Afgelopen week was het Sustainable Fashionweek in Amsterdam. Verschillende merken en ontwerpers presenteerden er hun nieuwe duurzame collecties aan het publiek. Gelukkig stijgt de vraag naar duurzame textiel zo blijkt uit onderzoek, want de kledingindustrie is na de olie-industrie nog steeds de meest vervuilende industrie ter wereld. We kopen gemiddeld 60% meer kleding dan tien jaar geleden. En dat terwijl we één op de drie kledingstukken uit onze kast nooit dragen!
Tijd om op kledingdieet te gaan en onze kledingkast te verduurzamen, maar hoe pak je zoiets aan? HetkanWEL geeft een paar tips:
1. Ruim je kast op
Onze kledingkast bestaat gemiddeld uit 173 kledingstukken. Hiervan hebben we ongeveer de helft het afgelopen jaar niet aan gehad (ga maar even kijken). Sowieso dragen we onze kledingstukken gemiddeld maar acht tot negen keer.
De redenen waarom we al die ongedragen kleding toch bewaren, zijn legio. We hopen bijvoorbeeld dat we afvallen of dat het stuk weer in de mode komt. Persoonlijk bewaar ik mijn kleding vaak omdat ik de kleur of het materiaal zo mooi vind (ook al staat het kledingstuk me eigenlijk niet) of omdat er zoveel herinneringen aan zitten.
Toch zorgt een opgeruimde kast voor meer overzicht, waardoor we in ieder geval niet vergeten wat we hebben en het dus (hopelijk) weer gaan dragen. Alles wat te klein, te kort, te groot, verwassen, versleten of kapot beyond repair is: gooi het weg. En daarmee bedoelen we natuurlijk: breng het naar de kringloop of naar de kledingbakken, zodat het gerecycled of gedowncycled kan worden.
2. Maak nieuwe combinaties
Sommige mensen nemen het opruimen van hun kledingkast wat serieuzer dan anderen. Zo is in America Project 333 ontstaan, waarbij je maar 33 kledingstukken in je kast hebt hangen. Ook de ‘capsule wardrobe’ bestaat gemiddeld uit maar 37 items waarmee je zo’n 80 outfits kan maken.
Het geheim van een duurzame kledingkast zit ‘m dan ook in het slim combineren van je kledingstukken. Vaak trekken we dezelfde setjes aan, omdat we dat nu eenmaal gewend zijn en de mens een gewoontedier is. Maar het is heel zinvol (en leuk natuurlijk!) om eens een middagje vrij te maken om nieuwe combinaties uit te proberen.
Pak daarbij een basis kledingstuk (een broek, rok of jurk) en kijk wat er allemaal in je kast hangt en erbij past. Probeer ook de kledingstukken uit waarvan je denkt dat het niet past. Want misschien is die longsleeve juist wel leuk onder een openhangende blouse of kan die strakke koltrui prima onder je zomerjurkje. Rol je mouwen op. Doe je top in of uit je broek of half. Kijk wat een riempje toevoegt of een sjaal. En combineer basis kleding met een stuk dat iets meer je persoonlijkheid laat zien.
Ook kleuren kunnen soms op een verrassende manier goed met elkaar combineren. Petrol kan bijvoorbeeld prima bij olijfgroen en roze kan heel goed met oranje of rood. Mocht je toch onzeker zijn over de setjes, schakel dan een vriend of vriendin in om te helpen bij het maken van nieuwe combinaties. Wel zo gezellig ook.
3. Leg je nieuwe combinaties vast
Een nieuw setje uit je eigen kledingkast kan het gevoel geven alsof je ‘echt’ bent wezen shoppen. Omdat je niet elke ochtend even wakker bent, kan het handig zijn om een selfie te maken met behulp van je passpiegel van je ‘nieuwe’ outfit en die op te slaan in een apart mapje ‘outfits’ op je telefoon. Op die manier kan je op inspiratieloze dagen even bladeren, net zoals je voor het koken door een kookboek bladert om te zien waar je zin in hebt.
4. Koop duurzaam of tweedehands
Soms heb je gewoon iets nieuws nodig. Na het opruimen van je kast kom je er bijvoorbeeld achter, dat je heel veel broeken hebt, maar slechts één blouse. Of je hebt juist heel veel topjes met korte mouwen, maar geen enkel vest om daarop te dragen voor als het wat kouder wordt. Koop je nieuwe kleren dan duurzaam of tweedehands en zoek gericht op item, kleur en pasvorm. Hierdoor weet je zeker dat je het goed kan combineren met wat je al hebt en dat je het dus ook daadwerkelijk gaat dragen. Bedenk ook voor welke gelegenheid je het nieuwe kledingstuk nodig hebt: is het voor een feestje, je werk of voor die lange avondwandelingen met de hond?
Een lijst met adressen waar je duurzame kleding kan kopen, vind je hier.
5. Ruil je kleding of leen het bij de kledingbibliotheek
Je kan je kleding natuurlijk ook ruilen: met vrienden onderling of op kledingruil events. Daarnaast kan je ook kleding lenen, bijvoorbeeld bij Lena, de Amsterdamse kledingbibliotheek. Daarvoor hoef je niet persé naar Amsterdam af te reizen, want je kan tegenwoordig ook online kleding lenen bij ze.
Heb jij nog tips om je kledingkast te verduurzamen? Laat het ons dan weten en laat een reactie achter.
4 gedachten over “Vijf tips om je eigen kledingkast te verduurzamen”
Hi thеre to every one, the contents present at tis web page are in fact remarkaƄlе for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.
Pingback: Dit is waarom we zo blij worden van de lente
Twee aanvullende tips:
1. kies 1 stijl van kleding waarvan je vindt dat die bij jouw persoonlijkheid past: chic, praktisch, sportief of een combi. Door je te beperken tot 1 stijl passen de kledingstukken in je kast beter bij elkaar.
2. kies een basiskleur (bijvoorbeeld zwart of donkerblauw voor de winter) en kies vervolgens opfris/steun kleuren uit 1 kleurenserie. Bijvoorbeeld allerlei blauwtinten. Of allerlei rood/roze tinten. Of bruin/groen tinten. Ook dat maakt het combineren een stuk gemakkelijker.
Een goede tip, voor een aan de kraag versleten mannenoverhemd, knip het versleten kraagje eraf , en maak er een gewoon boordje van. Ziet er leuk uit, zo zonder die toch wel tuttige kraag.
Reacties zijn gesloten.