Deze verpakkingsvrije winkel op wielen bespaart duizenden plastic zakjes in Utrecht

De teller van bespaarde verpakkingen staat na een jaar op 14.362. De teller van het aantal gefietste kilometers is inmiddels niet meer bij te houden. De verpakkingsvrije boodschappenfiets van Loos (verpakkingsloos, nutteloos) heeft al heel wat impact gemaakt. De drie jonge Utrechtse ondernemers begonnen vorig jaar met een verpakkingsvrije supermarkt op wielen en zijn nu bezig met een winkel. “We willen integreren in de levensstijl van onze klanten.”

Helemaal in de hoek van de markt op het Vredenburgplein staat de, in verhouding tot andere marktkramen, kleine fietskar opgesteld. Laurens Kok (25) heeft net de zonneschermen uitgeklapt. “Tegen de scherpe zon. Chocola smelt, kwamen we achter”, zegt hij lachend. En zo zijn ze het afgelopen jaar wel achter meer dingen gekomen. “Dit is het prototype”, zegt hij, wijzend naar de grote elektrische bakfiets. “Over een tijdje krijgen we een nieuwe. Dat wordt elektrisch karretje, geen fiets. Al houden we de fiets ook.”

Frustratie

Loos begon in 2021, vertelt Laurens. “Saskia IJpema (25) en Jiske de Jong (23) hebben het bedacht. Ik kende ze toen nog niet, maar ik ben vrij snel aangehaakt. Ik hoorde via via over dit plan en ik dacht meteen, hier wil ik aan meedoen.” De jonge ondernemers zijn deze verpakkingsvrije mobiele winkel gestart uit frustratie. “Er was in Utrecht geen zero-waste winkel meer, dus als je boodschappen wilde halen met je eigen pot of zak werd dat een lastig verhaal.”

Want plastic verpakkingen? Die zijn onnodig. “We zien allemaal hoeveel schade plastic aan de wereld toebrengt. Daar wil ik niet aan meedoen. Als je je prullenbak op de kop keert, zul je zien dat het meeste plastic komt van voedselverpakkingen. Dat hoeft niet, want je kunt voedsel op veel duurzamere manieren vervoeren en bewaren. En vaak is je product in een glazen pot veel langer houdbaar.”

Verpakkingsvrije fietsroutes

Daarom haakte Laurens aan bij de dames. Hij ontwierp en bouwde samen met zijn vader de fietskar. “Het onderstel huren we, en daar bovenop hebben we van oude Ikea boekenkasten en resthout een rek gebouwd, waaraan dispensers hangen.” Daarin zitten alle producten. Rozijnen, pasta, groentebouillon, noten, vijgen, blokken werfzeep en zelfs losse kruiden, thee en koffie. De meeste droge waren kan Loos wel meenemen op de verpakkingsvrije boodschappenfiets.

“We fietsen vaste routes door Utrechtse wijken. Daar staan we dan een half uur per straat en dan kunnen klanten met hun potje of bakje komen om hun boodschappen te doen!” Laurens weegt ondertussen een lege pot van een klant. “Ik weeg het begingewicht en eindgewicht van de pot, zo betaal je alleen voor het product.” De vrouw begint een enthousiast verhaal over Loos. “Ik was begonnen bij Pieter Pot (online winkel. red.), maar dat moet je inplannen. Hier kan ik gewoon langskomen wanneer ik tijd heb. En ik vind het leuk dat ze zo idealistisch zijn. Dat past wel in mijn levensstijl. Ik eet veganistisch, koop weinig spullen en probeer mijn boodschappen nu dus verpakkingsvrij te halen.”

Nieuwe verpakkingsvrije winkel

Qua prijs is Loos een beetje te vergelijken met de Ekoplaza.  “We kunnen niet concurreren met grote supermarkten, want zij kunnen veel groter inkopen. Wij kopen in bij een biologische groothandel en een aantal lokale winkels. Maar we hebben veel toekomstplannen om groter te worden. Zo zijn we net een crowdfunding gestart om een winkel te kunnen openen in Utrecht Oost, samen met ‘Een Pure Nootzaak’, een andere verpakkingsvrije marktkraam.”

Laurens vertelt dat ze goed over hun volgende stappen hebben nagedacht. “Utrecht heeft jaren geleden wel een verpakkingsvrije winkel gehad, maar die was ook vrij snel weer failliet. Wij zijn met die man gaan praten, om te horen wat er fout ging. En dat was voornamelijk dat mensen moesten wennen aan het feit dat ze zelf een pot mee moesten nemen. Dat duurt lang. Hij was na zes maanden door zijn geld heen. Daarom dachten wij, we gaan wel naar de mensen toe.”

Pot onder de arm

Een nadeel van de verpakkingsvrije winkel op de fiets is dat ze weinig kunnen meenemen en geen verswaren kunnen verkopen. “En op die drukke fietspaden is het ook wel lastig manoeuvreren.” Daarom willen ze nu toch beginnen met een winkel. “Vorig jaar hebben we een prijs gewonnen en dat geld investeren we in het bedrijf. We hebben een groot social media bereik en steeds meer vaste klanten. Die vinden het ook fijn dat ze in hun eigen tijd naar een winkel kunnen komen. Dat in combinatie met onze fietsroutes, de nieuwe elektrische kar, de markt en losse bestellingen.” Kortom, in Utrecht heb je een steeds grotere kans om mensen tegen te komen met een pot onder de arm.

Lees hier waar je in Nederland verpakkingsvrij boodschappen kan doen.

Doe jij verpakkingsvrij boodschappen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver