De opkomende krokussen laten ons zien dat de lente in zicht is. Maar `Maart roert zijn staart` en dat betekent dat er nog flinke koude dagen tussen kunnen zitten. Hoe houd je je huis lekker warm tijdens de koudere dagen? En vooral; hoe doe je dat zo duurzaam mogelijk? Wij geven je 5 tips!
Isolatie
De meest duurzame verwarming in je huis, is natuurlijk de warmte die je niet verliest. Daarom is een goede isolatie van je woning erg belangrijk. Dit is niet alleen beter voor het milieu, óók voor je portemonnee want het kan een aanzienlijk verschil maken op je energierekening. Isolatie kun je toepassen op de muren, vloer en dak. Ook kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips, deurdrangers of het isoleren van leidingen.
Isolatie is daarbij een kwestie van logisch nadenken. Houd bijvoorbeeld de tussendeuren dicht en sluit de gordijnen zodra het donker wordt. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen; dit houdt de warmte onnodig tegen. Net als andere spullen voor je verwarming zoals meubels.
5 duurzame tips
Volgens Milieu Centraal bestaat je energierekening uit ongeveer 50% verwarmingskosten. Des te meer reden om je huis zo efficiënt mogelijk warm te houden. De onderstaande duurzame tips helpen je hierbij.
- Ga slim om met warmte
Er zijn verschillende technische installaties voor duurzame verwarming. Voorbeelden hiervan zijn een warmtepomp of zonneboiler, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Ook zonder grote investering kun je slim omgaan met warmte. Zet de verwarming op tijd lager; een uur voordat je weg of naar bed gaat. Met ‘smart-apparatuur’ is je huis op tijd weer lekker warm, zoals met een bediening van je thermostaat op afstand of een timer. - Radiatorfolie
Met radiatorfolie achter je verwarming of tegen de muren geplakt, verlies je 75% tot 95% minder warmte. Dit komt omdat het folie de straling van de radiator reflecteert. Dit is een echte ‘warmhouder’, vooral wanneer je voor speciaal hr-radiatorfolie kiest. - Onderhoud je radiotoren (of laat dit doen)
Het kan zijn dat niet alle radiatoren in je huis goed warm worden, ook al staan ze helemaal open. Dit kan komen omdat je CV niet goed staat ingesteld waardoor het warme water niet gelijkmatig over de radiatoren wordt verdeeld. Daarnaast is het belangrijk om je radiatoren regelmatig schoon te (laten) maken voor maximale warmte. Ook door ontluchting kan de radiator beter warmte afgeven. Dat doe je makkelijk zelf met een ontluchtingssleutel. - Gebruik een radiatorventilator
Wel eens van een automatische radiatorventilator gehoord? Deze werkt op stroom, is makkelijk te bevestigen en is erg energiezuinig. Je bespaart hiermee per jaar zo’n 10% gas doordat de kamers sneller opwarmen. Daarbij kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen om nog meer te besparen. - Warmte en sfeer met kaarsen
Kaarsen geven niet alleen warmte, ze geven licht zonder stroom én zorgen voor een gezellige sfeer. Met kaarsen voelt je woning letterlijk en figuurlijk warm. En door geurkaarsen ruikt je woning ook nog eens lekker. Wat dacht je van sandelhout of kaneel? Wist je dat je oude kaarsen of restjes kaarsvet makkelijk kunt omsmelten om er weer een nieuwe kaars van te maken?
Verticale radiator
Heb je een nieuwe radiator nodig maar weinig ruimte? Wist je dat je bij een radiator kopen ook kunt kiezen voor een verticale radiator? Een verticale radiator is een smalle hoge radiator. Ideaal voor kamers met weinig plek want ze nemen niet veel ruimte in beslag. Ze hebben daarnaast voldoende capaciteit om grote ruimtes in je woning te verwarmen.
Rendement van de verschillende verwarmingsbronnen
Een belangrijk aspect van je verwarmingsbron is het rendement. Hoe hoger het rendement, hoe minder warmte verloren gaat tijdens het verwarmingsproces. Wij zetten de verschillende verwarmingsbronnen en hun rendement op een rij.
- Open haard 20 %
- Elektrische kachel 40 %
- Gaskachel 65 %
- Houtkachel 75 %
- Speksteen of tegelkachel 90 %
- CV/ VR ketel 92 %
- Pelletkachel 94 %
- Hr-ketel 107 %
- Hre ketel (Micro WKK) 130 %
- Warmtepomp 600 %
Tenslotte heb je ook zonder verwarming het direct warm met dikke sokken, trui of een lekker dekentje. Laat de verwarming in de slaapkamer uit en leg een kruik in bed. Of gebruik een elektrische (onder)deken; minder milieuvriendelijk maar nog steeds beter dan de hele slaapkamer verwarmen.
1 gedachte over “Wat is het rendement van verschillende verwarmingsbronnen?”
Maak zoveel mogelijk gebruik van de ouderwetse gloeilamp in ruimtes waar je ook moet stoken om het warm te hebben.
Niet alleen zorgt de lamp voor licht maar de ‘afval warmte’ helpt mee te verwarmen. Bedek de vloer in de woonkamer met stro en haal wat vee in huis. Koeien, schapen, geiten een varken of ander nuttig kleinvee en maak een bedstee om in te slapen. Deze manier van wonen hersteld de band met de dieren en maakt de woonruimte veel efficiënter.
Reacties zijn gesloten.