Water hergebruiken: wij geven je 5 tips

Wereldwijd verspillen we jaarlijks 57.487.500 miljoen liter leidingwater. En dat terwijl steeds meer landen kampen met droogte zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Deze week vindt dan ook de waterconferentie van de VN plaats om een oplossing te vinden voor het groeiende waterprobleem. Gelukkig kunnen we zelf ook ons waterverbruik verminderen en water hergebruiken van de 120 liter die we per persoon per dag gebruiken. Wij geven je 5 tips.

1.   vang koud douchewater op

Als je de douche net aanzet is het water nog brrrr koud, en daarom wachten we netjes tot het water een aangename temperatuur heeft bereikt. Maar als je bedenkt dat douchewater 51% van het totale verbruik op de rekening is moeten we misschien toch iets zuiniger gaan worden met onze dagelijkse douche.

Dat je ook in vijf minuten kan douchen dat wist je natuurlijk al. Misschien heb je zelfs een timer of zandloper in de badkamer staan. Maar wat je vooral ook moet doen is al dat koude douchewater opvangen.

Zet een emmer onder de douche zodra je hem aanzet en vang al dat koude water gewoon op. Zonde om zo je putje in te laten lopen en nooit meer terug te zien. Het water hergebruiken is beter. Je kan je planten er mee water geven, je kan het gebruiken om mee te koken en je kan er zelfs je toilet mee doorspoelen.

2.   hergebruik kookvocht voor je planten

Weet je hoeveel goede stoffen er in het water zit waarmee je je groenten, rijst, pasta of aardappelen hebt gekookt? Het zit vol natrium, kalium, fosfor en ga zo maar door. Gooi het niet door de gootsteen, maar gooi het bij je planten. Ze zullen je dankbaar zijn. Dit scheelt niet alleen water maar je hoeft ook geen plantenvoeding meer te kopen. En oh ja, laat het water wel eerst even afkoelen.

Wereldwijd hebben 884 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Door verspilling, vervuiling en klimaatverandering komt deze watervoorraad bovendien steeds meer onder druk te staan. – VN waterconferentie

3.   maak een container voor “afval” water

Zet een bak of emmer of wat je ook in huis hebt op een strategische plek en dump hier iedere keer die kleine restjes in die je normaal zonder na te denken de gootsteen in zou kieperen.

Bijvoorbeeld die laatste paar slokken die nog in dat kopje zitten, het water uit de waterbak die schoongemaakt moet worden van de hond of kat, het water uit de bak van je droger of ontvochtiger / airco. Al die kleine restjes water bij elkaar wordt een grote hoeveelheid die je weer kan gebruiken om de planten op het balkon water te geven.

En maak er vooral een spelletje van met de kinderen, dat zullen ze leuk vinden. Het mooie van zo’n opvanger is dat je het water ziet toenemen. Zo worden ze spelenderwijs bewust van hun eigen gedrag.

4.   vang regenwater op

Echt een inkoppertje deze, maar doe je het ook? Heb je een regenton staan of gewoon een emmer of bak om het regenwater op te vangen? Je kan er zoveel mee. Of je het nu filtert en gebruikt om mee te koken of je geeft je planten in huis er water mee. Het kan allemaal. Maar laat het in ieder geval niet weglopen, behalve door de wc als je het gebruikt om door te spoelen nadat je net je eigen regenwater hebt laten lopen.

5.   hergebruik ijs uit je vriezer of koelkast

Begint je vriezer weer op de noordpool te lijken? Mooi zo. Dit ijs kun je wel laten smelten door een pan met heet water in de vriezer te zetten. Na zo’n twintig minuten kun je het ijs loswrikken en hergebruiken. Soms ontstaat er ook ijs in de koelkast waar je natuurlijk hetzelfde trucje mee uit kan halen. En dat water uit het pannetje gooi je natuurlijk in de container voor “afval” water.

Bonustips: heb je vaat dat eerst moet weken? Laat er dan geen liters water overheen lopen. Met een klein beetje geduld laat je die vieze borden en pannen gewoon staan en wacht je tot je volgende handenwasbeurt. En voilà, je vaat staat vanzelf te weken. Dit weekwater kun je vervolgens door een zeef halen en in de container doen. En doe dit ook met spoelwater als je bijvoorbeeld je appeltje staat schoon te spoelen. Gewoon opvangen en bombarderen tot plantenvoeding. 

Laatste bonustip: weet je nog dat het zo droog was dat we onze auto niet meer mochten wassen? Nou heeft die blikken bak af en toe toch een klein sopje nodig. Zet hem daarom zo dicht mogelijk bij het gras en zet er lege bakken of teiltjes onder. Hoef je gelijk je gras ook geen water meer te geven.

Stel je voor dat we allemaal, over de hele wereld, een paar van deze trucs toepassen? Dan zal dat enorme getal aan het begin flink slinken. Heb je zelf nog tips om water op te vangen en/of te hergebruiken? Laat ze vooral in de comments achter.  

Over de schrijver

2 gedachten over “Water hergebruiken: wij geven je 5 tips”

  1. Fijne tips. Ik vang al veel restwater op, maar kookwater van m’n groente heb ik nooit aan gedacht. Gooide dat wel vaak al door de soep maar die pan zit op ‘n gegeven moment ook vol.
    Ik twijfel wel altijd bij het water waar ik bijvoorbeeld mijn niet-biologische groenten en fruit in was. Hier zitten dan de resten van gif in … dus ik gooi dit dan wel weg. Of kan ook dat water toch voor tuin en planten gebruikt worden … ?

Reacties zijn gesloten.