Vijf tips om je huis te isoleren

We verwarmen ons huis zo duurzaam mogelijk. Maar wanneer de isolatie niet in orde is, ben je aan het dweilen met de kraan open. Isolatie hoeft geen grote moeite of investering te kosten. Het is beter voor het milieu, je wooncomfort én de energierekening. Hoe staat het met het warmteverlies in jouw woning? Wij geven je vijf tips om te isoleren!

Warmteverlies

De eerste stap naar energiebesparing is isolatie; warmte die je niet verliest, is natuurlijk de meest milieuvriendelijke energie. Daarbij voelt een tochtstroom in je kamer al snel onaangenaam. De plaatsen in het huis waar de meeste warmte verdwijnt, zijn het dak, de muren, ramen en vloer.

Of isolatie op deze plekken nodig is, hangt in het algemeen samen met het bouwjaar van je woning. Huizen die vóór 1975 zijn gebouwd, zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Bij huizen die na 2000 zijn gebouwd, is isolatie voor het dak, glas, de vloer en gevel over het algemeen niet nodig. Voor alle bouwjaren daartussen kunnen isolatiemaatregelen je woning extra verduurzamen. 

Vijf tips om je huis te isoleren

Je huis isoleren maar weet je niet waar te beginnen? Met onderstaande tips kun je gelijk aan de slag. 

  1. Aanwezige isolatie controleren
    Controleer eerst de aanwezige isolatie in je woning. Hoe goed het gebruikte materiaal isoleert, is afhankelijk van de dikte en soort. Dit wordt uitgedrukt in R-waardes. Kort gezegd; hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Controleer daarbij ook op houtrot of vochtplekken want vochtig isolatiemateriaal verliest sneller zijn waarde. Schakel voor een grondige analyse eventueel een deskundige in.
  1. Dicht naden en kieren
    Naden, kieren en gaten, hoe klein ook, zorgen bij elkaar voor veel koude lucht in huis. Dit kan makkelijk en goedkoop opgelost worden door tochtstrips, rubberprofielen, schuim of kit. Kies voor kwalitatieve materialen en check regelmatig of het nog steeds goed isoleert. Vergeet ook de brievenbus niet, hier kun je een tochtklep achter zetten. Volgens Milieu Centraal scheelt het dichtmaken van naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning tot wel € 170 per jaar op de energierekening. 
  1. Houd de leidingen warm
    Door je warmwater- en CV-leidingen te isoleren, koelt het water dat hier doorheen stroomt minder snel af. Vooral wanneer de leidingen door koude ruimtes lopen zoals een kelder. Schuimrubberen hoesjes om je leidingen zijn een goedkoop en eenvoudig isolatiemiddel.
  1. Plak radiatorfolie
    Door het plakken van reflecterende folie achter je CV komt de kou van de muren minder binnen en wordt de warmte van de verwarming teruggekaatst. Zorg ook dat er geen meubels voor de verwarming staan of gordijnen voor hangen. Deze houden de warmte onnodig tegen.
  1. Spouwmuurisolatie
    Spouwmuurisolatie is één van de meest effectieve manieren om te isoleren en je woning te verduurzamen. Isolatie van de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur geeft een besparing van maar liefst 25 tot 30 procent. De kosten zijn ongeveer 15 tot 30 euro per vierkante meter, inclusief arbeid en materiaal. Deze investering is dus snel terug verdiend.

Tenslotte; voor de isolatie die om een grotere investering vraagt, zoals onder andere spouwmuurisolatie, zijn er verschillende subsidies en een energiebespaarlening beschikbaar. Dit geldt ook voor andere energiebesparende maatregelen in je woning zoals bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Vergeet niet te ventileren

Last but not least; frisse lucht in je woning is goed voor je gezondheid. Ventilatie in je huis is vooral in deze coronatijd erg belangrijk. Let hierop bij het isoleren. Ook kan door isolatie de vochthuishouding in je huis veranderen en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Een professioneel isolatiebedrijf let op voldoende natuurlijke ventilatie of een mechanisch ventilatiesysteem die de lucht gezond houdt, ook bij goede isolatie.

Over de schrijver