Wat eten we in de toekomst?

In 2050 zijn we naar schatting met 10 miljard mensen op deze aardbol. Om die allemaal te kunnen voeden, moeten we echt anders gaan eten. Ook omdat de manier waarop we nu eten (met behulp van bio-industrie en het gebruik van pesticiden) niet duurzaam is. Daar komt bij dat obesitas ook in Europa een steeds groter probleem wordt. Begin deze maand kwam nog in het nieuws, dat een kwart van de Nederlanders maag- darm- of leverproblemen heeft, omdat we veel te veel suiker, granen en zuivel eten. Tijd dus om onze voeding toekomstbestendig te maken, maar hoe ziet dat eruit?

Capsules

Tijdens de Londens marathon zagen we ze voor het eerst: de ‘eetbare watercapsules’ die aan de renners werden uitgedeeld in plaats van plastic waterflesjes. Deze capsules waren gemaakt van zeewier en konden in z’n geheel zo naar binnen. Dat scheelde een enorme berg plastic afval na de wedstrijd.

Food- en conceptdesigner Chloé Rutzerveld had het in een interview met NU.nl ook al over het eten van capsules als een efficiënte manier om mensen te voeden. Door geur, textuur en mondgevoel toe te voegen, kan zo’n capsule dan bijvoorbeeld smaken naar een bakje friet, terwijl we toch heel functioneel goede voedingsstoffen binnen krijgen.

Zeewier

Dat zeewier het groene goud is dat de wereld kan redden, hebben we al eerder geroepen. Het kan gebruikt worden als biobrandstof, maar ook als duurzaam voer in de visteelt, als alternatief veevoer en natuurlijk als mensenvoer. Denk aan Japanse sushi en zeewiersalades, maar ook aan de populaire Nederlandse weedburger van zeewier.

In de Oosterschelde vind je al een paar jaar de zeewierboerderij Zeewaar. Ook in de Noordzee (12 km uit de kust bij Scheveningen) ligt sinds 2014 een proefboerderij waar zeewier geteeld wordt. Deze Noordzeeboerderij werd begin maart helaas voor de tweede keer door een schip overvaren. Daarbij scheurden meerdere teeltlijnen met zeewier af. De schade was ruim 10.000 euro. Niettemin gaat de boerderij natuurlijk gewoon door, want zeewier is nou eenmaal een duurzame bron van voedsel voor mens en dier.

Eten Toekomst

Kweekvlees

Dat er volop geëxperimenteerd wordt met voeding is op zich niets nieuws onder de zon. Wist je bijvoorbeeld dat een wortel oorspronkelijk niet oranje was? En dat een perzik ooit zoutig smaakte in plaats van zoet? We zijn al eeuwen bezig met het manipuleren van onze voeding en dat wordt in de toekomst niet minder.

Zo zijn wetenschappers bezig om fruit te kweken waarin extra vitaminen en mineralen zitten. Wordt er geëxperimenteerd om pinda’s te ontwikkelen, die geen allergische reactie opwekken. En wordt er vlees gekweekt. We schreven er al eerder over: de ontwikkelingen gaan hard en kweekvlees ligt misschien al over twee jaar in de schappen. Voor het kweken van vlees in een laboratorium is 96% minder water nodig en 99% minder land, dus het is zeker duurzamer dan ‘echt’ vlees. Of het ook een succes wordt, ligt natuurlijk mede aan de prijs. Maar één ding is zeker: vlees wordt schaarser door de groeiende wereldbevolking en dus duurder.

Eten Toekomst
Twee Hamburgers: 1 Van Een Echte Koe, 1 Van Kweekvlees. Foto: Still Uit Tedx Video

The future is vegan!

Voor wie dat kweekvlees niet ziet zitten, is de toekomst vegan. Dat stelt ook antropologe en schrijfster Roanne van Voorst, die deze zomer met een nieuw boek komt: Ooit aten we dieren. Hierin schetst ze een beeld van een toekomst, waarin we geen vlees meer eten of koemelk meer drinken. Veganisme is mainstream geworden en behoeft geen uitleg meer. Het eten van dieren zal zelfs verboden of taboe zijn. Een beeld, dat wetenschappers en futuristen nu al voorspellen voor de nabije toekomst. Jij en ik gaan dit nog meemaken. Maar hoe kijken onze kinderen en kleinkinderen dan terug op onze vleesetende geschiedenis, de bio-industrie en onze bijdrage daaraan?

Overigens is het nog een hele klus om Nederland aan de groente te krijgen en dat hoort natuurlijk wel bij een vegan dieet. Volgens het Voedingscentrum haalt nu slechts 6% de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag. Ook hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell twijfelt of we in de toekomst massaal vegan zijn. In het AD zei hij onlangs: “Er is een kleine groep Nederlanders die heel bewust met eten bezig is. Maar veel Nederlanders hebben noch de tijd, noch het geld om hun eetgewoontes drastisch om te gooien.” Daarom wellicht geen vegan quinoa sushi met avocado, maar we gaan wel massaal aan de vleesvervangers, want dat is net zo makkelijk. En gemak lijkt het toverwoord te zijn als het om eten gaat.

Eten Toekomst

Een 3D-printer voor eten

Eten uit de 3D-printer klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het is dichterbij dan je denkt.  Naast huizen en auto’s rollen er ook al snoepjes uit de printer. De ontwikkelingen gaan snel. Terwijl we tot voor kort vooral suikergoed konden printen, wordt er nu geëxperimenteerd met hartige hapjes en verse ingrediënten.  Zo bestaat er al een voedsel printer waar je capsules met verschillende ingrediënten in kan doen om jouw perfecte taart te creëren. Of crackers in de vorm van koraal. Of pizza in de vorm van een hart. Om maar wat te noemen. Voor de capsules worden zogenaamde lelijke groenten gebruikt (de kromme komkommers) of voedingsrestanten, zodat de printer ook gebruikt kan worden als middel tegen voedselverspilling.

In Londen werd in 2016 ‘s werelds eerste restaurant geopend waar al het eten uit de 3D-printer kwam. Het haalde natuurlijk de wereldpers. In september vorig jaar opende het eerste Nederlandse restaurant met 3D-geprint eten: Restaurant Smink in Wolvega, Friesland. Toch schreef de Volkskrant in een recensie: “De 3D-foodprinters van Jan Smink zijn veruit het minst interessante aan zijn fijne restaurant. Wat kan deze man kóken.” Aanrader dus, want (zo besluit het artikel): “Wie benieuwd is naar de toekomst van de Nederlandse gastronomie, die moet beslist naar Wolvega.”

Gepersonaliseerde voeding

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar voeding, hoe we erop reageren en hoe we het opnemen in ons lijf. Waar de één geniet van een boterham met kaas, veroorzaakt het bij de ander problemen zoals een opgeblazen gevoel. Dat heeft te maken met genen, microben in je darmen en variaties in onze organen en fysieke gesteldheid. Daarbij komt dat we lang niet alle voedingsstoffen opnemen in ons lijf.

Het is daarom waarschijnlijk dat we in de toekomst hele efficiënte persoonlijke maalplannen krijgen, afgestemd op onze gesteldheid van dat moment. Capsules en 3D-printers maken dit absoluut makkelijker. Zo kan voedsel uit de printer worden opgebouwd in laagjes in de volgorde van vertering.

Of het eten hiermee ook gezelliger wordt is natuurlijk de vraag. Want waar blijven dan de dagen dat we met de hele familie aanvallen op die heerlijke bak lasagne?

Hoe denk jij dat ons voedingspatroon er in de toekomst uit zal zien? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver