Hoe maak je van een moeilijke situatie iets moois? Die vraag stelde Maarten Hunink zichzelf, terwijl hij aan het werk was in een vluchtelingenkamp in Griekenland. De situatie van vluchtelingen in Griekenland is schrijnend en er is weinig uitzicht op verbetering. Daar moet verandering in komen, dacht hij. Met het project ‘This is not a T-shirt’ is hij vastbesloten om werkgelegenheid te creëren voor vluchtelingen, door samen met hen een te gek product te ontwikkelen. En het T-shirt, dat is nog maar het begin.
hetkanWEL sprak met Maarten Hunink over zijn motivatie en plannen voor de toekomst.
Langere tijd naar Griekenland
Voordat Hunink het project ‘This is not a T-shirt’ startte, was hij al bekend met de uitzichtloze situatie van vluchtelingen in Griekenland. In 2016 werkte hij als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp in de buurt van Athene en zag hij de situatie in het echt. Al na een paar weken besefte hij dat er heel veel hulp nodig is. Hij besloot voor langere tijd te blijven.
‘Ik was gevraagd om voor Drop in the Ocean het distributie systeem voor kleding en eten te verbeteren. We startten een winkel waar vluchtelingen (gratis) kunnen winkelen en zelf kunnen kiezen. Het was een grote vooruitgang op het bestaande systeem, dat bestond uit lange rijen, waar iedereen kreeg hetzelfde. Het winkelsysteem wordt nog steeds in verschillende kampen ingezet. Daarna sloot ik me aan bij The Timber Project. In verschillende kampen bouwden we winkels, schaduwtuinen en andere structuren om het leven te verbeteren.’
Vluchtelingen met ervaring in de kledingindustrie
Tijdens zijn werk had hij veel ontmoetingen met vluchtelingen en het werd hem duidelijk dat er meer nodig was dan alleen noodhulp. De mensen moesten de kans krijgen om op eigen benen te staan. Door de slechte economische situatie en hoge werkeloosheid in Griekenland is dat alleen heel lastig. Veel vluchtelingen lukt het niet of nauwelijks om werk te vinden, terwijl ze genoeg uiteenlopende talenten hebben. Daar komt nog bij dat, als vluchtelingen een verblijfstatus krijgen, het sociale vangnet na zes maanden vervalt. Dit zorgt voor veel angst en depressie.
‘In de herfst van 2017 was ik in de Griekse stad Larisa. Daar wordt veel katoen geproduceerd. Toen bedacht ik me dat ik verschilende vluchtelingen had ontmoet die in de kledingindustrie hadden gewerkt. Wellicht kon ik die twee elementen aan elkaar koppelen? Door vluchtelingen werk te bezorgen en de Griekse economie een stimulans te geven. Daar kwam het idee van het T-shirt vandaan. Dat T-shirt is niet alleen een T-shirt, maar ook hoop voor een betere toekomst’
Start van een crowdfunding campagne
Maarten gaat samen met Mohamed en Noor aan de slag om de T-shirts te maken. Ze kopen biologisch katoen in bij een Griekse producent. Vervolgens naaien ze de T-shirts en een Griekse drukker bedrukt ze. Met een crowdfunding-campagne zamelt hij geld in om het project te financieren. Je kunt het project steunen door geld te doneren, het ‘This is not a T-shirt’ shirt te kopen, of een uniek exemplaar laten maken.
‘Mijn droom is om een voorbeeld te zijn, hoe je vanuit een moeilijke situatie iets moois kunt neerzetten. Een wereld creëren waarin minder mensen te hoeven lijden. Dat willen we doen door de organisatie achter het T-shirt, ‘Not a factory’, uit te laten groeien tot een sociale onderneming. Allereerst door een T-shirt collectie te ontwikkelen, maar daarna door vluchtelingen verder te helpen met trainingen en cursussen.’
Doe mee
De crowdfunding van ‘This is not a T-shirt’ is bijna op zijn eind en ziet er veelbelovend uit. Je kunt nog vandaag nog een mooi T-shirt kopen, of een donatie doen. Daarnaast zoekt Maarten partners om mee samen te werken. Ben of ken je iemand die kan helpen? Laat het ons weten.
Fotografie:
Inzet Martijn Kappers
In tekst: Adi Segal
3 gedachten over “Dit unieke T-shirt geeft vluchtelingen een toekomst”
very good put up, i certainly love this website, keep on it
Je hebt het over vet en te gek.
Voor mij hoeft het niet vet te zijn. Ik houd niet van vetvlekken.
En als het gekker dan gek is, is het dus TE gek, waar ik ook niet van houd.Laat die trend-woorden maar weg.
Het is goed genoeg, als het beter is.
Mooi initiatief. Maar de vluchtelingen in Turkse kampen zijn nog slechter af. Een Franse arts verklaarde bij de VN dat kinderen worden ontdaan van hun organen en gedood. Deze organen worden vervolgens op de zwarte markt verkocht. En de EU maar geld geven aan Erdogan.
Reacties zijn gesloten.