In Nederland houden we van huisdieren. We hebben er 33,4 miljoen. Dit zijn heel veel vissen, maar ook 2,6 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. En door de Corona crisis stijgt het aantal alleen maar. Er zijn namelijk bijna geen puppy’s meer te krijgen. Al die dieren moeten natuurlijk eten. Wat zijn duurzame opties?
Een beestenbende
Bij mij thuis is het een beestenbende. Drie (geadopteerde) poezen, een hond en een geërfde schildpad. De oudste poes is 16. Ze is doof, waardoor ze altijd mauwt op vol volume, en ze is lichtelijk dement. Ondanks haar ouderdomsverschijnselen is ze absoluut de baas in huis. Ze houdt de hond en de twee andere katten in het gareel. De schildpad trekt zijn eigen plan.
Voer is niet aan te slepen
Je begrijpt dat het voer niet aan te slepen is. Ze hebben ook allemaal hun eigen voorkeur. De hond krijgt kriebel van verschillende merken, maar eet wel met veel smaak uit de vuilnisbak, of de boontjes van de kinderen. De oude poes heeft speciaal voer voor haar nieren, waar ze niet te hard op hoeft te kauwen. De twee jonkies hebben één favoriet merk, voor de rest trekken ze hun neus op. Dan vangen ze liever een muis – denk ik – want ze weigeren iets anders te eten.
De impact van het voer
Toch zit het me niet helemaal lekker met al dat eten. Ik eet zelf het liefst biologisch en geen vlees, maar geef mijn dieren achteloos brokjes uit een zak. En ik heb geen idee wat erin zit, ondanks dat mijn collega Wyke uitzocht dat het voer van je huisdier de meeste milieu-impact heeft. Vleeseters, zoals honden en katten, hebben een veel grotere impact op het milieu dan planteneters, zoals konijnen of cavia’s. Daarbij is droogvoer beter dan blikvoer.
Biologisch voer
Ik ging op zoek naar alternatieven. Zo vond ik het bedrijf Yarrah. Yarrah verkoopt biologisch voer voor honden en katten. Zonder chemische kleur-, geur- en smaakstoffen, pesticiden of GMO. Eigenlijk zoals ik zelf ook het liefste eet. Het is gemaakt van reststromen van de biologische slacht, maar wat ik nog veel interessanter vindt; ze verkopen ook vegetarisch voer voor honden. Dat is echt een eyeopener.
Een vegetarische hond
Als onze honden geen vlees eten, scheelt dit een enorme hoeveelheid CO2 uitstoot en dierenleed. Het voer bevat biologische sojabonen, kokosolie, witte lupine en baobab en vormt een complete maaltijd voor de hond. Het voer is bijna vegan. Het bevat alleen een heel klein beetje vitamine D3, gemaakt van schapenwolvet. Het veganistische vitamine D2 is namelijk onlangs uit het ‘Register van Diervoeder Additieven’ gehaald.
Heb jij ervaring met vegetarisch eten voor je hond? En let jij erop dat het eten van jouw dier biologisch is? Laat het ons weten