Waterstof is een interessant alternatief voor gas. Op dit moment worden er diverse proeven gedaan om het uit te proberen. Zo verwarmen ze er een appartementencomplex, een buurt met 600 woningen en een volledige woonwijk in Hoogeveen mee. Van onze lezers vindt 73% dit een goede ontwikkeling. Dat blijkt uit een enquête, die we samen met de OU deden voor de online opleiding Klimaatwinnaars. En dit was niet de enige interessante uitkomst. We zetten ze voor je op een rij.
Waterstof: 73 % van de lezers ziet kansen
Twee weken geleden legden we jullie een aantal duurzame dilemma’s voor. Keuzes die we moeten maken voor een klimaatneutraal Nederland en die invloed hebben op je werk, je huis en eigenlijk op je hele leven. En wat bleek? Daar spelen we zelf een belangrijke rol in. 90 procent van de ondervraagden vond, dat we zelf verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering en moeten bijdragen aan de oplossingen, maar hoe dan? We komen telkens voor dilemma’s te staan. Laten we beginnen met waterstof? Is waterstof een alternatief voor aardgas? 73 procent van de lezers vindt van wel.
Windmolens: laat maar komen
Waterstof is een interessant alternatief voor gas. Je kunt het opslaan, maar bij de verbranding komt er geen CO2 vrij, zoals bij aardgas wel het geval is. Waterstof moet wel geproduceerd worden. Dat kan met behulp van elektrolyse: dit splitst water in waterstof en zuurstof en daar is elektriciteit voor nodig. In Rozenburg gebeurt dit met groene stroom. Uit de enquete bleek dat 74 % van de mensen vindt dat er meer windmolens in Nederland moeten komen. Zou de energie, die deze windmolens kunnen opwekken, gebruikt kunnen worden om waterstof te produceren?
De infrastructuur ligt er al
Wat waterstof een interessant alternatief voor aardgas maakt, is dat de benodigde infrastructuur er al ligt. Met een aantal aanpassingen kan het huidige aardgasnetwerk prima gebruikt worden voor waterstof. Als consument heb je wel een andere cv-ketel nodig en een andere gasmeter nodig, maar dat is het dan. Volgens Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen, is waterstof ook relatief veilig. Bij een lek ruik je niets, wat met gas wel het geval is, maar dat is op te lossen, door de waterstof een geurtje mee te geven. Er is geen kans op koolmonoxidevergiftiging en ook de kans op een explosie is klein. De waterstof stijgt namelijk snel op.
De warmtepomp
Waar ook veel om te doen is, is de warmtepomp als duurzaam alternatief voor je huidige cv-ketel. Er zijn diverse subsidieregelingen, waar je gebruik van kunt maken bij de aanschaf. De elektriciteit die de warmtepomp gebruikt, kun je met je eigen zonnepanelen opwekken. Zo heb je alles in eigen hand. En met een hybride warmtepomp kun je op echt koude dagen extra bijstoken met je cv-ketel op gas. Zo stoot je bijna geen CO2 uit en zit je er het hele jaar warmpjes bij. Voor oude huizen, of monumentale panden, die moeilijk te isoleren zijn, is de warmtepomp minder geschikt. Waterstof kan volgens hoogleraar Ad van Wijk voor dit soort huizen en panden wel een oplossing zijn.
High Tech oplossingen
Het gebruik van robots, hightech oplossingen, the Internet of Things, 3D-printen, nano- en biotech, big data en nog heel veel meer nieuwe technologieën, kunnen volgens 81 procent van de ondervraagden, bijdragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van vlees, waardoor er op termijn geen veeteelt meer nodig is, het 3D printen van huizen, of energiebesparende smart homes. Apparaten in een Smart Home praten met elkaar via Wi-Fi of bluetooth. Je kunt ze precies zo instellen als jij dat wilt. Bijvoorbeeld in bepaalde tijdzones, maar als je dag iets anders loopt, kun je ze via je telefoon of tablet aanpassen. Zo kun je energie besparen. Ook bedrijven maken steeds meer gebruik van nieuwe technologieën en vorig jaar investeerden grote Europese bedrijven, die ¾ van de totale Europese uitstoot veroorzaken, ongeveer 124 miljard euro aan investeringen om de uitstoot terug te dringen. Wat het oplevert, kan nog niet iedereen overzien, maar we geloven wel dat het het terugdringen van de CO2 uitstoot gaat leiden.
Kernenergie
Over de vraag of kernenergie een oplossing voor ons klimaatprobleem is, waren de reacties minder positief. 31 % is van mening dat zo is. De mensen die positief tegenover kernenergie staan, zijn misschien net als een aantal wetenschappers, van mening dat hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon en biomassa zeker een rol spelen in het toekomstige energielandschap, maar dat deze bronnen niet snel genoeg opgeschaald worden om goedkope en betrouwbare energie te leveren. Het merendeel ziet kernenergie liever niet terug in onze duurzame toekomst.
De opleiding klimaatwinnaars
Wil je meer weten over deze thema’s, dilemma’s en oplossingen voor klimaatverandering? Ga dan nu aan de slag met de digitale cursus Klimaatwinnaars volgen aan de Open Universiteit. Deze opleiding is er voor iedereen, je hebt dus geen vooropleiding nodig. De cursus is online, dus je kunt direct van start. Juist nu heb je daar misschien wat meer tijd voor.
7 gedachten over “Waterstof of warmtepomp? Dit vinden jullie een goed alternatief voor gas.”
Wat zelden wordt benoemd is dat waterstof met demi-water of gedemineraliseerd water wordt gemaakt.
Demi-water is niet iets dat standaard in de natuur voorkomt.
Het moet ook worden gemaakt.
Dat proces kost energie.
Het reduceert het energetisch rendement van waterstof afgezet tegen onmiddellijk gebruik van elektriciteit verder.
Er is behoudens voor kennisontwikkeling, niets duurzaams aan het verstoken van aardgas om er minder energie aan over te houden door er waterstof van te maken.
Hoe dan de zo gevreesde dunkelflaute (geen wind en geen zon en toch grote energie vraag) in te vullen in de gebouwde omgeving?
(1) Zuinig met energie omgaan door isolatie en inzet van warmtepompen
(2) Waar dat kan in de gebouwde omgeving: warmte van de zomer opslaan voor gebruik in de winter (zie hocosto + cesar + saltx om er maar eens drie te noemen)
(3) Veel uitgebreider elektriciteits distributie netwerken in Europa. Lange UHVDC verbindingen – ultra high voltage gelijkstroom verbindingen (met acceptabele transport verliezen) zodat energie van elders hier beschikbaar kan komen (Gibraltar – Oslo is ongeveer 2.900 km) – dat past in deze technologie
(4) En als er dan nog energie over is misschien waterstof voor de industrie en voor zwaar transport (alhoewel dat laatste ook verder geelektrificeerd wordt)
Voor waterstof dus zeer zeker de kennis ontwikkelen lijkt mij maar zorg dat het het snelle terugdringen van CO2 uitstoot niet in de weg staat door er op te gaan wachten. Bespaar, elektrificeer waar kan en werk aan seizoensopslag van warmte. Dat kan NU, dat kan betaalbaar en het geeft iedereen onmiddellijk handelingsperspectief.
Waterstof in de gebouwde omgeving voorstellen remt besluitvorming.
Waterstof produceren met elektriciteit heeft een rendement van rond de 70%. Om dit duurzaam te doen kan dit alleen als er duurzame energie OVER is. Nederland produceert ca 15% duurzame energie dus er is nog lang niet wat OVER om om te zetten naar waterstof. Zie dit mooie artikel van Jeroen Horlings die begrijpelijk uit de doeken doet wat waterstof is. https://tweakers.net/reviews/6449/de-grote-belofte-van-waterstof-het-alternatief-voor-elektrisch-rijden.html
Me Warmte pomp maakt minder geluid als cv ketel.
Doet 8 maanden per jaat super goed.
Heeft geen duur onderhoud nodig.
Kost je zelf wel 2 a 4 min in maand.
Energie verbruik is minder fietslampjes.
Aanschaf kosten zijn lachertje.
“De elektriciteit die de warmtepomp gebruikt, kun je met je eigen zonnepanelen opwekken.”
Bestaat dit sprookje van GroenLinks nog steeds?
In de winter verbruikt de warmtepomp zeer veel stroom. En precies dan doen je zonnepanelen het nauwelijks. In de zomer doen de zonnepanelen het prima, maar je kunt nu eenmaal geen duizenden kWh’s opslaan voor de winter. Zo’n accu is onbetaalbaar.
Dus laten we voor eens en voor altijd stoppen met mensen op het verkeerde been zetten.
kern of kernfusie en waterstof de enige energie voor de toekomst, geen afschuwelijke wind en zonneparken, die zijn slecht voor mens en dier, al zet je het hele land met molens dan kom nog te kort voor energie
laat je niet leiden door lobbyisten die er veel geld aan verdienen, mensen word wakker, over 20 jaar kunnen deze
afschuwelijke molens op de schroothoop
Waterstof een hypewoord dat gebruikt wordt zonder begrip van hoe gering de bijdrage is en hoe groot de verliezen.
De enige nuttige toepassing van waterstof is seizoenopslag van energieoverschot.
Beter in een power 2 gas centrale naar een warmtepomp dan aardgas omzetten in waterstof om dat vervolgens minder efficiënt te gebruiken.
Waterstof biedt een werkbare oplossing voor de transitie. Feitelijk is er geen alternatief. De verliezen worden ook steeds kleiner door nieuwe ontwikkelingen. Zonder inzet van waterstof blijven we afhankelijk van fossiele stroom en van aardgas om oude huizen te verwarmen.
Reacties zijn gesloten.