Vier redenen waarom puzzelen goed voor je is

Een paar jaar geleden ontstond de trend van ‘kleurboeken voor volwassenen’: om het hoofd leeg te maken en tot rust te komen. Een tijdje geleden kwam er naast het kleuren ook puzzelen voor volwassenen. En dan moet je niet denken aan sudoko’s of kruiswoordpuzzels, maar aan ouderwetse legpuzzels. Vandaag is het internationale puzzeldag, dus dachten we: waarom puzzelen mensen eigenlijk? Of liever, waarom zou je moeten puzzelen? Want puzzelen, zo blijkt, is heel goed voor je.

De legpuzzel is rond 1750 ontstaan en werd in Nederland in eerste instantie een legkaart genoemd. Deze zogenaamde ‘legkaarten’ werden al vrij snel gebruikt als leermiddel voor kinderen bij het vak topografie. De puzzelstukjes werden in die tijd uit mahoniehout gezaagd en elk land werd precies langs de grenzen afgezaagd, zodat de kinderen spelenderwijs leerden hoe de verschillende landen eruit zagen. Ook nu worden puzzels nog ingezet om kinderen woorden, vormen en kleuren aan te leren. Maar het maken van legpuzzels is niet alleen goed voor kinderen. Ook volwassenen hebben er baat bij. We hebben 4 redenen voor je op een rij gezet om aan het puzzelen te gaan.

1. Puzzelen verbetert je geheugen

Bij het maken van een legpuzzel, gebruik je zowel de rechter als de linker hersenhelft. De linker helft is onze analytische kant, die de verschillende puzzelstukjes op een logische manier probeert te sorteren. De rechter hersenhelft is de creatieve kant van ons brein, die het grote plaatje ziet en intuïtief werkt. Om de puzzel te kunnen leggen, heb je beide kwaliteiten nodig en dus worden zowel de rechter als de linker hersenhelft aan het werk gezet. Daarmee creëer je niet alleen verbindingen tussen de twee hersenhelften, maar ook tussen de individuele hersencellen. Deze verbindingen verhogen je vermogen om te kunnen leren, te begrijpen en te onthouden. Puzzelen schijnt vooral voor je korte termijn geheugen heel nuttig te zijn.

2. Het stimuleert vindingrijkheid

We combineren dus de creativiteit van de rechter hersenhelft met het logisch nadenken van de linker hersenhelft. Dat komt in de praktijk vaak neer op ‘trial & error’, oftewel vallen en opstaan. Het brein maakt een hypothese, die we vervolgens in de praktijk testen. Dit leidt vaak tot innovatieve en probleemoplossende vaardigheden, die je ook buiten het puzzelen kan inzetten.

3. Je maakt dopamine aan

Legpuzzels helpen bij het aanmaken van dopamine, het gelukstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Het succesvol plaatsen van zelfs maar één passend stukje werkt al. Daardoor kunnen we al blijdschap ervaren. Omdat we de beloning willen, willen we de puzzel niet alleen afmaken, maar willen we daarna nog een puzzel maken. Liefst één, die net wat ingewikkelder is. Daardoor wordt dopamine ook wel in verband gebracht met op beloning gedreven begrip. Wat betekent dat een verhoging van dopamine in je lijf zorgt voor het versterken van begrip en daardoor ons vermogen om te leren verhoogt en ons geheugen verbetert. Ook zou dopamine leiden tot een betere motoriek, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen.

4. Meditatie, stressmanagement en zelfvertrouwen

Aan de ene kant activeert een legpuzzel dus onze hersenactiviteit, aan de andere kant helpt het ons juist om te ontspannen. Alleen al het grasduinen door de verschillende puzzelstukjes lijkt onze geest te stimuleren om tot rust te komen, zodat we in feite in een meditatieve staat terecht komen. Dit resulteert vaak in beter stressmanagement en leidt tot meer productiviteit en meer (zelf)vertrouwen.

Ben jij iemand die graag een legpuzzel legt? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen. 

Over de schrijver

10 gedachten over “Vier redenen waarom puzzelen goed voor je is”

  1. Sinds mijn hersenschudding is de legpuzzel weer in huis gekomen…ik las dat t goed voor je hersenen was…
    de linker-en rechterhelft schijnen zo hun natuurlijke weg naar elkaar weer te vinden…
    Mijn schedel wordt lichter, de spanning verdwijnt…
    elke dag even puzzelen…en…omdat ik van uitdagingen hou, laat ik de stukjes in de deksel liggen…
    t is meer zoeken, meer werk voor de hersenen…k hou ervan!
    Inmiddels tot 2000 stukjes gekomen…

  2. Onze moeders deden het graag en wij als kinderen mochten dan meehelpen. En nu we zelf wat ouder zijn vinden we het ineens ook weer leuk, wisselen we 1000 stukjespuzzels uit met anderen. Het is wèl verslavend, maar op een gezonde manier ;- )
    Wel jammer die foto bij dit artikel: dat slaat dus nergens op, het ziet er kek uit, wat vast de bedoeling is, maar zo kun je nooit een puzzel leggen!
    Om nek- en rugklachten te voorkomen moet je er goed voor gaan zitten, met het juiste licht op je handen. En leg de puzzel op een royale plaat die je aan de kant kunt leggen of een extra tafel waar de puzzel blijft wachten tot je volgende ‘even wat anders doen’ moment.

  3. Pingback: Puzzel jezelf in Balans | Daisha de Wijs

  4. Pingback: PPVDW: "Maaam, mogen we een legpuzzel maken?" - One Hand in my Pocket

  5. Pingback: Zo kun je gelukkig en gezond oud worden

  6. Pingback: Tien leuke feiten over puzzelen

  7. Ja, ik ben eigenlijk ook heel benieuwd naar de bronnen voor dit artikel. Bijv. het aanmaken van dopamine en de werking van je hersens tijdens het puzzelen. Dat zal toch niet uit de lucht gegrepen zijn, maar onderzocht zijn door wetenschappers? Kan Wyke Potjer daar meer over zeggen? Ik wil het overigens (te?) graag geloven, want ik ben zelf tekenaar van puzzels!

Reacties zijn gesloten.