Bij veel mensen thuis is de traditionele centrale verwarming (CV) nog steeds de standaard manier om te verwarmen. Omdat deze voornamelijk werken op gas, zijn warmtepompen de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Verwarmen met airco werkt in principe hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp.
Met een airco kun je zowel koelen als verwarmen, waardoor je geen twee aparte systemen nodig hebt. Het is dus best een logische vraag of verwarmen met airco milieuvriendelijker is dan met je CV. Lees snel verder om te ontdekken of (en wanneer) dit zo is, en ontdek de voor- en nadelen.
De groene kant van verwarmen met airco
Er zijn drie belangrijke factoren die een rol spelen bij het bepalen of verwarmen met airco milieuvriendelijker is dan met een Cv-installatie. Dit zijn het energieverbruik, de bron van die energie en het soort ruimte.
Energie-efficiënt
De efficiëntie van een airco of warmtepomp is veel hoger dan die van een CV-ketel. Dit betekent dat een warmtepomp veel minder energie nodig heeft voor dezelfde hoeveelheid warmte. Bij zachtere temperaturen (boven het vriespunt) is een warmtepomp heel efficiënt, en het verbruik stijgt weinig wanneer het kouder wordt. Dit milieuvoordeel gaat verloren bij temperaturen onder de -5 °C. Bij zeer lage temperaturen hebben sommige systemen namelijk moeite om nog warmte uit de buitenlucht te onttrekken, wat kan leiden tot extra stroomverbruik.
Minder CO2-uitstoot
Als de elektriciteit in je woning afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals water, wind of zon, is het gebruik van een airco bijna CO2-neutraal. In dit geval is het absoluut milieuvriendelijker dan verwarmen met een CV-ketel op gas. Dit geldt helemaal wanneer je de airconditioning combineert met zonnepanelen. Zelfs als een deel van je elektriciteit nog uit fossiele bronnen komt, kan de hoge efficiëntie van de airco ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot lager is dan die van een CV-installatie.
In korte tijd een ruimte verwarmen
Een airco werkt relatief snel waardoor je een ruimte snel op hogere temperatuur krijgt. Dit in tegenstelling tot een traditionele CV-ketel, die vaak wat tijd nodig heeft om water op te warmen en de warmte door radiatoren te verspreiden.
Verwarmen met airco is aanzienlijk energiezuiniger (en dus goedkoper) dan traditionele verwarmingssystemen. Het is vooral milieuvriendelijker in goed geïsoleerde kleine ruimtes die je niet constant verwarmt, in combinatie met groene stroom.
Nadelen van verwarmen met airco
Hoewel het verwarmen met airco genoeg voordelen kent, zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste zijn de kosten voor de aanschaf en installatie hoger dan een CV. Omdat airco’s vooral geschikt zijn voor het verwarmen van kleine ruimtes, heb je voor meerdere kamers aparte units nodig. Ook wil je waarschijnlijk de airco leidingen wegwerken voor een nette afwerking. Dit kan voor een mooi resultaat best een (financiële) uitdaging zijn. Ten slotte maakt een airco de lucht droger en geeft het meer geluid dan een gemiddelde radiator
De beste airco om mee te verwarmen
Wanneer je op zoek bent naar een antwoord op welke airco verwarmt het beste, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden.
- Een airco met hoge SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Dit zegt iets over hoe energie-efficiënt het apparaat is. Hoe hoger de SEER-waarde, des te zuiniger de airconditioning werkt.
- Let ook op een hoge HSPF-waarde, dit is nog zo’n lastige afkorting die staat voor Heating Seasonal Performance Factor. Hoe hoger deze waarde is, des te beter de airco verwarmt.
- Kies een airco met een inverter-compressor. Dit zorgt voor een constante en efficiënte koeling en verwarming.
- Ga voor kwalitatieve merken met een goede service, zoals onder andere Daikin, Mitsubishi, LG of Samsung.
Het is natuurlijk het belangrijkste dat een airconditioning goed past bij je persoonlijke omstandigheden, de grootte van de ruimte maar ook bij persoonlijke voorkeuren, zoals het geluidsniveau. Neem daarom goed de tijd om te vergelijken en laat je uitgebreid adviseren voordat je een installateur inschakelt.
Milieuvriendelijk en kostenbesparend je huis koelen deze nazomer? Lees hier: duurzaam je huis koelen.