk. Even zagen we niet meer in hoe we dit gingen overwinnen, maar gelukkig gaven we nooit op.”

Nog pech gehad onderweg met jullie elektrische auto? 

“Nee, tot nu toe nog helemaal niet. Het enige dat gebeurd is, is een ster in de voorruit door steentjes. Daarnaast is onze 12volt accu ‘s nachts een keer leeggelopen waardoor de elektrische auto niets meer deed. Gelukkig hebben wij een losse accu mee voor ons huishouden, zoals elektrisch koken, koelkast, waterpomp en het opladen van elektronica. Die hebben we toen gebruikt om de 12volt accu op te laden.” 

Wat voor ontmoetingen hebben jullie gehad?

“Tot nu toe hebben wij al enorm veel mensen ontmoet, van locals, tot andere overlanders (mensen die over land naar verre bestemmingen reizen) en toeristen. Wij zijn hierbij verrast door de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Ze zijn vaak zo blij ons te zien, vinden het zo gaaf wat wij doen en zijn zo gastvrij. Een keer in Senegal werden we uitgenodigd bij een picknick van locals en deelde we onze kijk op het leven. Daarna lieten zij zien hoe zij leefden. Het is zo uniek en puur om dit mee te maken.” 

“Maar ook kwamen locals regelmatig bij ons kijken als wij de elektrische auto aan het opladen waren in de natuur met onze eigen zonnepanelen. Wij legde dan uit hoe alles werkte en even later kwam zo iemand dan soms terug met groente, vlees of fruit van de eigen boerderij.” 

“De gesprekken met andere overlanders die we onderweg ontmoeten, zijn daarnaast vaak snel heel diepgaand en interessant. Op een reis als deze leef je vanzelf met de dag, daarbij zorgen alle indrukken die je opdoet ervoor dat je nadenkt over het leven. Om deze gedachten met elkaar te delen is heel inspirerend.” 

Wat was het grootste avontuur tot nu? 

“Voor ons is dit zonder twijfel de route van Nigeria naar Kameroen waarbij we stapvoets moesten rijden. Beide zijn we hier onze hoop om het te halen naar Kaapstad verloren. Gelukkig niet tegelijkertijd. Hierdoor konden we de rust bewaren. Terugkijkend was het zo bijzonder en gaaf om dit alles te trotseren. Maar het heeft wel enkele weken geduurd om dit alles te verwerken.” 

Wat brengt het jullie om juist met elektrische auto op weg te zijn?

“We zullen nooit precies weten wat het verschil is tussen het maken van deze reis met een Elektrische auto in plaats van een met een fossiele brandstof, aangezien we dit niet gedaan hebben. Wel merken we dat het heel bijzonder is hoe mensen reageren op de auto. Voor veel mensen is onze auto de eerste elektrische auto die zij zien. Dit brengt veel verbazing, nieuwsgierigheid en hoop in de toekomst teweeg. Het is heel bijzonder om dit aan mensen te kunnen geven.” 

Hoe lang duurt de reis nog? Wat is jullie volgende bestemming? 

“We zijn 8 maanden onderweg geweest naar Kaapstad. Nu draaien we onze elektrische auto 180 graden en gaan we terug naar huis via de Oostkust. We verwachten dat dit iets minder lang zal duren, maar we weten het niet zeker. Als we iets geleerd hebben is het dat een expeditie als deze altijd anders loopt dan gedacht, en dat we graag de ruimte hebben om te kunnen reageren op dat wat op ons pad komt.” 

Volg de avonturen van Renske en Maarten hier. Zou jij het aandurven: een vakantie of langere reis met een elektrische auto? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Renske en Maarten zijn met hun elektrische auto op wereldreis”

  1. Hoi
    ik vind het top dat ze een reis ondernemen met een elektrische auto.toch heb ik bemerkingen.een elektrische auto is niet voor iedereen weggelegd financieel .
    en bij de duurzaam ontginnen van grondstof voor de batterij stel ik mij ook vragen evenals de omstandigheden van de werknemers die in deze mijnen werken en het effect op het milieu ter plekke.hebben zij en met deze ook de schrijver van dit artikel daar grondig onderzoek naar gedaan.enkel indien alle omstandigheden optimaal zijn kan voor mij de de elektrische wagen een optie zijn.

Reacties zijn gesloten.