Dat het uitprinten van een mailtje niet goed is voor het milieu weten we. Sommigen van ons hebben het zelfs (nog steeds) onder onze mail staan: alstublieft niet uitprinten. Maar dat het versturen van datzelfde mailtje op zichzelf ook al milieu impact heeft, daar staan we minder bij stil. Toch is het zo: mailen (zonder te printen) is vervuilend.
Mailen
Afgelopen zomer kwam internetprovider Xs4all met een berekening waaruit bleek dat het versturen van één mailtje per dag gelijk staat aan een jaarlijkse uitstoot van 36,5 gram CO2. Dat is hetzelfde als twee kilometer rijden met een fossiele auto. Jacqueline Kramer, oud-minister en hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht, had het een jaar eerder op NPO Radio 1 zelfs over nog meer uitstoot. “We realiseren ons niet dat 20 mails per dag gedurende een jaar gelijk staat aan 1.000 kilometer rijden met de auto.”
Computers, netwerken en datacentra
Wereldwijd versturen we 250 biljoen mailtjes. Dat is 1000 miljoen ton CO2, wat bijna net zo veel is als wat het hele land Japan jaarlijks uitstoot, stelt Xs4all. De voetafdruk van mailen, komt van de apparaten waarop de mail verstuurd en gelezen wordt, de netwerken die de gegevens verzenden en de datacentra. De schattingen over de hoeveelheid energie die dat kost, lopen uiteen. Maar de internationale energieclub IEA beweert dat het in 2019 rond de 2% lag van het wereldwijde energieverbruik. Uit onderzoek van de Global e-Sustainability Initiative (GeSI) blijkt dat internetdiensten samen voor 2% van de totale uitstoot koolstofdioxide zorgen. Dat is dus niet alleen mailen, maar ook surfen of streamen bijvoorbeeld.
Nederland telt trouwens 200 datacentra, zo schreef Trouw vorig jaar. Dat is relatief veel, omdat Nederland is uitgegroeid tot internationaal, digitaal knooppunt. Onze datacentra zijn verantwoordelijk voor 3% van het elektriciteitsverbruik in ons land. Volgens de Nederlandse vereniging van datacentra draait 80% hiervan op groene stroom.
Bedankt
De Financial Times schreef een paar maanden geleden, dat in Groot Brittannië alleen al meer dan 64 miljoen onnodige mailtjes per dag verstuurd werden. Dan gaat het bijvoorbeeld over mailtjes waarin simpelweg ‘bedankt’ staat en waarmee je dus onbewust en onnodig CO2 de lucht in pompt. “Als je dit soort mailtjes terug weet te brengen tot maximaal één per dag, bespaar je een hoop koolstof,” zegt één van de mensen die bezig is met de voorbereidingen van COP26 in Glasgow (de UN klimaattop in november 2021). Het Britse energiebedrijf OVO speelde hier in 2019 al op in met de campagne Think before you thank.
Junkmail en de prullenbak
Maar het zijn niet alleen deze ‘nutteloze’ mailtjes die vervuilend zijn. Ook de mailtjes die in je inbox of sent box blijven staan of in je digitale prullenbak blijven liggen, kosten stroom. Ze blijven dan namelijk hangen in je cloud en dat is geen virtuele ruimte, maar een plek op -je raad het al- stroom vretende datacentra. Voor het milieu zou het dus een goed idee zijn als we minder mailen, minder grote mails sturen (want foto’s en filmpjes als attachment kost meer energie), onze inbox bijhouden én onze prullenbak legen. Maar dan ook echt definitief. Tijd voor een grote digitale schoonmaak dus.
Ben jij bewust bezig met minder vervuilend mailen? Bijvoorbeeld door je mailbox op te schonen of geen onnodige berichten meer te sturen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.