Podcasts zijn al jaren aan een opmars bezig, maar nu we onszelf weken – nee maanden, eigenlijk – vooral binnen (en zelf) hebben moeten vermaken kunnen we wel concluderen dat de rek er nog lang niet uit is. Een podcast is minstens zo leerzaam, vermakelijk en ontroerend als een goede serie, film of documentaire met als bijkomend voordeel dat je niet gebonden bent aan een schermpje. Je zet je koptelefoon op, loopt de deur uit en neemt een interessant college, een zinnenprikkelende ontdekkingsreis of dat spannende verhaal gewoon met je mee. De afgelopen weken leerde ik een aantal podcasts kennen die op allerlei vlakken laten zien hoe het anders kan. Van circulair bouwen tot wonen in een camper, van stadshekserij tot kweekvlees en van bewust leven tot nieuwe woorden en manieren om uiting te geven aan het geloof. Het kan anders! En wel in deze vijf podcasts.
OP ZOEK
In OP ZOEK gaan Marije en Naomi op zoek naar antwoorden op levensvragen. Reiki, stadshekserij en maanstanden komen aan bod, maar ook kruidenleer, minimalisme en de helende kracht van de natuur worden uitgebreid besproken. In hun podcast bevragen de vrouwen experts over vernieuwende en eeuwenoude zienswijzen en gaan ze op zoek naar antwoorden op al hun eigen vragen rondom spiritualiteit, diversiteit, gezond en gelukkig zijn. Kortom; ‘thema’s waarover je stiekem meer wilt weten, maar waar je niet altijd over durft te praten met je vrienden’.
Lazarus
In Lazarus staat op worden dagelijks korte reflecties – ‘pop-up gedachten’, zoals ze het zelf noemen – op Bijbelteksten gegeven waarin ze op zoek gaan naar nieuwe woorden en manieren om te geloven. “Lazarus is er voor christenen binnen en buiten de kerk die zoeken naar relevantie, vernieuwing, emancipatie en sociale gerechtigheid”, aldus het platform zelf. Ook zonder gelovig te zijn bieden de pop-up gedachten van zo’n zes minuten troost, bezinning en een andere kijk op verschillende (sociale) thema’s.
BlueCity
In het eerste seizoen van de BlueCity podcast duikt klimaatjournalist Ties in de bouwsector, een sector die per jaar bijna 60 miljoen ton aan primaire grondstoffen opslokt. Hij gaat in gesprek met mensen die met hun poten in de modder staan op het gebied van de circulaire economie en bevraagt experts over circulair cement, het oogsten van gebouwen, hergebruik van bouwmaterialen en circulair ontwikkelen. Hij onderzoekt hoe de bouw- en sloopsector sneller kan verduurzamen en vertelt hoe BlueCity zelf een leegstaand zwembad ombouwt tot circulaire voorbeeldstad met werkplekken voor innovatieve bedrijven.
Op ons bord
In Op ons bord gaat Justin langs bij boeren, telers, producenten en experts om er achter te komen waar ons eten vandaan komt en wat we in de toekomst op ons bord kunnen verwachten. Hij maakt je wegwijs in termen als biologisch, plantaardig, lokaal en vegetarisch maar kijkt ook naar het eten van de toekomst zoals kweekvlees en voedselflats. Alles om zichzelf en de luisteraar bewustere keuzes te laten maken over wat er in de mond gestopt wordt. Voor als je zelf ‘ook geen biet meer snapt van wat je eet’ (aldus Justin) en daar meer van wilt begrijpen.
VanVerhalen reispodcast
In de tweewekelijkse VanVerhalen reispodcast vertellen Florine en Thijs – beroeps blije eikels, avonturiers en wannabe wereldverbeteraars – alles wat je moet weten over fulltime reizen, wonen in een bus en de beslommeringen van leven als nomaden. In 2018 verkochten zij huis en haard om in een zelf verbouwde bus te kijken of het anders kon. In deze podcast behandelen ze alles wat ze tegenkomen tijdens hun leven zonder vast adres. De kosten, de tegenvallers, de cadeaus en de levenslessen maar vooral: waar poep je eigenlijk als je in een bus woont zonder badkamer?
Heb jij nog tips voor interessante podcasts, laat je het ons dan weten?